Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Cicavásárlás előtt

Mielőtt belevágnánk egy nyávogó kedvenc beszerzésébe, végig kell gondolnunk néhány szempontot. Érdemes tájékozódni, ezzel számos kellemetlenséget megtakaríthatunk.

Ilyen a macska

A macska igazán soha nem lesz háziasított állat, s bár nagyon kötődhet a gazdájához, természetesen jobban érzi magát szabadon, és ha kidobják, a lakáshoz szokott macska is megél.
Ha hazaérünk, nem ugrik a nyakunkba, mint egy kutya, de mindenhová követ, macskamódra üdvözöl, orrocskáját orrunkhoz érinti, fejét arcunkhoz simítja, dorombol, és ha leülünk egyből az ölünkbe telepszik, hogy simogassuk meg. Ha viszont olyan kedve van, akkor kitér a gazdi simogatása elől, esetleg fújva vonul el kedvenc melegedőhelyére.

A macska és a többi háziállat

Számtalan olyan családot ismerünk, ahol a macska jól kijön a kutyával, sőt időnként a legjobb barátokká válhatnak. Fontos azonban, hogy jól elkülönített felségterületük legyen, ne kelljen osztozkodni az élelmen és az alvóhelyen. Egyszerűbb összeszoktatni őket, ha mindketten fiatalon kerülnek hozzánk (első alkalommal fürdessük őket ugyanazzal a samponnal, így azonos szaguk lesz). Az összeszoktatásnál nagyon fontos a gazdi türelme és az, hogy mind a két állat egyforma mértékű szeretetet és odafigyelést kapjon már a kezdetektől fogva. A szobai díszmadarakat, kisemlősöket, halakat, kisebb teknősöket zsákmánynak tekinti a macska, és mivel a vadászösztön a génjeiben van, így leggyakrabban nem tudjuk erről leszoktatni.

Kandúrt vagy nőstényt?

Előre meg kell fontolnunk, hogy milyen nemű legyen a cica.
A nőstények gyengédebbek, kisebbek, jobban szeretik a simogatást, mint a hímek, de ivarérettkor után sok gond van velük. Korán (akár már 5-6 hónapos korban) megkezdik az ivarzást, és ez nagyjából 14 napos ciklusokban ismétlődik. Ha módja van rá, akkor ilyenkor kiszökik, és párt keres magának. Évente 2-3 almot is szülhet, így életében akár 100 utódnak adhat életet. Ezért nemcsak a szüléssel járó kellemetlensége, valamint egyes betegségek megelőzése miatt javasolt a nőstény macskát ivartalanítani, hanem ezzel egy kijáró macska nem kívánt szaporulatát is megelőzhetjük, csökkenthetjük a kóborló, beteg, betegséget hordozó állatok számát, ami fontos állatvédelmi szempont. Nem véletlen, hogy az állatvédő szervezetek kifejezetten javasolják mind a kandúrok, mind a nőstények ivartalanítását.
A felnőtt hím tartása sok kellemetlenséggel jár, ivarérett korára alakul ki fröcskölési szokása, ehhez vizeletét használja, de az időben elvégzett ivartalanítással ez a probléma is megelőzhető. Ha teheti, gyakran elcsavarog, a környék kandúrjaival állandó csatákat vív, sebeket és sérüléseket szerez. A sérülésekkel akár gyógyíthatatlan fertőző betegségeket (leukózis, FIV) is kaphat, illetve továbbadhat. Ha nincs szabad kijárása, akkor panaszosan nyávog.

Kölyköt vagy felnőttet? 

A macskakölykök 7-8 hetes korukig maradjanak az anyjuk és testvéreik között, ami számukra biztonságot nyújt, a további egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen. (Ez idő alatt megtanulja, hogy a kutya, az idegen ember, az autó veszélyes lehet.) A 8-9 hetesnél idősebb macskáknál viszont már problémát okozhat az, hogy előrehaladt az eredeti környezethez való idomulásuk, így gyakran elkóborolhatnak.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can)

A 20. század egyik legravaszabb bűnözőjének elképesztő történetéből a háromszoros Oscar-díjas Steven… Tovább olvasom