Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Csaba túlélte az öngyilkos merényletet

Bársony Csaba könnyebben sérült meg, két amerikai katona meghalt, egy tálib öngyilkos merénylő robbanásától Afganisztánban. A merénylő rendőrnek öltözött, úgy aktiválta a testére erősített pokolgépet.
Bomba sebesített meg egy magyar katonát az afganisztáni Puli-Humriban. A tragédia egy helyi rendőrőrsön történt, ahol afgán tisztviselők éppen amerikai katonákkal folytattak megbeszélést a helyi rendőrkiképzési programról. A delegációt kísérte a magyar katona is. Egy tálib öngyilkos merénylő rendőrnek öltözött, feltűnés nélkül közel került a delegációhoz, majd aktiválta a testére erősített pokolgépet.

A Szolnoki Vegyes Zászlóalj szakaszvezetője, Bársony Csaba (31) valószínűleg a második születésnapjaként ünnepli ezentúl október 27-edikét. A katonát a vádliján találta el a robbanáskor szétrepülő repeszdarabok egyike, míg mellette két amerikai katona életét vesztette, egy férfi pedig életveszélyesen megsérült.

A férfi Szolnokon élő szülei reggel 9-kor értesültek a merényletről, majd nem sokkal később már telefonon tudtak beszélni a kórházban lábadozó fiúkkal. Bársony Csaba előreláthatólag pár hét pihenés után újra „csatasorba" állhat és visszatérhet egységéhez. – Reggel Csabi hívta a húgát, Ildikót, és azt üzente, ne aggódjak, jól van – mesélte a katona édesanyja.

Két amerikai katona meghalt, egy férfi súlyosan megsérült B. Csaba (31) mellett PuliHumriban
Két amerikai katona meghalt, egy férfi súlyosan megsérült Bársony Csaba (31) mellett Puli-Humriban

– Egyszer már szerencséje volt a fiamnak, mert az utolsó pillanatban lemondott egy kirándulást a csapattársaival, akik aztán autóbalesetet szenvedtek, és többen meghaltak – tette hozzá az aggódó édesanya, Bársony Csabáné, elárulva: öt éve katona a fia, azóta aggódnak érte, de ő hajthatatlan. – Ez az élete. Nem kényszeríthetjük arra, hogy ne csinálja. Remélhetőleg továbbra is vigyázz rá az őrangyala.

A szakaszvezető a szolnoki Könnyű Vegyes Zászlóalj katonájaként utazott szeptemberben Baghlan tartományba. Egységét arra képezték ki, hogy váratlan katonai helyzetekben, válsághelyzetekben, katasztrófa sújtotta övezetekben teljesítsenek szolgálatot. A szakaszvezetőként szerződéses jogviszonyban szolgáló Bársony Csabát a közeli katonai táborban ellátták, majd a másik sérülttel együtt további vizsgálatra a mazar-e-sharif-i kórházba szállították.

A fiatalember a szemtanúk szerint a csodával határos módon maradt életben, hiszen körülötte a parkoló katonai járművek ablakait és karosszériáját közel száz szétrepülő repesz rongálta meg.

Két magyar katona már meghalt

Pontosan egy évvel ezelőtt aknagránátok robbantak az északafganisztáni Puli-Humriban, a magyar egység tábora mellett. Ebben az évben a közép-ázsiai országban két magyar katona is meghalt. Kovács Gyula június 10-én, Nemes Krisztián július 12-én vesztette életét. A tűzszerészek robbanószerkezeteket hatástalanítottak, amikor azok felrobbantak.

Olvasóink írták

  • 2. flexsnake 2008. október 29. 11:08
    „Allahnak hála ő nem sérült komolyabban.Hogy lehet valaki olyan elmebeteg hogy felrobbantja magát?Az ilyen nem a paradicsomba kerül hanem a dögtelepre.”
  • 1. ÉN" 2008. október 29. 09:08
    „Hál"a!
    Elég szomorú ez az egész.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viszik a pénzt a bezárt kórházak

Máig sem készült összesítés arról, hogy mennyibe kerülnek a költségvetésnek a kórházezárások.… Tovább olvasom