Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Cigány vér is folyt

Több cigány származású rendőr és szociális munkás, körzeti megbízotti rendszer kiépítése - Németh András zászlós szerint ezek fontos lépések lennének az egyre feszültebbé váló kisebbségi-többségi viszony javításához. S hogy nem teljesen reménytelen az ügy, azt saját példája bizonyítja.
"Elnézést, csak még egy szóra!"

Columbo hadnagy jut eszünkbe. A telefonvonal végén mondjuk nem nyomozó van, de rendőrnek rendőr. Fontosnak tartja leszögezni: "Természetesen nem tartjuk számon a rendőrök származását, mi is az Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesülethez fordultunk, ők ajánlották tagjukat, Németh András zászlóst."

Hívásunkkor még szállingózik a miskolci rendőrkapitány kijelentése által felvert por - nem csoda, ha előre védekeznek a rendőri megszólalásokra aktiválódó Gusztos Péterek ellen. Kérésünk annyi volt: hadd kísérjük figyelemmel egy roma rendőr napját - olyanét, aki az ország valamely válságrégiójában teljesít szolgálatot. Kiderül: semmi sem garantálná a tanulságos jeleneteket abban a néhány órában, így végül a zászlóssal beszélünk meg találkozót. Németh András szinte félszegen fogad: nem szokott még a sajtóhoz, a beszélgetést azért vállalta, mert ő is érzi, hogy a közhangulat robbanékony. Ő ugyan nem az utcán teljesít szolgálatot - a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságon felügyeli a kitoloncolásra várókat -, de korábban szolgált járőrként is. Származása, mint mondja, sosem volt gond a rendőrségen, de ha szolgálatban volt, az "állampolgárok" is mindig a rendőrt látták benne - a romák is. Amikor ő lépett oda, hogy igazoltasson egy hatfős csoportot, ha volt köztük két cigány fiatal, futásnak eredtek. "Más azt hiszi, vaj van a fejükön, pedig nem feltétlenül. A roma társadalomban általános a menekülési kényszer, ha egyenruha tűnik fel a láthatáron."

Hálából rendőr

Pedig, mint mondja, oldaná a pattanásig feszült helyzetet, ha több roma csatlakozna a rendőrséghez. A szervezetből háromezer fő hiányzik, ráadásul biztos állás. "A roma fiataloknak kitörési lehetőség a rendőri pálya" - mondja emberünk.

A roma fiataloknak kitörési lehetőség a rendőri pálya
A roma fiataloknak kitörési lehetőség a rendőri pálya

Az volt neki is. Amolyan legkisebb királyfi történet az övé, noha nem harmadik, hanem tizenharmadik gyerekként látta meg a napvilágot, és nem palotában, hanem egy gödöllői putriban. "A cigányasszony nem öli meg a gyerekét" - mondja meghatottan, amikor pedig a gyerekkoráról kezd beszélni, a XIX. század romantikus cigányalakjai elevenednek meg. Apja lókupec volt, gyerekként vásárról vásárra járt vele. A történet mégsem annyira romantikus: a Fóti Gyermekvárosba került, otthon csak a szüneteket töltötte. A sok száz gyereket nevelő intézmény gyakorlatilag gigantikus lelenctelep volt - Németh András viszont nem panaszkodik, sőt. "Tizennégy évesen döbbentem rá, hogy az országnak vagyok hálás, mert ilyen pedagógusokat adott mellém. Szívükön viselték a sorsomat" - idézi fel a múltat. Mivel pedig a kisdobos- és úttörő avatásokon rendőr is megjelent, az egyenruha pedig tetszett a gyereknek, jött az elhatározás: háláját úgy fejezi ki, hogy szolgál és véd.

"Az erős ember titka a szüntelen fegyelem" - szögezi le, hozzátéve, hogy ez azért nem volt mindig egyszerű. Amikor két hét alatt apját, majd anyját is elvesztette, nehéz volt rendőrként teljesíteni, "szemben azzal, amit a népem tradíciója diktált volna". Nem értjük, hol itt az ellentét. "Édesanyámat autó ütötte el, mégsem jutott eszembe, hogy többedmagammal odamenjek elégtételt venni." Már értjük. S a népe hogyan fogadta, hogy rendőr lett belőle? "Annak örülnek, hogy kenyeret tudok tenni a családom asztalára, nem annak, hogy rendőr vagyok."

Cigány vér is folyt

Másnap egy Pest megyei város szélén vagyunk, az utcában, ahol a legtöbb cigány család lakik. Házigazdánk portája jómódról tanúskodik, az udvaron színesfémátvétel. Németh András hívására az utcából többen is összegyűlnek kedvünkért. "Nem volt egyszerű megszokni, hogy rendőr lett. Te bejössz ide, kérdezel valamit, bármit elmagyarázunk neked - mondják a jövevénynek. - Ha András bejön, hiába mondom neki, hogy A - rögtön tudja, ha az B." Az asztaltársaság mégis egyetért abban, hogy szükség lenne roma rendőrökre, de míg András nem nyilatkozik a miskolci kapitány kijelentéséről ("egy közrendőr nem nyilvánít véleményt a magasabb rangúról"), a háziaknak már megered a nyelvük. "Az országért cigány vér is folyt a szabadságharcokban, a háborúban! Ha baj van, besoroznak engem is. Nemcsak felháborító, ha egy rendőr cigányozik, de így még annak a cigány gyereknek a kedvét is elveszi, aki szeretne a testület tagja lenni."


Persze nem csak a kedvvel van baj. Eszünkbe ötlik a telefonbeszélgetés, amelyet Horváth Ferenccel, a Roma Rendőrök Országos Egyesületének (RROE) elnökével folytattunk korábban. Szenvedélyesen magyarázta, hogy a jelenlegi, érettségi után kezdődő kétéves rendőrképzés szinte lehetetlenné teszi romák bejutását a szervezetbe. Egyrészt kevesen jutnak el az érettségiig, másrészt míg az ösztöndíj 7500 forint, csak a kollégiumra kellene 14 ezer, tízezer meg ebédre - akinek a szülei segélyesek, esélytelen. Már tavalyelőtt azt javasolták a kormánynak: ötéves képzés legyen tizennégy éves kortól, mely a végén érettségit és rendőri végzettséget ad. Így a roma gyerek környezetének is több ideje lenne megszokni: egyenruhás lesz a családban. A terv terv maradt. De hogy mi szükség két roma rendvédelmi egyesületre? "Hogy legyen itt is egy kis széthúzás" - így Horváth, hozzátéve, hogy ők inkább a civil oldalhoz kötődnek, a bajtársiak pedig közelebb állnak a rendőri vezetéshez. (Az RROE egyébként el is ítélte Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány cigány elkövetőkről szóló mondatait.)

Száztíz veszélyes hely

Az asztalnál is heves a hangulat Pásztor miatt, a borsodi cigányvajda kijelentésére pedig, amely szerint van cigánybűnözés, kiderül: a vajdarendszer megítélése nem egyértelmű. "A magyarok találták ki, hogy besúgja, ki lopott" - tartják. Inkább a választott képviselőben bíznának, aki az önkormányzatokkal van kapcsolatban, és munkát szervez, ha kell - ilyen azonban nincs. "Jönnek a szavazatért, ajánlanak tízezret, aztán ránk se néznek" - panaszolják.

Ez nem új, az viszont már meglepő szempont, amivel a házigazda áll elő. "Ne mondják, hogy cigánybűnözés! Ha már, akkor tegyék hozzá, hogy tízből kilencet romungrók követnek el, nem mi, oláhcigányok, lovárik. Borsodban nincs is oláhcigány." Többen is magyarázzák, hogy megértsük: a romungrók nem beszélik a nyelvet sem, cigány hagyományok nélkül nőnek fel. "Győzike felesége bugyiban rohangál a kamerák előtt. Ő romungró. Bódi Guszti feleségétől ilyet nem látnál. Ő oláhcigány."

"Az sem megoldás, ha a cigányok egymásnak esnek" - jön a közbevetés az egyik fiatalembertől. A Magyar Gárda sem, de a cigány gárda ötletét is rossznak tartják. Megoldási javaslat már Németh Andrástól érkezik: a keleti országrészen 110 települést tartanak számon, melyeken napi probléma a kisebbség és a többség együttélése. "Ki kell építeni a körzeti megbízottak rendszerét, roma rendőrökből, s a szociális munkásokkal való együttműködést is szabályozni kellene." Ha utóbbiak is a romák közül kerülnének ki, tudnák, kinek jár pénz és kinek nem. Megszűnhetne az a többséget irritáló kép, amikor valaki Mercedesszel érkezik a segélyért. Igaz, a korrupció lehetősége óriási volna. Mindenesetre konferenciákat szerveznek a témában, és ha egyesületük tagjait hívják, mennek óvodákba, iskolákba. És nemcsak azért, hogy roma fiatalokat toborozzanak a rendőrségbe.

"Mindenkiből nem lehet rendőr. A segélymentes életről is beszélnünk kell a gyerekeknek. Polgárosulnia kell a cigányságnak, ehhez elengedhetetlen, hogy lássanak ilyen mintát is. Rajtunk a sor" - mondja búcsúzóul a zászlós.

Stumpf András

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. flexsnake 2009. február 15. 21:08
  „Power, van egy ezres tömeg akik verik szét az utcát, te mit csinálsz? Nem oszolnak szét többszöri felszólításra sem.
  Én mondjuk az első sort kilőttem volna és mindjárt megoldva. De inkább a humánus módszert választották.
  Nem volt jogellenes intézkedés. Nyilván kellett pár bűnbak a sok sérült miatt. Nehogy azt hidd hogy a rendőr türelme véges. Aki rendőrre támad vagy a felszólítására nem reagál azt minden eszközzel el kell fogni és nem lehet ilyenkor humánus az ember. Egyébként meg a cipész is elbasz cipőt, belefér :)
  Magyarország már régóta nem versenyképes, akarom mondani, soha nem is volt az.
  Az írástudatlanokat taníttatni kell. Tudod a fene nagy szabadság aminek a szélsőjobb a haszonélvezője hiszen náci ünnepségeket is tarthatnak, az embereknek megengedi hogy ne képezzék magukat. Kötelező lenne az iskoláztatás, elméletileg most is az.
  Ez egy hosszú folyamat lesz, ha sikerülne elfogadtatni hogy a börtönökben kötelező képzések legyenek. Hogy ha már kiengedik őket akkor jöjjön onnan ki egy írástudó, szakmával rendelkező ember. Vagy annak látszó tárgy.
  Én akkor is egyfajta megkülönböztetést látok abban hogy ilyen létezik hogy roma rendőrök szervezete. Mikor lesz már olyan világ ahol nem ünnepelünk hogy jaj de jó, cigány létére dolgozik. Bakker, ez megalázó de nagyon. Legyen fehér rendőrök egyesülete, meg fehér faji jogvédelem meg ilyenek. Nekik lehet akkor nekünk is. Ne azért legyen roma rendőr hogy mutogassuk. Ha akar akkor majd önszántából belép. Erőltetett ahogyan minden részen próbálják mutogatni hogy milyen nagy barátjai a kisebbségnek, és mindenhova akják be őket, lásd: tv. Egy néger meg egy cigány a celebvilág első helyén. Ne erőltessük ezt hogy cigány vagy nem az. Inkább magát a közbiztonságot erősítsük meg. És nem úgy hogy cigányozunk, hanem úgy hogy nem lehet erre hivatkozni. Ezzel eltűnne az is hogy azért lopott mert cigány meg szegény. Fehér is szegény és mégsem mind lop. Ne legyen mentség az hogy ki milyen színű.”
 • 34. KolompárRómeó 2009. február 15. 10:15
  „Ha párjukat ritkítják, akkor semmi probléma, nem kell kimenni a helyszínre.”
 • 33. Power 2009. február 14. 22:29
  „Nem csak a cigányokról van szó. Vajon versenyképes lesz-e valaha Magyarország több százezer funkcionális analfabétával?”
 • 32. Hmmm... 2009. február 14. 22:02
  „A cikkben megjeleno velemenyek, nyilatkozatok nagyon is valosagosak. Utolso munkahelyemen /20 evvel ezelott!/ eveket toltottem el cigany csaladok kozott. Ugyanezeket az eszreveteleket tettuk mi magunk is annakidejen. Cigany szarmazasu szocialismunkasok es pedagogusok, egeszsegugyi dolgozok hihetetlen hatekony munkat vegezhetnenek. Ez nem uj a nap alatt, csak soha senki nem kerdezte meg es vette figyelembe olyanok velemenyet akik kozel ultek a tuzhoz. Marmint a ciganyok "tabortuzehez".”
 • 31. Power 2009. február 14. 20:19
  „Egy a sok közül! Nos vezesd elő!”
 • 30. Egy_a_sok_közül... 2009. február 14. 20:03
  „Drága hazafias érzelmű hozzászólók, főként POWER!

  Mit gondoltok, rólunk magyarokról mi a vélemény nyugatabbra, vagy északabbra?!”
 • 29. Power 2009. február 14. 18:57
  „29-nek! Ezt jól megmondtad: "Ha nem merül fel hogy az jogellenes". Éppen erről írtam.Azóta már kiderült, hogy hány jogellenes cselekményt hajtottak végre. Vagy nem olvasol újságot?”
 • 28. flexsnake 2009. február 14. 18:10
  „Power a parancsot végre kell hajtani. Ha nem merül fel hogy az jogellenes. 2006ban irányítótisztek adták a parancsokat ami kisebb fajta káoszhoz vezetett mivel ennyi rendőrt irányítani nem könnyű. Továbbra is azt mondom hogy akkor és ott a rendőrök eredményesen látták el a feladatukat és megakadályozták hogy halálos áldozatok legyenek. Ami azért is nagy szó mert volt aki halálfélelemben menekült a gyújtogató csőcselék elől.
  Sajnálom hogy nem volt sortűz akkor csend lenne. De megnyugtatlak hogy már van elfogadott terv ami garantálja hogy egy hasonló esemény percek alatt feloszlatásra kerül. 2006ban nem cigányok vertek rendőrt és nem cigányok gyújtogattak. Ha az igazságszolgáltatás úgy működne ahogyan elvárható lenne akkor alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására tett kísérlet miatt kivégezték volna a fő elkövetőket és a háttérből bujtogatókat.”
 • 27. Power 2009. február 14. 17:38
  „Elég balga rendőreink vannak. A 2006-os zavargások során parancs megtagadásáról nem is hallottam. Ezek szerint, ha a parancsnok azt mondja, hogy lőjj, vagy rabolj, akkor azt is szó nélkül végrehajtják, még akkor is, ha az éppen törvénytelen.”
 • 26. Otaku 2009. február 14. 17:35
  „"Több cigány származású rendőr és szociális munkás, körzeti megbízotti rendszer kiépítése"

  mármint nincs elég ember a tüntetések törvényteken leverésére?

  a nyert perek száma alapján úgy tűnik a rendőrség a hunyó. Cseppet.”
 • 25. Otaku 2009. február 14. 17:29
  „kevés...”
 • 24. flexsnake 2009. február 14. 17:15
  „Balgaság az ilyen legyél te is rendőr ha cigány vagy műsor. Aki rendőr akar lenni az az lesz és kész. Tök mindegy hogy cigány vagy nem. Remélem nem akarnak gyorstalpalókkal állományt növelni.”
 • 23. PEPE 2009. február 14. 16:08
  „NÉPKÖZTÁRSASÁG, és ismét rend lesz.”
 • 22. Mil 2009. február 14. 15:58
  „LEgelső lépésként az álliberálisokat háttérbe kell szorítani. Az SZDSZ-t ki kell pottyantani a parlamentből. Ezután lehet csak bármihez is kezdeni(BTK szigorítás stb)”
 • 21. JungHeinrich 2009. február 14. 15:53
  „...az lehet, 19. de vegyünk figyelembe valamit 800 ezer emberről beszélünk akiknek fizetheted életük végéig a segélyt és ha ezen az úton haladunk csak rosszabb lesz, de leginkább az állami nyugdíjat azt felejtse el mindenki! ...vagy kitalálunk valamit a saját érdekünkben, az lehet hogy a felelősség az övék, de a labda nem náluk van és remélem nem is lesz sokáig.Ami eddig történt az úgy rossz ahogy van, nem kötelet bogozgatni ...baromság....példát venni pölö a szlovákoktól....segélyt közmunkához kötni, cígókat a rendőrség kötelékébe, de keményen fellépni a bűn ellen,ami abból is állhatna hogy a rendőrök igenis lőhessenek ha megtámadják őket. Igenis fegyvert kellett volna használni a borsodi rendőrfenyegetőkkel szemben.Bayer cikke egyértelmű és tetszett is néhány sort kivéve, de ettől még jól írt.Rengeteg jó elképzelés van csak politikai akarat nincs!”
 • 20. Mil 2009. február 14. 15:15
  „"Beszélt arról is, hogy a kormány dolgozik valami törvénytervezet előkészítésen, amiben a k kicsit fel akarja "puhítani" a büntetéseket"

  Ezt simán el tudom képzelni sajnos..”
 • 19. radenko 2009. február 14. 15:05
  „Ebben a pattanásig feszült helyzetben csak a kötelet lehet oldani semmi mást. A cigányság saját maga eset abba
  a kútba amit neki megástak a felelőség az övékké.”
 • 18. achilleus 2009. február 14. 14:47
  „16. hozzászólás JungHeinrich 2009.02.14. 14:25
  Szerintem pedig nem rossz az arány, sőt, egyelőre, többen látjuk hozzád hasonlóan a helyzetet.
  Minden jót a fiatal zászlósnak, mégegyszer!”
 • 17. Power 2009. február 14. 14:25
  „13! A magyar cigány egy különleges cigány, se dolgozni, se tanulni nem akar. Egy dolgot viszont nagyon szeret, Kanadában tudnának mesélni róluk. Külföldön is csak a szégyent hozzák Magyarországra. Tisztelet a kisebbségben lévő kivételnek.”
 • 16. JungHeinrich 2009. február 14. 14:25
  „...azért a sok hozzászóló közül a többségnek elég érdekes elképzelése van a cígókról.Ma magyarországon töb mint 800 ezer cigány él,amiről a hozzászólók többsége vizionál az önmagában kivitelezhetetlen és nevetséges. Visszatérve Angliára Blair már a terrortámadások másnapján bejelentette hogy muszlimokat vár a rendőrség soraiba; miért is? Mert egy a társadalomban jelenleg is nagyszámú közösség ami beilleszkedésre nem nagyon képes rátámadt a közösségre.Teljesen hasonló a szituáció csak nem tömegesen hanem egyenként teszik ezt védett fajtájú honfitársaink. Azonban nagyon sokan vannak tehát a problémát valahogy kezelni kell és mivel egy teljesen különálló közösség, teljesen különálló szubkultúrális közeggel rendelkezik,de teccik vagy nem része is marad a mindennapoknak valahogy mégis kontrollálni kell mert a problémák csak nagyobbak lesznek. A cigány észjárást csak a cigányok képesek kezelni és egy putriba egy magyar rendőr nem mer bemenni főleg nem egy cigánytelepre, tehát intézkedni nem fog,de egy cigány igen....egyébként én is ismerek cigány rendvédelmist és állíthatom bármikor rá mertem bízni az életemet bármelyikre,mert elsőnek sosem az ő gatyájuk lett tele....”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két fegyveres rablás Budapesten

Két fegyveres rablás is történt péntek este a fővárosban.
Tovább olvasom