Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Civil kampány

az egy százalékért

Az adózók 55 százaléka nem él jogával, hogy befizetett adójának egy százalékát civil szervezeteknek ajánlja fel. A Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) kampánnyal akarja felhívni a figyelmet a segítő lehetőségre.
– Hazánkban jóval kevesebben támogatják a társadalmi szervezeteket, mint az uniós államokban – állította lapunknak a Nemzeti Civil Alapprogram Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának egyik tagja. Lajtmann József szerint hazánkban még nincs hagyománya annak, hogy a magánszemélyek, cégek, önzetlenül, anyagilag segítsék a közfeladatokat vállaló civil szervezeteket.
– A tagdíj és a kisebb-nagyobb projekttámogatás mellett az egyetlen biztos forrás a civilek számára a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlása. Ennek ellenére a potenciális adózók több mint fele nem él ezzel a lehetőséggel. Ez az arány 2000 óta stagnál – hangsúlyozta Lajtmann József. – A Nemzeti Civil Alapprogram kampányt kezdeményezett, hogy ösztönözze az adójukról rendelkezőket: éljenek jogukkal, és az egy százalék átirányításával segítsék azokat a helyi, területi vagy országos civil szervezeteket, amelyek tevékenységét fontosnak ítélik. Az adóbevallási időszakokhoz (február 15. és május 20.) igazítottan országos médiakampány szólítja meg az embereket, amelynek megyei részeként a Társadalmi Egyesülések Megyei Szövetsége, a United Way Kisalföld Alapítvány és a Reflex Környezetvédő Egyesület összehangolt figyelemfelkeltő rendezvényeket, programokat szervez az egy százalékkal kapcsolatban.

Hét és fél milliárd

Az APEH adatai szerint hazánkban 4,3 millió potenciális adónyilatkozó van, akikből 2,8 millió a tényleges, progresszív adózó és közülük csupán 1,3 millió magánszemély rendelkezett tavaly adójának 1%-áról: 26 ezer szervezetnek hét és fél milliárd forintot ajánlottak fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

csillogás nélkül

kosárlabda Soproni Sördögök–Körmend 91–88 (24–21, 27–22, 19–23,… Tovább olvasom