Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Civil szervezetek petíciót hirdetnek a bírói függetlenségért

Az eltávolított bírák visszahelyezését és a bírói függetlenség visszaállítását követelik a civil szervezetek egy petícióban.
Civil szervezetek a bírák és a független igazságszolgáltatás védelmében petícióban követelik, hogy helyezzék vissza hivatalukba az alkotmányellenesnek nyilvánított rendelkezés alapján eltávolított bírákat, és a magyar állam maradéktalanul állítsa helyre a bírói függetlenség szervezeti garanciáit.

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az MTI-hez kedden eljuttatott közös nyilatkozatában felszólítja a bírákat, a bírói szervezeteket és mindenekelőtt a bírói egyesületeket, hogy amit eddig elmulasztottak, azt most tegyék meg: "nyilvánítsák ki szolidaritásukat hivatásukból elüldözött társaikkal".

Megjegyezték, a bírói szervezetek vezetőit is komoly felelősség terheli, és tudniuk kell, ha nem lépnek fel kollégáik jogainak védelmében, értük sem emel majd senki szót, ha "sorra kerülnek".

A szervezetek azt írták, hogy az elmúlt hetekben újabb támadás érte a bírói függetlenséget Magyarországon. "A köztársaság elnöke, a miniszterelnök, a kormánytöbbség és a bírói szervezet vezetői nyíltan tagadják a törvények szellemét, az alkotmányosság minimumát" - fogalmaztak.

Hozzátették: miután kiderült, hogy a Velencei Bizottság kritikáját követően az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatállyal megsemmisíti a bírák kényszernyugdíjazásáról szóló rendelkezést, a bírói vezetők "zokszó nélkül" adták át a köztársasági elnökkel aláíratott, a bírák felmentéséről szóló értesítést azoknak a bíráknak is, akik csak hónapokkal ezután érik el az alkotmányellenesen meghatározott életkori határt.

A nyilatkozat aláírói petíciót is hirdetnek. Közölték: tekintettel arra, hogy a bírói függetlenség nem a bírók és az igazságügy belső vitakérdése, felkérik a demokratikus meggyőződésű polgárokat, hogy támogassák aláírásukkal a bírói függetlenség ügyét; kiemelten fontosnak tartják, hogy a petíciót magánszemélyek írják alá.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2012. július 24. 17:08
    „Ahogy nézem az aláírók névsorát, igen "jeles" társaság...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mol a legnagyobb magyarországi cég

Továbbra is a Mol vezeti a 100 legnagyobb magyarországi cég rangsorát. Tovább olvasom