Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Cigány szimfóniát ír Szakcsi Lakatos Béla

Új zeneművet ír Szakcsi Lakatos Béla, a világszerte ismert zongoraművész; a Liszt Ferenc-díjas alkotó – koncertjeire is készülve – Az első cigány szimfónia megkomponálásával tölti idejét.
Szakcsi Lakatos Béla
elmondta: szimfóniája modern, kortárs zene lesz, ugyanakkor dallamos, a hagyományos cigány zene sajátosságait visszaadó, a közönség számára befogadható művet komponál.

Az első cigány szimfónia megírását nem valami különleges alkalomhoz köti, csupán ahhoz, hogy régóta tervezi a származásához kapcsolódó zenei kultúra feldolgozását.

A szimfónia megkomponálására – amely régóta dédelgetett álma – zeneszerző társai is bíztatták.

Ismertetése szerint a mű öt tételből áll majd. Az első kettő a keleti zene, az indiai kultúra jegyeit viseli majd magán, a második tételbe énekszólamot is komponál. 

– A koloratúrszoprán énekesnő a bibliából vett 4 evangéliumot cigány nyelven adja elő – tette hozzá.

A szimfónia 3. tétele csak vonósokra épít; ebbe a tételbe a cigány zene "szabad áramlását", a kávéházakban hallható, fúgaszerűen, ellenpontokkal felcsendülő vonósmuzsikát kívánja beleszőni.

A 3. tétel 4-5 szólamban épít majd az imitációra. A 4. tételben a rézfúvósok és az ütősök jutnak szerephez, s a kompozíció ezen részét a váltakozó ritmusú, negyedekkel, nyolcadokkal tarkított délszláv cigány muzsika jegyei hatják át.

A mű záró, 5. tétele szoprán és alt női karra, valamint adagio zenekari muzsikára épül majd – ismertette.

A szerző szerint zeneműve megírásához egy, másfél évre lesz szüksége.

Az első tétel elkészülte után megpróbál majd támogatást is kérni a további munkához, ám a komponálást akkor is folytatja, ha nem talál mecénást – jelezte.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képzőművészeti pályázat

A megyei és a soproni városi önkormányzat megyei képzőművészeti tárlatot rendez, melyre a… Tovább olvasom