Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Civilek tiltakoznak a családi pótlék Erzsébet-utalványban fizethetősége ellen

Tizennyolc civil szervezet által aláírt tiltakozó levelet adtak át a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban pénteken
A levélben azt az elképzelést kifogásolják, hogy pénzbeli ellátás helyett utalványban lenne fizethető több szociális juttatás, így például a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a rendszeres szociális segély és az átmeneti segély.

A mások mellett a Magyar Szegénységellenes Hálózat, a Magyar Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány által aláírt levélben az áll, "e szabadságkorlátozás igénye mögött az a feltételezés van, hogy a szegények és gyerekesek nem rendeltetésszerűen használják fel az állami támogatásokat". Ez a feltételezés azonban "téves, előítéletes és megalázó" - hangsúlyozták.

Mint fogalmaztak, az intézkedésre "nincs pénz a költségvetésben", ezért a kormány olyan fejlesztésként tüntetné fel, amelyhez uniós források használhatók fel az Új Széchenyi Terv egy "kiemelt projektjének" keretében. Az elgondolás "erkölcstelen az Európai Unió adófizető polgáraival szemben", akik a magyar szegények helyzetének javítására szánták az Európai Szociális Alapot" - fejtették ki.

A levelet a tárcánál Schmidt Ágota miniszteri kabinetfőnök vette át, és azt ígérte, megvizsgálják a civilek álláspontját.

Márton Izabella, a Magyar Szegénységellenes Hálózat igazgatója az MTI-nek úgy nyilatkozott, sem szakmai, sem gazdasági, sem pedig emberi jogi szempontból nem tartják elfogadhatónak az elképzelést, amely mögött véleményük szerint nem áll racionális indok. Úgy vélte, nem világos, hogy a kormány miért kezdeményezte a pénzbeli ellátások utalványban való kifizethetőségét.

Mint mondta, az intézkedés megvalósítása elsősorban a vidéken, kisebb településeken élőkre lenne kedvezőtlen hatással, hiszen ők nehezebben válthatnák be az utalványokat.

Márton Izabella hozzátette, ha nem indul valós párbeszéd az ügyben, újabb akciókat szerveznek.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek - a kormány múlt heti döntése alapján - a pénzbeli juttatások utalványban való biztosításának lehetőségét, módját és mértékét, valamint a szükséges jogszabály-módosításokat április 15-ig kell a kabinet elé terjesztenie.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. netty74 2012. április 13. 13:59
  „Vegyük már figyelembe,hogy ezzel nem mindenki fog jól járni! Hisz nem mindenki dolgozik és nem mindenkinek van lehetősége dolgozni,mint ahogy nekem sincs,Sajnos az én nagy fiam beteg,súlyosan mozgáskorlátozott,teljes ellátásra szorul a nap 24 órájában,34.000 ápolási díjat kapok ami ugyebár szintén szociális segélynek minősül és röhejes összeg,emellett az emel összegű családi illetve az apuka amit fizet gyerektartást,józan paraszt ésszel ha össze számolom ez 79 ezer havonta.ebből 60 ezer rezsire megy nem beszélve arról hiba van gyermekemnek közgyógyellátása,nem tudunk minden gyógyszert arra iratni,illetve annak is van egy éves keretje amit már most kimeritettünk. kérdem én hogy mondjam meg gyermekemnek,hogy ebben a honapban nincs gyogyszered? Gusztustalannak tartom ezt amit művelnek a családosokkal!!!!!! Azt kéne meg vizsgálni a helyi önkormányzatoknak,hogy kik azok a családok akik nem a rezsire és a család fenntartására forditják a pénzüket,és valamit kitalálni az ő részükre és nem büntetni vele a többi normálisan élő családokat! Nekem nincs lehetőségem elmenni dolgozni mert nem hagyhatom felügyelet nélkül a gyermekem.”
 • 59. ancika2002 2012. április 11. 20:50
  „Nem volna ez rossz ötlet!De kérdem én Erzsébet utalványból hogy lesz a gyereknek ruha?Vagy éppen cipő véve?Dejó nem fog a gyerek éhezni de meztelenül jár oviba meg suliba!Vagy ha valaki csak a csp-ból meg szoc. segélyből él egy kis napszámmal fűszerezve a rezsit majd meleg utalványból fogja kifizetni?Meg ha valaki utána nézne annak hogy hány százalékos adó is terheli az utalványt/kb30-32%/ akkor mindjárt nem is olyan jó ötlet.Ezek szerint meg lesz adóztatva a családi pótlék? Úgy tudom a postán a számlákra nem fogják bevenni a meleg étkezési utalványt!Ugyan is nem mindenki csak a kocsmába és a játékterembe hordja a pénzét hanem a családjára fordítaná!Utalványból szerintem egy kicsit nehéz lesz!”
 • 58. GondaIstván 2012. április 07. 10:54
  „55. újratöltve: "51 GondaIstván !!! Hány asszonytól? Fialó volt a Kossuth téren?"
  Köszönöm kitüntető kedves stílusodat!
  27 éve élünk boldog házasságban, és 7 gyönyörű gyermekkel áldott meg minket a Teremtő.
  Kellemes ünnepeket kívánok Neked!”
 • 57. vogyo60 2012. április 07. 07:23
  „Aki elherdálja a családi-pótlékot az az utalvánnyal is ezt teszi majd, aki a szükséges dolgokra költi annak mindegy hogy kapja meg. A feltételezés sértő mindenkire nézve. Tudjuk, hogy van aki nem törődik a gyermekei szükségleteivel, de az általánosítás gusztustalan. Az utalvány mindenhol beváltható, vagy vannak megkötöttségek. Aki egy kis faluban lakik, a helyi kisbolt is beváltó hely? Az utalvány jelent valakinek hasznot?”
 • 56. bambinaXX 2012. április 07. 06:55
  „24! Armando - akinek nem inge, ne vegye magára. azért írtam így: "soxor".
  51! Ugye?! Én is kapok CSP-ot és semmi kifogásom nincs az ellen, hogy utalványban kapjam és élelmiszerre legyen költhető. Nem olyan nagy összeg, hogy abból még számlákat is lehet fizetni az étkezésen túl..

  Gyereket nem azért vállalunk, hogy általa tartsuk fenn magunkat..
  Azt nem tudom, h pl. fizethetek-e bölcsi/ovi/iskolai étkezést vele??”
 • 55. újratöltve 2012. április 07. 00:34
  „54. Mozimasiniszta 2012.04.06. 22:36! A CIVILEK mióta csigazabálók??”
 • 54. GondaIstván 2012. április 06. 23:27
  „53 GAgyi: "Vagy eladni olcsón olyanoknak überklassnak mint te, hogy vehessen rajta piát."
  Emlékszek hasonlóra a gyerekkoromból (60-as évek). Akkor a cigányok tejjegyet kaptak a csecsemőiknek, de nem váltották be a közértben, hanem eladták féláron a magyaroknak, és alkoholt vettek az árán.”
 • 53. újratöltve 2012. április 06. 23:24
  „51. GondaIstván 2012.04.06. 21:21!!! Hány asszonytól? Fialó volt a Kossuth téren?”
 • 52. Mozimasiniszta 2012. április 06. 22:36
  „Esti hír: a francos csigazabálók bekérették a magyar nagykövetet, hogy reklamáljanak,
  mivel kiestek az utalvány kibocsájtás és forgalmazási bizniszéből ! nagyon helyes hogy
  ki lettek csukva ! A magyar állam szociális kiadásait ne csapolja meg mindenféle rühes
  külföldi rablóbanda ! Nem tudom mit szólnának hozzá ha a magyarok követelnék ugyanezt a franciáktól ! Az meg a szemétség setovábbja hogy diplomáciai szintre viszik a rablást ! Úgy látszik mégsem olyan elvetemült dolog amit a kormányunk tesz ezen a téren !”
 • 51. GAgyi 2012. április 06. 21:58
  „50. tavimaszlag
  Na! Nincs itt baj! Akkor majd a kaját fizeted utalvánnyal, a többi mehet kp-re nem? Ne légy már finnyás. Ennyire nem vethedet meg embertársaidat, unterklass. Örülj, hogy neked van választásod. Akinek meg nincs, az kénytelen lesz rajta kaját venni. Vagy eladni olcsón olyanoknak überklassnak mint te, hogy vehessen rajta piát.

  Szerintem ez nem is olyan ördögtől való dolog, persze jól ki kell dolgozni. Sok gyereknek lehet ez az egyetlen esélye, hogy kaját vegyenek neki és ne a kocsmába/játégépbe szórják a pénzt a szülők.
  A monoki kártyát is kikezdték a jogvédők....azzal mi van?”
 • 50. Power 2012. április 06. 21:38
  „46-47-48.
  A szocialista Horn-kormány Bokros-csomagjának fő elemei közül (Wikipédia):

  "A felsőoktatás, a fogászati ellátás ingyenességének megszüntetése.
  A gyermekgondozási segélyre, családi pótlékra, gyermeknevelési támogatásra jogosultak körének szűkítése.
  Csökkentették a gyógyszerek állami támogatását, felemelték a nyugdíjkorhatárt."

  Szándékosan vagytok feledékenyek, vagy elgurult a Cavinton? :)”
 • 49. GondaIstván 2012. április 06. 21:21
  „Nekünk 7 gyerekünk van, 48 eFt családi pótlékot kapunk. Ennél jóval többet kültönk élellemre. Az én érdekeimet nem sérti, ha utalványban kapom meg a családi pótlékot.”
 • 48. tavimaszlag 2012. április 06. 21:13
  „Én odáig nem süllyednék, hogy a gyerkenek gagyi teszkós ruhát vegyeK! csak márkásat!!! ja és mi nyelvórákat, sportot fizetünk a csp-ből nem 10dkg parizert fél kiló kenyérrel, adják a unterklassenak jegyben, de atöbbinek kp-ban!”
 • 47. X_Y 2012. április 06. 21:13
  „43. Power 2012.04.06. 20:2

  " El is vették a családi pótlékot azoktól a családoktól, akik túl lépték az egy főre meghúzott jövedelem határt"

  Ja, miért is ne járna pont ugyanannyi családi pótlék a gazdag nagyvállalkozónak mint a minimálbéres csórónak. Csak amíg a csóringer elpocsékolja az befolyt adókból kifizetett családi pótlékot arra hogy a turkálóban ruhát vesz a gyerekének, addig nagyuraméknak a családi pótlék zsebpénz, amiből majd a Maldív szigeteken a pálmafák hűvösében elszürcsölgetnek egy hideg koktélt..

  Értem én hogy te az oligarchák pártján vagy - de ezzel itt nem leszel népszerű...”
 • 46. tavimaszlag 2012. április 06. 21:08
  „45: Szánalmas orbánhivő vagy!Menj ájtatoskodni hisz húsvét van!!!
  a csoringereknek ez újabb érvágás, hiszen a csp-ből nemcsak kaját vesznek, hanem számlát is fitenek stb.. Hogy merik azt feltételezni a tanult dolgozói rétegrő, akik eltartják a csoringereket is, hogy nem a gyerekre fordítják a csp-t??? Ez újabb spekulációt szülm najd eladják áron alul az alsóosztályok tagjai! ez a bözsijegy k, nagy biznisz valami fideszkdnpésnek! Nem kell!”
 • 45. X_Y 2012. április 06. 21:05
  „45. Power

  Nem unalmas neked ez a monológ, powerloss?”
 • 44. studyfy 2012. április 06. 20:55
  „Power, fantáziád és képzeleterőd hatalmas. Minden kormányzati intézkedést azzal tudsz csak erősíteni és megmagyarázni, hogy a kommunisták csaltak, loptak, hazudtak. Ezzel részben, és csak részben egyet is értek. De azt se felejtsd el, hogy nem csak ők csalnak, lopnak, hazudnak. Reálisan, nézzél szét jobban!”
 • 43. Power 2012. április 06. 20:41
  „A szocialisták sajnálták a magyar gyerekektől a pénzt, de önmagukról nem feledkeztek meg. Csaltak, loptak és hazudtak, ahol csak megengedhették maguknak. Ennyit a kommunistákról és a családi pótlékról.”
 • 42. deszkás 2012. április 06. 20:28
  „PANDORA! (31 hsz) Te nem akarod érteni miről irtam? (egyébként volt és autóztam is érte a legközelebbi CBA cca return 20km-nekem.)”
 • 41. Power 2012. április 06. 20:24
  „36. macs 2012.04.06. 18:54
  Jól emlékszel. El is vették a családi pótlékot azoktól a családoktól, akik túl lépték az egy főre meghúzott jövedelem határt. A szocialisták, már akkor különbséget tettek gyermek és gyermek között.”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz kíváncsian várja, Gyurcsány hány nap alatt prezentál egy szakdolgozatot

A Fidesz és ifjúsági társszervezete, a Fidelitas kíváncsian várja, Gyurcsány Ferenc "hány nap alatt… Tovább olvasom