Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 28°C Még több cikk.

Csak 2015-től lesz kötelező hároméves kortól az óvoda

Az Országgyűlés döntése alapján csak 2015. szeptember 1-jétől lesz kötelező az óvoda a gyermek hároméves korától.
Az oktatási bizottság erről szóló, a jövő évi költségvetést  megalapozó törvényekhez benyújtott módosító javaslatát 285 igen  szavazattal, 40 nem ellenében, 8 tartózkodással fogadta el a  parlament hétfőn. Az indítványt a Fidesz, a KDNP és a Jobbik  támogatta, az MSZP ellenezte, az LMP pedig tartózkodott. A  zárószavazás a jövő héten lesz.  

A hároméves kortól kötelező óvoda a köznevelési törvény  értelmében eredetileg 2014 szeptemberétől lépett volna hatályba.  

A halasztást - amit a kormány a bizottságokban nem támogatott -  a szükséges infrastruktúra megteremtésével indokolta a Pokorni  Zoltán vezette oktatási bizottság.  

Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője, a bizottság tagja korábban azt  mondta, jelenleg is elegendő férőhely lenne arra, hogy minden  háromévesnél idősebb gyermeket beírassanak az óvodákba, az  intézmények "földrajzi eloszlásán" azonban még javítani kell.  Szerinte az egyéves halasztás elegendő időt biztosít a szükséges  változtatásokhoz.  

A parlament jóváhagyta azt az oktatási bizottsági módosító  javaslatot is, amely szerint az óvodák csak az életvitelszerűen a  körzetükben lakó gyermekeket kötelesek felvenni. Emellett előírták,  hogy az ingatlan legalább három hónapja a gyermek lakó- vagy  tartózkodási helyeként szerepeljen a nyilvántartásban. (A törvény  jelenleg úgy szól, hogy az óvoda köteles felvenni, átvenni azt a  gyermeket, akinek lakóhelye, ennek hiányában a tartózkodási helye a  körzetében található.)  

A módosítás lehetőséget ad arra, hogy az óvodavezető - ha kétség  támad afelől, hogy a gyermek valóban helyben lakik-e - felszólítsa a  szülőt, 15 napon belül a területileg illetékes védőnőtől származó  nyilatkozattal igazolja a védőnői ellátás igénybevételét. Ellenkező  esetben az óvodavezető vagy a fenntartó által szervezett bizottság  családlátogatással ellenőrizheti, hogy a gyermek a bejelentett címen  lakik-e. Ha pedig a szülő a javasolt három időpont egyikén sem teszi  lehetővé a családlátogatást, az óvoda megtagadhatja a felvételt.  

A bizottság indoklása szerint azt a gyakorlatot kívánja  visszaszorítani, hogy a családok valótlan adatokat szolgáltatnak  annak érdekében, hogy gyermekük bekerüljön egy frekventáltabb  óvodába.  

Tizennégy budapesti kerület kormánypárti vezetőjének  kezdeményezésére - a kormányálláspont ellenében - a Ház elfogadta  azt is, hogy a főváros és a kerületi önkormányzatok osztottan  részesüljenek a helyi adókhoz kapcsolódó pótlék- és  bírságbevételekből.  

A kormány azt kezdeményezte, hogy ezek a fővárosi önkormányzatot  illessék meg. A kerületi polgármesterek szerint azonban ez  méltánytalan lett volna, mivel a kerületek saját bevételeinek  jelentős része a helyi adókból származik, és ezek elválaszthatatlan  részét képezik a késedelmes fizetésből és a nemfizetésből adódó  bírság- és pótlékbevételek.  

A többség támogatta azt is, hogy a Budapesti Operettszínház  2014. január 1-jétől a fővárosi önkormányzat fenntartásából állami  fenntartásba, a kultúráért felelős miniszter irányítása alá kerüljön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztették Meggyes Tamás mentelmi jogát

Az Országgyűlés felfüggesztette a fideszes Meggyes Tamás mentelmi jogát hétfőn. Tovább olvasom