Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Csak 2030-ban lesz hazánkban euró?

Az Európai Központi Bank a magyar eurócsatlakozás esélyeiről finoman szólva is pesszimista kilátásokat fogalmazott meg két cseh közgazdász által jegyzett elemzésében. A tanulmány szerint Magyarország 2025-re érheti el a 15 régi tagállam fejlettségi szintjét, és 2025-re, 2030-ra vezethetjük be az eurót.

A tanulmány egy régóta ismert közgazdasági jelenségre hívja fel a figyelmet: nagyon nehéz megfelelniük az eurócsatlakozási feltételeknek olyan országoknak, amelyek gyorsan növekednek és gazdaságuk jelentős javuláson megy keresztül - kommentálta a tanulmányt Madár István, a portfolio.hu elemzője. Szerinte a visegrádi országok ezek közé tartoznak, egyszerre kell eleget tenniük az alacsony infláció és a stabil nemzeti valuta kritériumának, miközben termelésük jelentősen bővül.

Az elemző szerint a dokumentum készítői - bár a jelenlegi tendenciákból indultak ki - azzal nem számoltak, hogy megfelelő gazdaságpolitikával egy ország vezetése akár "erőszakkal" is megfeleltetheti saját országát a kritériumoknak - például úgy csökkenti az inflációt, hogy elhalasztja a hatósági áremeléseket.

A Standard & Poor's Londonban ismertetett átfogó elemzése szerint a február 28-ával zárult tizenkét hónapban tíz feltörekvő térségi szuverén adós osztályzatát javították, Ecuadorét és Magyarországét rontották - a tavalyi naptári évben Magyarország volt az egyetlen visszaminősített feltörekvő piaci adós. A cég tavaly júniusban változtatta az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról a már csak közepes befektetői, spekulatív elemeket is tartalmazó "BBB plusz"-ra a szuverén magyar devizaadós-kockázati osztályzatot.

A hitelminősítő a most ismertetett anyagban arra számít, hogy a magyar kormánynak jövőre sikerül a konvergenciaprogramban szereplő 4,3 százalékos GDP-arányos szintre csökkentenie az államháztartási hiányt, de a magyarországi euróbevezetésre továbbra sem számít 2014 előtt.

A feltörekvő piaci elemzésben a hitelminősítő azt jósolja, hogy a magyar kormánynak sikerül 2008-ra a konvergencia-programban szereplő 4,3 százalékos GDP-arányos szintre visszaszorítania az (ESA szabvánnyal számolt) államháztartási hiányt a S&P által 9,8 százalékosra becsült tavalyi szintről. A GDP-arányos államadósság jövőre 71 százalékon tetőzik, és onnan csökkenésnek indul, áll a szerdai prognózisban. A Standard & Poor's mindezzel együtt "az elégséges mértékű és fenntartható előzetes deficitcsökkentéshez szükséges idő miatt" továbbra sem várja Magyarország euróövezeti csatlakozását 2014 előtt.

(portfolio.hu, napi.hu, mno.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jégtánc az élete Regőczy Krisztinának

Regőczy Krisztina az ország és a világ egyik első számú jégkorcsolyázója, profi sportpályafutása… Tovább olvasom