Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Civilek tüntettek Horváth András mellett

A volt adóhivatali dolgozó szerint szereptévesztésben van a kormányzat, az adóhivatal és a politika.
A rendezők szerint körülbelül másfélezren vettek részt a Horváth András volt adóhivatali dolgozó melletti budapesti tiltakozó felvonuláson, amely a belvárosi, Széchenyi utcai adóhivatali épülettől indult, majd a Belügyminisztérium érintésével az Alkotmány utcában fejeződött be szombat délután.

A mások mellett a Hallgatói Hálózat, a Társaság a Szabadságjogokért és a Levegő Munkacsoport által szervezett demonstráció résztvevői egyebek mellett azt követelték, hogy a pártok ne akadályozzák a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, az Állami Számvevőszék pedig folytasson eljárást. Tiltakoztak az ügyet kirobbantó Horváth András felelősségre vonása ellen.

Horváth András volt adóhivatali dolgozó mond beszédet az őt támogató civilek által szervezett szimpátiatüntetésen Budapesten, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal székháza előtt december 28-án. Fotó: MTI
Horváth András volt adóhivatali dolgozó mond beszédet az őt támogató civilek által szervezett szimpátiatüntetésen Budapesten, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal székháza előtt december 28-án.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Horváth András beszédében hangsúlyozta, hogy el kell gondolkodni egyes adóhivatali vezetők szakmai alkalmasságán. Álláspontja szerint szereptévesztésben van a kormányzat, az adóhivatal és a politika.

A Belügyminisztérium épületénél a felszólalók kifogásolták, hogy a "milliárdos adócsalók" helyett Horváth Andrásnál tartottak házkutatást a nyomozók. Álláspontjuk szerint nem lehet bízni sem a NAV-ban, sem a független ügyészségben.

A demonstráció több ellenzéki politikus is részt vett, például Varju László, a DK pártigazgatója, Schiffer András, az LMP társelnöke, Vágó Gábor, az LMP országgyűlési képviselője és Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke.

A demonstrálók közül sokan zöld mappával érkeztek, a tábláikon egyebek mellett "Tele a hócipőnk", "Ne fizesd a hiteled!" és "Maffia állam, hajrá Fidesz" feliratok voltak olvashatók. A demonstrálók több alkalommal azt kiabálták, hogy "nem hagyjuk", és folyamatosan alkotmányt, demokráciát és jogállamot követeltek.

A tiltakozó felvonulás kezdetén szóváltás alakult ki a demonstrálók és két árpádsávos zászlóval érkezőt férfi között, de végül a demonstráció során rendbontást nem történt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egykori dolgozója, Horváth András november elején állt a nyilvánosság elé azzal az információval, hogy ezermilliárd forintos adócsalásra bukkant.

A Horváth András volt adóhivatali dolgozó melletti szimpátiatüntetés Budapesten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal székházával szemben december 28-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi
A Horváth András volt adóhivatali dolgozó melletti szimpátiatüntetés Budapesten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal székházával szemben december 28-án.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A NAV nem adja ki vizsgálati anyagát az LMP-nek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adótitok és személyes adatok védelmére hivatkozva tagadja meg az arról a vizsgálatról szóló jelentés kiadását, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Horváth András áfacsalásról szóló állításainak elhangzása után egy hétvége alatt végzett el - közölte az LMP szombaton.

Közleményük szerint Schiffer András emiatt pert helyez kilátásba Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és a NAV ellen.

Azok után, hogy Horváth András az áfacsaló hálózatokról szóló állításaival a nyilvánosság elé állt, az NGM egy két nap alatt elvégzett vizsgálatra hivatkozva állította, hogy az adóhatóságnál minden rendben van. Schiffer András és Ángyán József közérdekű adatigényléssel fordult a tárcához a vizsgálat jegyzőkönyvének kiadásáért - emlékeztetett az ellenzéki párt.

Az adatigénylést átvevő NAV-elnök a képviselőkkel közölte, hogy a jelentés kiadására a benne foglalt cégekkel kapcsolatos adótitok, valamint Horváth András feletteseinek és munkatársainak személyi adatai miatt nincs lehetőség - áll a közleményben.

Az LMP hangsúlyozta: a közvéleménynek joga van megismerni az NGM kétnapos vizsgálatának részleteit. A hatályos jogszabályok és az Alkotmánybíróság határozatai alapján is egyértelmű, hogy az adatkezelő szerveknek kötelességük a közérdekű adatok hozzáférését akár az igénylő által meg nem ismerhető adatok elfedése mellett biztosítani, miként Horváth András felettesei vonatkozó adatainak nyilvánosságát is - írták.

Mesterházy: felháborító, hogy nem hozzák nyilvánosságra a vizsgálati anyagot

Mesterházy Attila felháborítónak tartja, hogy az adóhatóság megtagadta annak a jelentésnek a nyilvánosságra hozatalát, amelyet Horváth András vádjainak tisztázására a nemzetgazdasági tárca egy hétvége, mindössze két nap alatt készített el.

Az MSZP elnöke és frakcióvezetője az MTI-hez szombat este eljuttatott közleményében azt írta, egyetért Schiffer Andrással, az LMP vezetőjével abban, hogy jogi útra kell terelni a kérdést, mert szerinte "a mondvacsinált indokokkal megtagadott adatszolgáltatás ismét annak gyanúját erősíti, hogy a kormányzat politikai vagy pénzügyi haszonért cserébe eltűri a neki fontos cégek adótrükközését".

Schiffer András pert helyezett kilátásba Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellen amiatt, hogy az adóhatóság adótitok és személyes adatok védelmére hivatkozva megtagadja a szóban forgó vizsgálatról szóló jelentés kiadását.

Mesterházy Attila szerint a NAV elnökének hivatkozása arra, hogy a jelentés kiadására a benne foglalt cégekkel kapcsolatos adótitok, valamint Horváth András feletteseinek és munkatársainak személyi adatai miatt nincs lehetőség, "szemforgató" azok után, hogy a rendőrség egy rajtaütésszerű házkutatás során dokumentumokat kobozott el a NAV volt dolgozójától, valamint azután, hogy a kormánypárti képviselők már az állítólag folyamatban levő ügyészségi vizsgálatra hivatkozva teszik lehetetlenné az ügy feltárását segítő parlamenti vizsgálóbizottság munkájának megkezdését.

Horváth András november elején állt a nyilvánosság elé azzal, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. A NAV visszautasította a vádat, és rágalmazás miatt feljelentést tett volt munkatársa ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita közben halálra késeltek egy férfit Fóton

A gyanúsítottat őrizetbe vették, kihallgatása jelenleg is tart. Tovább olvasom