Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Csábító lehetőségek pályaválasztóknak

A megyei munkaügyi központ meghívására több mint kétezer győri és vonzáskörzetében élő általános és középiskolás diák gyűlt össze az egyetemi csarnokban csütörtökön, hogy a jövőjüket meghatározó továbbtanulási lehetőségekkel ismerkedjenek.
Merre tovább?
A kétnapos, képzési vásárnak is nevezett pályaválasztási kiállításon 23 kiállító középiskola mellett 5 szakképzési intézmény, 4 egyetem-főiskola és néhány cég élt a lehetőséggel, hogy a munkaügyi központ anyagi támogatásával a szakmák jellegzetességeit bemutató standot állítson fel és rendezzen be a győri Széchenyi István Egyetem sportcsarnokának küzdőterén.
A pályaválasztási kiállítást a munkaügyi központ minden évben röviddel a tanévkezdés után szervezi meg a végzős diákok számára. A rendezvényre meghívták az általános iskolák 7–8. osztályos, valamint a középiskolák 3–4. osztályos tanulóit, tanárait és a szülőket.

A megnyitót követő sajtótájékoztatón a munkaügyi központ igazgatója, Rimányiné Somogyi Szilvia elmondta: annak ellenére, hogy az elmúlt időszak erőfeszítéseinek köszönhetően egyre kevesebb a túlképzés, az úgynevezett divatszakmákban, a jogászok és a közgazdászok egyre nehezebben tudnak elhelyezkedni, akkora a túlképzés. Náluk egyelőre az átképzés lehetőségét sem lehet igazán látni. Ugyanakkor még mindig vannak olyan foglalkozások, amelyeknél hiány van jelentkezőkből. Építőipari szakmákban hiány van még most, a tél közeledtével is. Slágerszakmának számít a szakács és a felszolgáló, őirántuk még külföldről is nagy a kereslet és a mérnököket is el tudja helyezni a munkaügyi központ.

Az évek során egyre színvonalasabbá váló kiállítás – amit a tegnap nyílt kétnapos rendezvény bizonyít – fontosságáról az igazgató elmondta: a pályaválasztás során sok esetben maguk a szülők sem tudják igazán, hogy melyik foglalkozás lenne alkalmas gyermeküknek. Egy tizennégy év körüli kamasztól meg főként nem várható el, hogy tudja. A „szakmai vásár" megrendezésével azt szeretné elérni a munkaügyi központ, hogy lehetőség szerint minél többen megtalálják azt a hivatást, amelyben jól érzik magukat a jövőben, s az megfelelő megélhetést is nyújt számukra.

A bizonytalanoknak a humánszolgálat munkatársai adnak tanácsot pszichológusok bevonásával. Az önismereti szobában videokamerával felvételeket készítenek a fiatalokról, amiket a közös visszajátszás során elemeznek ki, s az alapján adnak nekik tanácsot. A pszichológusok számítógépes program alkalmazásával határozzák meg azokat a szakterületeket, amelyek a legjobban közelítenek a fiatalok érdeklődéséhez.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjelent a Lindows 3.0

A Lindows cég munkatársai bejelentették a Lindows operációs rendszer… Tovább olvasom