Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

˝Cigányterror˝ - a Jobbik miatt ülésezett a házbizottság

Rendkívüli ülést tartott kedd reggel a házbizottság az LMP kezdeményezésére azzal összefüggésben, hogy a hétfői plenáris ülésen, az azonnali kérdések órájában a jobbikos Lenhardt Balázs a "cigánybűnözés" és a "cigányterror" kifejezéseket használta. Az érintett országgyűlési képviselő fenntartja kijelentéseit.
A házbizottság ülése után Schiffer András, az LMP frakcióvezetője hangsúlyozta, pártja álláspontja szerint az említett kifejezéseknek a használata - függetlenül a beszélő képviselő szándékától - alkalmas arra, hogy magyar választópolgárok meghatározott csoportját morálisan értéktelenebbnek tüntesse fel, különböző társadalmi csoportokhoz tartozó polgárok méltóságát sértse. Felhívta a figyelmet arra, hogy a politikusoknak fokozott felelősségük van abban, milyen kifejezéseket használnak.

"Itt nem LMP-s képviselők, nem roma képviselők, nem ilyen vagy olyan képviselők érzékenységéről van szó", hanem egyrészt azoknak az embereknek az érzékenységéről, akiknek a morális megítélése emiatt sérülhet, másrészt azokról az emberekről, akik között a gyűlöltség fokozására alkalmas az ilyen jellegű kifejezéseknek a folyamatos használata - mondta a frakcióvezető.

Közölte azt is, helytelennek tartják, hogy Jakab István, az ülés levezető elnöke nem tette szóvá azt, milyen szavak hangzanak el az ülésteremben. Schiffer András szerint rendkívül következetlen, hogy míg "ízetlen poénkodásoknál" hatalmas balhét csapnak, addig az olyan kifejezések használatánál, mint hétfőn, azt mondják, nem kívánnak politikai vitába bonyolódni az ülésvezetéssel kapcsolatban.

Felidézte, hétfőn, a történtek után frakciótársa, Szabó Rebeka ügyrendi kérdésben kért szót, és azt kérte Jakab Istvántól, észrevételezze, hogy megengedhetetlen az ilyen kifejezések használata. Jakab István fél perc után - a rendelkezésre álló egy perc helyett - elvette a szót Szabó Rebekától, és azt mondta, az ülés vezetését a képviselők nem bírálhatják - ismertette. Ha valami méltatlan, ez az - közölte Schiffer András.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese, Hegedűs Tamás a házbizottság keddi ülése után úgy értékelte, hogy frakciótársa hétfői felszólalása nem volt stigmatizáló, az konkrét esetekre vonatkozott. Mint fogalmazott, nevükön nevezte a dolgokat, ami nem jelent stigmatizációt. "A felületes általánosítástól eddig is tartózkodtunk, és ezután is tartózkodni fogunk" - mondta.

Véleménye szerint egy ilyen vita a normál politikai vitának a része, és ellenzik, hogy ebből ügyrendi kérdést csináljanak.

Ha felmerül olyan igény, hogy felhatalmazzák a házvezetést arra, hogy bizonyos esetekben korlátozhassa a szólásszabadságot, akkor azt a Jobbik határozottan ellenzi - jelentette ki a politikus, megjegyezve, ellene vannak annak, hogy tabuként kezeljenek egyes kifejezéseket. "Megértjük az érzékenységet ebben a kérdésben, de elsősorban mi az áldozatokkal érzünk együtt" - mondta.

Hegedűs Tamás tájékoztatása szerint a házbizottság nem foglalt állást az ügyben.

A testület tanácskozása után Lenhardt Balázs azt mondta, fenntartja hétfői kijelentéseit. Szerinte a probléma nem egyes kifejezések használata, hanem "az a tényállapot, ami megtörténhet ma, 2010-ben Magyarországon". "Amikor +cigánybűnözésről+ beszélünk, nem azt gondoljuk (...), hogy minden cigány bűnöző lenne, tisztességes, érvényesülni akaró cigányok is vannak. Vannak viszont olyan bűncselekménytípusok, amelyeket jellemzően a cigány etnikum követ el" - fejtette ki véleményét.

Az elhangzottakra Schiffer András úgy reagált: abban nincs vita közöttük, hogy robbanásveszélyes helyzet van Magyarország több régiójában, ahol a nyomor felülmúl minden képzeletet. Szerinte azonban a Lenhardt Balázs által is felvetett jelenségek előidézője a nyomor, a kizsákmányolás, a kitaszítottság.

Olvasóink írták

71 hozzászólás
 • 71. flexsnake*** 2010. december 15. 03:13
  „61. hozzászólás k.elvis 2010.12.14. 20:27

  Az LMP nem párt, hanem egy üzleti vállalkozás ugyanúgy mint a néhai SZDSZ.

  És a jobbik is egy zsidó vállalkozás. Sőt nem kis munkájuk van a vagyonmentésben külföldre. Miért van az , hogy a jobbik politikusai rendszeresen izraelben ,,nyaralnak"?”
 • 70. kalkutta 2010. december 14. 23:49
  „Ez az! Ha egy cikk sok kommentárt akar akkor bele kell venni a cigány szót. Bár még soha senki nem definiálta, hogy ki a cigány vagy magyar. Az utóbbi csak nem az a minden árulásra képes balkáni senki népség? Aki néhány ezer forinton túl látni nem tud? Akinek fontosabb rongy élete mint a haza becsülete?”
 • 69. 620829 2010. december 14. 23:48
  „Látom pörög a téma!
  Jó volt olvasni-hogy a magyarok pénzén van -aki megtanul közülük írni és olvasni....a tisztes 5%!!!vagy sokat mondtam?
  aki dolgozik-azzal nincs gond-de a heréket közmunkára hajtani és kubikolás-----élősködjön utána és ne előtte----a gond az-hogy a kirívó bünesetek 100%-ban e lényeknek tudható be.....az emebr ugye felelősségtudatos lény......így a téma lezárva...a macskám mosakszik és tiszta-nem szarik csak úgy sehová.....míg ezek a lények igen.....tehát bár az én macskám csak tudatnélküli lény-mégis nagyobb felelősséggel rendelkezik......azért ez jelent valamit!”
 • 68. CID 2010. december 14. 22:15
  „Nem moralitásról, inkább mortalitásról kellene beszélni ! Ki a <moderálva> érdekel a lelki világuk, amikor félelembe tartanak embereket, családokat, utcákat, falvakat ?”
 • 67. Egyolvasó 2010. december 14. 22:03
  „Úgy látom a cikk elérte a célját.
  Egymást szidjátok, hogy az egyik paraszt, a másik cigány, a harmadik zsidó, a negyedik náci magyar meg mitt tudom én, hogy mi, vegyük már észre emberek ezek a magukat politikai elitnek nevező valakiknek ez a céljuk, hogy minnél több embert össze ugrasszon miközben másnap mindennek felemelik az árát és ti azzal vagytok elfoglalva, hogy egymást szidjátok, csak a vak nem látja, hogy ez a céljuk a képviselőinknek a magyar parlamentben, mivel nem tudnak érdemleges munkát végezni akkor jön ajól kidolgozott választók össze ugrasztása. Össze kellene már egyszer fogni emberek, és nem hagyni, hogy úgy ugráltasanak fentről ahogy ők akarnak, mivel éppen úgy van magyar, cigány, zsidó, német és még sorolhatnám hogy milyen bünöző, ne legyünk már olyanok mint a politikai elit, ne legyünk a játékszereik.”
 • 66. DélMagyarFan 2010. december 14. 21:31
  „65. hülyegyerek, mi beteget írtam korábban? Vagy te is kuruc vagy?”
 • 65. k.elvis 2010. december 14. 21:17
  „Látod <moderálva> néha neked is lehetnek jó gondolataid.”
 • 64. DélMagyarFan 2010. december 14. 21:02
  „62. Hé, ezt én írtam még régebben! :D”
 • 63. szilléri 2010. december 14. 20:57
  „36. hozzászólás DélMagyarFan 2010.12.14. 17:58

  Nem kéne személyeskedni!
  <moderálva>”
 • 62. k.elvis 2010. december 14. 20:30
  „Lehetséges (és ezt úgy mondom, hogy nem vagyok jobbikos), hogy ha ezeket a lépéseket, melyeket Vona felvázolt a cigányokkal kapcsolatban, már 20 éve meghozták volna, akkor nem lenne itt vita sem cigánybűnözésről, sem élősködésről, mert egyszerűen szocializálódtak volna a keményebb egyedek, mivel nem lett volna választásuk. És az ő gyermekeik, akik mára már felnőttek volna, nem szamurájkardokkal meg baseball ütőkkel pózolnának, hanem mondjuk markológép, körfűrész, esetleg malteres talicska mellett, urambocsá´ érettségi bizonyítvánnyal.”
 • 61. k.elvis 2010. december 14. 20:27
  „Az LMP nem párt, hanem egy üzleti vállalkozás ugyanúgy mint a néhai SZDSZ.”
 • 60. jozko 2010. december 14. 20:24
  „52. feconeo:

  Megkövetsz valakit egy elütés miatt?

  Mégha egy felütés vagy leütés lett volna....

  Bocs. Amennyit én melléütök esténként....
  Nem is lenne elég csak megövetnia a kommentjeim olvasóit....szinte egyfolytában "követelőzhetnék" elnézésért.”
 • 59. sörpocak 2010. december 14. 20:08
  „Nem volt időm mind az 58 hozzászólást elovasni, de kérdezném, a jobbik a választások után kihez húz????
  Fidesz párthoz? Hol az, amiért rájuk szavaztak??,
  Akkor, azt mondták, azt sugallták, hogy inkább az mszp-hez fognak közelíteni, de mára??, Melyik párthoz is húznak? Ahonnan a több pénz? Vagy csak a parlamentben ülők a tisztességtelenek? Én nem ezt vártam a tavasszal!”
 • 58. lidocain 2010. december 14. 20:00
  „56
  tudom,hogy ismered a történelmet talán jobban mint bárki itt a fórumon,mert bár más nickken de olvastam az írásaidat. de szerintem néha túlreagálod a dolgokat és biztos vagyok benne,hogy nem a kurucinfó hatására irtóznak az emberek a cigányoktól,hanem a vislekedésük stb miatt. a zsidóktól meg másért de ezt nem akarom részletezni,úgyis midenki tudja.
  mint ahogyan a lungodrom egyik vezetője tegnap nyilatkozta a tv-ben és mellesleg igaza van: a politika felhasználja a cigányokat,mesterségesen szitják a feszültséget csak azt szeretném tudni miért? kinek jó ez az ellenségeskedés,hiszen minden jóérzésű embernek az lenne az érdeke,hogy béke és biztonság legyen. és igen. kinyilik a bicska a zsebemben ha a szomszédom aki egyedülálló nő,24 órás szolgálat után hulla fáradtan nem mer hazamenni mert bodka beköltöztette a cigányokat a csillagtérre és terrorizálják a lakókat. a rendőrség meg nem tesz semmit,meg ezek a rendőrnek is nekimennek. egyszer valahol el kellene kezdeni a rendcsinálást mert itt pártoktól függetlenül nagy baj lesz.
  abban is igazad van,hogy a nácik is a kommunisták is először a valósnak vélt ellenségeiket gyilkolták és aztán már mindenkit akit a "megbizható" embereik annak mondtak. igencsak veszélyes víz ez. ezért nem értem miért nem tesznek ellene.”
 • 57. lidocain 2010. december 14. 19:47
  „a helyesírás egy szó....”
 • 56. DélMagyarFan 2010. december 14. 19:46
  „moderálva 2x”
 • 55. DélMagyarFan 2010. december 14. 19:46
  „"de senki sem azokat a zsidókat,cigányokat "gyűlöli""

  Igen, te ezt hiszed. Amikor a 30-as évebeli fajvédő szövegek jelennek meg bizonyos portálokon, "elhallgatottként" és "zseniálisként" feltüntetve, és ezekkel mérgezik a fiatalok agyát (talán a te gyerekeidét is) egyesek TUDATOSAN. Miért rongálnak meg annyi holokausztemlékművet? Azért, mert az ilyen barmoknak, akik az efféle szövegeken lógnak naphosszat, teljesen bezápul az agyuk. És ez csak egy szegmens. A "propaganda" az egy fegyver. Egy olyan fegyver, amit használ minden oldal, legyen az liberális vagy konzervatív. A probléma csak annyi, hogy a kurucpropaganda (amelynek jelentőségét ha nem is kell túlbecsülni, de lekicsinyleni sem) hatására tömegek válnak zsidózó és cigányozó, dühödt és gyűlölködő tömegekké, akikre nem igaz az, hogy nem az összes cigányt vagy zsidót gyűlölik. Nekik az általam említett propaganda teljesen eltorzította a gondolkodásukat, és nem is akarják megérteni, hogy a dolgok nem egyszerűen feketék vagy fehérek, és bizony vannak normális zsidók is. Vegyük például dodót: az ő állapota annyira előrehaladott, hogy már szinte mindent a zsidó vs. magyar/ cigány vs. magyar konstelláció mentén képes csak szemlélni.
  Azért pofázok ennyit a kuruc és hasonló bűnbandák és köreik ellen, mert ismerem a történelmet. Tudom, hogy hasonló baromságokkal főzték ki tömegek agyát annak idején, és az korlátlan gyűlölet, ami a társadalmunk egyes csoportjait átitatta (és most itt nem terményéért aggódó parasztbácsira gondolok, vagy a cigányok által megvert, és ezért előítéletessé lett kisiskolásra), az nem sok jót ígér.
  Hosszasan ecsetelhetném még az antiszemita sztereotípiák hasonlóságait a 30-as évek és napjaink között, de a lényeg annyi, hogy igencsak nagy azon emberek száma, akik válogatás nélkül, faji alapon gyűlölködnek. Velük nem konszenzusra kell törekedni, mert velük nem lehet.
  Ismerem a szélsőjobboldal anatómiáját, tudom hogy mit beszélek.”
 • 54. feconeo 2010. december 14. 19:41
  „jéézzusom, <moderálva>
  A helyes írási pörgéést nem én kezdtem!”
 • 53. lidocain 2010. december 14. 19:33
  „52
  elütöttem egy betűt. nagy kaland,megvan az örömöd mára. de ha már a helyesíráson rugózol,inkább iratkozz be egy tanfolyamra.
  a magyar nem nagy betű ebben a formában
  kibujt az hosszú ú-val írandó
  a meg követlek viszont egybe írandó: megkövetlek”
 • 52. feconeo 2010. december 14. 19:25
  „49. A "bár év múlva az helyes Magyar szó?????????????
  <moderálva>
  Bocsáss meg kérlek tudatlanságomért .....MEG KÖVETLEK!!!”
71 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több helyen havasak a főutak az országban

Több helyen havasak a főutak az országban, a fővárosi utak többsége síkos a hétfő éjjel hullott hó… Tovább olvasom