Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

CIB: legkorábban az év végén köthetik meg a hitelmegállapodást

Legkorábban az év végén - november-decemberben - kötheti meg Magyarország a hitelmegállapodást az IMF-fel a CIB Bank vezető elemzője szerint.
Trippon Mariann csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatóján megállapította ugyanakkor, hogy egyre több piaci elemző megítélése szerint csupán a jövő év elején írják alá a szerződést.

A CIB Bank elemzői szerint akkor lesz megállapodás Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között, ha azt a piacok kikényszerítik, de optimális esetben akár 2014 végéig is tudja magát finanszírozni az ország a pénzpiacokról.

Ha a magyar kormány szeretett volna megegyezni, akkor már aláírhatta volna a szerződést - hangoztatta Trippon Mariann.

Bár az IMF-fel való tárgyalások elindulása javította az ország kockázati megítélését, a bizalom továbbra is törékeny, a hazai piacok külső sokkokkal szembeni sérülékenysége továbbra is jelentős - magyarázta az elemző.
Véleménye szerint az látszik, hogy az IMF készenléti hitelmegállapodásra törekszik Magyarországgal, míg a kormány ennél lazább feltételű megállapodást szeretne tető alá hozni.

Az elemző rámutatott: Magyarország alapvető problémáját a gazdaság alacsony növekedési potenciálja, illetve az ezzel egyidejűleg jelen lévő magas külső adósságállomány jelenti. Az államháztartás bruttó adóssága európai összehasonlításban nem kifejezetten magas ugyan, a teljes nemzetgazdaság (az állam, a háztartások, a vállalatok és a bankrendszer) külföld felé fennálló adóssága azonban a GDP-hez mérten 100 százalék körül mozog. Ez hosszú távon nem fenntartható, az adósság csökkentése viszont kielégítő növekedés nélkül nem lehetséges - világított rá Trippon Mariann.

Hozzátette: a magas adóssághoz rendkívül alacsony növekedési ütem társul, a jegybank becslése szerint a magyar potenciális növekedési ütem 1 százalék alatt van, "ez elkeserítő, ez nagyon kevés az adósság csökkentéséhez".

A vezető elemző szerint az eurózóna válságának megoldásához a monetáris unió mellett mindenképpen szükség lenne a fiskális unióra is, de annak kialakítása 5-10 évet is igénybe vehet.

A tájékoztatón Márvány Zsolt, a bank treasury részlegének értékesítési vezetője elmondta: a CIB alapforgatókönyve szerint az év végéig csak 25 bázispontos alapkamat-mérséklés várható, miközben a nyár folyamán tapasztalthoz hasonló további felértékelődésnek csak korlátozott tere lehet: a CIB elemzői december végére 6,5 százalékos alapkamatot és 280 forint körüli euróárfolyamot várnak.

Trippon Mariann kérdésre elmondta: a monetáris tanács legutóbbi kamatdöntése meglepetést okozott a piaci szereplők többségének. Hozzátette: ez a 25 bázispontos csökkentés akár egy folyamat kezdete is lehet, de nem számít a továbbiakban sem "drasztikus" kamatvágásokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EB-nél a magyar válságadók első ügye

Megérkezett az Európai Bíróságra a magyarországi válságadókkal kapcsolatos első ügy. Tovább olvasom