Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Citrom, paprika, savanyú káposzta

A C-vitamin mindig jól jön. Vajon a tabletták hatékonyabbak, esetleg a természetes C-vitamin-források? Talán a kettő kombinálása lenne a tuti?

A C-vitamin soha nem önmagában fordul elő a növényekben, hanem számtalan más anyaggal, például különféle cukrokkal, ásványi anyagokkal együtt – mondja Maróti Imre biológus, nyugalmazott egyetemi docens. Az emberi szervezet ahhoz alkalmazkodott az évmilliók során, hogy a C-vitaminhoz ezekkel együtt jut hozzá.

A vegytiszta C-vitamin kevésbé hasznosul

Tehát a „vegytiszta" C-vitamin, amit tabletta formájában, az említettek nélkül szed a mai kor embere, a szervezet számára kevésbé fölismerhető, hasznosítható. Ma már léteznek ugyan különféle C-vitamin-komplexek, melyek többféle járulékos anyagot is tartalmaznak a vitaminon túlmenően – de azt a számtalan, akár csak nyomokban előforduló, a C-vitamin jobb hasznosulását elősegítő anyagot, ami a természetes gyümölcsökben, zöldségekben fordul elő, ezek is csak részben tudják pótolni. A megoldás tehát az, hogy készítmények helyett, ha csak lehet, magukat a C-vitamin-tartalmú növényeket fogyassza az ember a citromtól a paprikán át a kiviig és a savanyú káposztáig – mondja a biológus.

Egyre több a kétely

Persze vannak nézetek – teszi hozzá –, mely szerint a mai nemesített növények, hisz a nemesítés elsősorban a gyümölcs, a termés hozamának, méretének s nem C-vitamin-tartalmának növelését célozta, kevesebb C-vitamint-tartalmaznak, mint vadon élő őseik. Egy sor tulajdonsága javulhatott a növénynek, ami kívánatossá teszi a fogyasztók előtt a piacon, de kérdés, hogy kedvező egészségügyi hatása eléri-e az egykoriét. Az is megemlítendő: a mai talajok sok esetben már kevesebb, a növények számára szükséges anyagot tartalmaznak, mint egykor – s a művi talajerőpótlás sokszor csak néhányukat pótolja. Tehát a növény sem hasznosíthat, nem építhet be testébe mindent, ami kellene, s nem továbbíthatja az emberi szervezetbe.

Viszont az alkalmazott vegyszerek annál inkább feldúsulhatnak bennük. Kivéve, ha bionövényről van szó: ez esetben pedig a vegyszeres védekezés híján elszaporodott károsítók okozta növényi stressz akadályozhatja, hogy teljes értékűvé váljék az ember számára a táplálék – mondja az egyetemi docens. Szemléltetve, hogy a sokak szerint mégoly egyszerűnek és ismertnek tűnő téma is milyen sok tisztázatlan kérdést vethet föl. S e kérdésekre sokszor még „a szakmán belül" sem egységes a válasz.

Ilyet is, olyat is

Tehát inkább természetes úton juttassunk szervezetünkbe C-vitamint vagy készítmények útján? Egy bizonyos: ha a vitaminkészítményt például frissen facsart citromból készült limonádéval vagy bármely más természetes C-vitamin-forrás kíséretében veszi be az ember – csak használhat.

Farkas Csaba

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három százalékkal nő a GDP

Az idén 3 százalékkal nő a GDP, a lakossági fogyasztás stagnál, a beruházások 4 százalékkal bővülnek… Tovább olvasom