Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Civil forgatókönyvek, válogatásban

A radikalizmusáról országszerte ismert pacifista, a soproni születésű jogász, szociológus, Csapody Tamás (42) Civil forgatókönyvek címen jelentette meg húsz év válogatott tanulmányait, a Századvég Kiadó gondozásában.
– A polgári engedetlenség klasszikus példájaként, a 90-es években az országban Ön és két társa láncolták magukat először vasúti sínekhez. Végül is milyen sikerrel járt az akció?  – kérdeztük Csapody Tamást, akinek nevéhez, tevékenységéhez olyan civil alternatív mozgalmak fű-
ződnek, mint a Kelet–Nyugat Párbeszéd Hálózat, a hadkötelezettséget ellenző Alba Kör, vagy például a Bokor Bázisközösség. 
– A közéletiséget, az erőszakmentességet hirdető együttgondolkodást soha nem tartottam elvont, elefántcsonttoronyba való, megfoghatatlanul idealisztikus indíttatásnak; sokkal inkább a társadalomért való tenni akarás motivált, amely akár polgári engedetlenségi mozgalom szervezésébe is átcsapott. Aggodalommal tekintettünk a kilencvenes évek derekán például hazánk tervezett NATO-csatlakozására. Ekkor határozta el az Alba Kör háromfős csoportja, hogy a Budapestről programszerűen vidékre induló NATO-propagandavonatok egyike elé láncolja magát. Akciónkraa Nyugati-pályaudvaron került sor, nem kis megdöbbenést keltve hazánk és a katonai szövetség szerelvényen helyet foglalt reprezentánsai körében. Végül a rendőrök „szabadítottak ki" önként vállalt láncainkból. A vonat ötperces késéssel útnak indulhatott, mi pedig hátrabilincselt kézzel egy órán keresztül a rendőrség vendégszeretetét élveztük. Gyorsított eljárással pénzbüntetést szabtak ki ránk, aztán elmehettünk. Mi viszont nagyon örültünk annak, hogy sikerült elérnünk célunkat: az addig nyilvánosságot szinte egyáltalán nem kapott NATO-ellenes vélemény általunk így nagyobb publicitásban részesülhetett.
– Manapság mikor választanák a figyelemfelkeltés e nem mindennapi eszközét?
– Könyvem címe – Civil forgatókönyvek – azt a hiú ábrándot sugallja, mintha lennének konkrét elképzelések a pártok hatalmán nyugvó társadalom meg-, illetve kiváltására. Hát ez persze nem így van. Véleményem szerint szükség van a radikális, egyszersmind erőszakmentes gondolatok civil önszervező erejére, a humánus és civil társadalom alulról történő és a pártonkívüliséget hangsúlyozó építésére. Tömören úgy lehetne ezt összefoglalni, amit a könyvemben is szeretnék megjeleníteni: jóllehet a labda ezen a térfélen sokkal kisebb, de itt is lehet focizni, s innen is lehet szép gólokat rúgni. Legyen az az Irak ellen tervezett háborút elítélő civil fellépés vagy bármi más, amit napjaink hazai és külföldi pacifista mozgalmai a zászlaikra tűznek. Egyébként Firenze és Seattle globalizációellenes mozgalmai akciót próbálnak generálni hazánkban is. Ha úgy látom, pártsemlegesek és tiszták a szándékaik, akkor valószínűleg csatlakozom hozzájuk, s együtt próbálunk meg tenni valamit Irak megtámadása ürügyén-okán, konkrétan fókuszálva arra, hogy hazánk lehetőleg maradjon ki a véres háborúból.
– Ma már nem tagja az Ön által alapított Alba Körnek. Mi volt a kilépés oka?
– Idővel úgy éreztem, nincsenek radikális társaim, s a tömegekre sem tudtunk nagyobb hatást gyakorolni. Ez konkrétan annyit jelent, hogy az általunk kezdeményezett tüntetések meglehetősen családias hangulatban
zajlottak le.  Ezt személyes kudarcnak tekintettem, ráadásul óriási erők működtek ellenünk. Jóllehet kiléptem az Albából,  ám civil keretek között az ingyenes jogsegélyszolgálatban azóta is aktívan tevékenykedem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjelent az Office 2000 SP3

Majdnem pontosan két évvel az SP2 megjelenése után elkészült és megjelent az… Tovább olvasom