Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Civil szervezetek támogatása

A jogszabály megteremtette annak a lehetőségét, hogy korábban soha nem látott forrás – mintegy 7 milliárd forint – szolgál a klasszikus értelemben vett civil szervezetek, alapítványok, egyesületek, szövetségek működési támogatására.
Az NCA forrásfelosztási technikája is eltér a korábbi, pártpolitikailag befolyásolt pályázati rendszertől, hiszen a civil szektor választott képviselőiből álló régiós és országos kollégiumok döntenek a támogatások odaítéléséről. Egy teljesen új pályázati rendszert kellett rövid idő alatt felállítani, kidolgozni; kialakítani a belső ügymenetet, azt a technikát, amely a lehetőségekhez képest a legoptimálisabb elosztást biztosítja.

2004. augusztus 12-én véglegesítették a döntést az első ízben kiírt pályázatok eredményéről. A nyugat-dunántúli régióban összesen 632 pályázatot nyújtottak be Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyei civil szervezetek. A 632 pályázat közül 19-et érdemi vizsgálat nélkül utasított el a kollégium, 274-et pedig formai okok miatt. A sikeresen pályázók száma 338. GyMS: 115, Vas: 94, Zala: 129. Ez százalékban: GyMS: 54%, Zala: 55%, Vas: 50%.

A kollégium döntését követően az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal – törvényességi felügyeletével élve – néhány nap alatt áttekinti a kollégium határozatát és jóváhagyja a pályázatokat. Majd az államkincstár megyei igazgatósága megküldi a támogatott szervezetek számára a szerződést, s előreláthatólag szeptember közepén a pénz is megérkezik. A pályázatok formai értékelését a Magyar Államkincstár dolgozói végezték el és tettek javaslatot a hibák miatti elutasításra. A kollégium minden pályázatot egyesével végigvizsgálva döntött arról, hogy ezen pályázatokat ténylegesen elutasítja-e. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a kollégium a lehető legrugalmasabban kezelte a formai hibás pályázatok vizsgálatát. Amennyiben a kötelező mellékletekben nem, de magában a pályázatban megtalálta a mellékletek tartalmát, elfogadottnak minősítette a pályázatot. Ennek köszönhetően körülbelül 150 pályázat maradhatott bent tartalmi vizsgálatra.

Elutasítás indokai:

– A pályázatot a benyújtási határidőn túl adták postára.
– A pályázatot nem megfelelő példányszámban nyújtották be.
– Az adatlapot nem megfelelő formátumban nyújtották be.
– A pályázó nem működési támogatásra nyújtott be pályázatot.
– Nem tartozik a pályázatra jogosultak körébe.
– Nem támogatható tevékenységre kért támogatást.
– Nem töltötték ki maradéktalanul az adatlap valamennyi sorát.
– A pályázó valamennyi mellékletet nem csatolta.

Általános hibák voltak:

– A számviteli nyilvántartásból rendelkezésre álló adatok alapján az igényelt és az igényelhető támogatás eltér.
– Az Adatlap 8.1 táblázatában rögzített saját forrás a 8.2 táblázatban nem szerepel.
– A forrás-költség kalkuláció nem egyezik meg, vagy hiányos a táblák kitöltése.

– Az adatlap 9. pontjában megjelölt költségek nem nevesítettek, így a tanács 1. számú támogatási elvében foglaltak betartása nem megállapítható. A nevesített költségek nem sorolhatók be a tanácsi támogatási elvekben rögzítettekhez.
– 2004-re tervezett más támogatótól kapott támogatás megállapodással még nem/részben alátámasztott.

– A közhasznúsági jelentés hiányában sokan csak a számviteli beszámolót csatolták, de a működésről rövid tartalmú beszámolót, illetve a további alpontokat nem részletezték.
– A bírósági nyilvántartásba vételről szóló végzés helyett a változás bejegyzéséről szóló végzést csatolták, melyből a bejegyzés megállapítható.

– Az áfa nyilatkozatában mindkét meghatározást/egyik meghatározást sem húzták alá és nem hitelesítették, így nem állapítható meg, hogy a támogatott tevékenysége áfa-visszaigénylésre jogosult vagy sem.
– A pályázati adatlapon megjelölttel ellentétben nem a képviselő, hanem a csatolt aláírás-bejelentő kartonon rögzített aláírásra jogosult írta alá.
A kollégium maximálisan figyelembe vette a tanács azon irányelveit, melyek szerint fontos a kis civil szervezetek helyzetbe hozása, segítése, erősítése és az esélyegyenlőség elve. Ennek megfelelően vizsgálta a pályázatok tartalmát. A kiírás értelmében hiánypótlásra nincs lehetőség, fellebbezés nem lehetséges, azonban a most nem nyert pályázóknak nem kell csüggedniük, hiszen a tanács előzetes információi szerint a 2003. évi 1%-os felajánlások alapján további pályázati pénzekhez juthatnak szeptemberben a kollégiumok, amelyek szintén működési támogatásra lesznek kiírva még ebben az évben.

A Vas Megyei Civil Szolgáltató Központ tájékoztatása szerint ebben az időszakban (várhatóan szeptember közepén) NCA pályázati oktatást tartanak mindhárom megyében, valamint folyamatos tanácsadással segítik a megyei Ciszokok a pályázni kívánókat a sikeres pályázáshoz.
A nyertes pályázók listája az NCA honlapján (www. nca.hu), valamint a Ciszok-honlapon (www.civil.ny-dunantul.hu) lesznek olvashatók. A megyei Ciszokok is természetesen tájékoztatják a hozzájuk forduló civil szervezeteket a pályázatok eredményességéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kurt Cobain filmen

Elkészült a Final Days, mely a Nirvanás frontember, Kurt Cobain utolsó napjait követi nyomon. Tovább olvasom