Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Csak a legfontosabb kátyúzásra futja

A Mosonmagyaróváron és környékén autózók is gyakran szinte „megbotránkoznak” azon, hogy esetenként milyen minőségű utakon kell áthaladniuk. A települések önkormányzatainál erről és a felújítási munkálatokról érdeklődtünk.

Nem rönkszállítókra tervezték

Dunaremete és Püski határában két hete dolgozik a közútfelügyelet. Az önkormányzati utak közül Dunaremetén pályázati pénzből rekonstrukció folyik, a Fő utca még felújításra szorul, a kátyúzás viszont már megtörtént. A nyár folyamán még két további út kátyúzásával végeznek. Dunaszigeten a közút Halászi felé nagyon rossz állapotú, korábban a busz is alig tudott rajta közlekedni, aztán ezt a szakaszt a Közút Kht. májusban végre kátyúztatta. A község belterületén a főutcát most kezdik teljesen felújítani – új burkolatot kap –, a munkálatok augusztus 15-re fejeződnek be. A falu a megyei területfejlesztésnél nyert erre forrást. Ha tökéletes állapotban lesz, akkor remény van arra, hogy átveszi majd a közútkezelő. A település körülbelül tíz utcájának rendbetétele egyenként mintegy 10 millió forintot igényelne, erre azonban nem sok esély van. Csak a kátyúzásra több millió forint megy el évente az önkormányzat pénzéből. A problémát az jelenti, hogy a közutakat nem 30–40–60 tonnás nyerges vontatókra és rönkszállítókra tervezték...
Héderváron az utak nagyon szépek, az utolsó felújítások éppen most zajlanak. A szigetközi főúton „nem tragikus a helyzet”, most kátyúzták, a Győr–Mosonmagyaróvár útszakasz rendben van. Jánossomorján az önkormányzat folyamatosan újítja fel az utakat, így nagyon rossz állapotú út nincs a községben. Az Andau felé vezető utat a közútkezelő éppen most teszi rendbe. Kimlén a Szigetköz felé vezető 1403-as főút felújítása sürgős lenne, mivel a kamionok közel haladnak el a házak mellett. Az önkormányzati utak közül a nagyobbak aszfaltos felületzárása idén befejeződik, a kisebbekre már nem jut pénz. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács a 20 millió forintos önrészhez 7 millió forintot adott a településnek.
Mecséren a mintegy 5 kilométer hosszú önkormányzati út mindegyike felújításra szorul, de erre nincs pénz, legfeljebb a kátyúzásra. Az 1402-es út állapota jó, néhány éve újították fel. Rajkán pályáztak a megyei területfejlesztési tanácsnál, de a pályázatot a tanács egyelőre felfüggesztette. A képviselő-testület hamarosan dönt a munka mikéntjéről. Mivel drága lesz –18 millió forint utanként –, csak egy-egy utcát tudnak felújítani. A közutakhoz a főutca, a Kossuth Lajos utca és a 150-es út tartozik, ezek elfogadható állapotúak, jól közlekedhetők. Újrónafő–Várbalog környékén a kátyús 86-os út nagy gondot okoz a település lakóinak. A községek pályáztak három önkormányzati út felújítására, de a megyei területfejlesztésnél forráshiányra hivatkozva elutasították. Öt újrónafői út közül egy készült el tavaly, a másik hármat ebből a pályázatból szerették volna felújítani, ezzel használhatóvá váltak volna. A pályázati rendszerrel szemben sok a panaszuk: a kistérségen belül hátrányos helyzetben vannak, míg magának a kistérségnek igen jók az anyagi kondíciói.

Pályázati pénz csak jövőre

Bezenyén siralmas állapotban vannak az utcák, csak „tűzoltásra” futotta eddig. Mindegyik utat kátyúzták és hitelből a Duna utcát teszik rendbe, ez 15–20 millió forintba kerül majd, attól függően, hogy melyik cég nyeri meg a kivitelezést. Halászin a belterületi utak 70–80 százaléka rossz állapotú. Egy egy kilométeres út építésére és három kilométer hosszú út felújítására létezik már kidolgozott terv, de mivel a falu nem nyert pályázatot, nincs pénz a megvalósításukra. Összesen körülbelül 6 kilométernyi út felújítására lenne egyébként szükség. A Dunasziget és Püski felé vezető utak szintén rossz állapotúak. Darnózselin a kavicsozott utakat áthúzták és tömörítették. Egy-két nagyon gödrös belterületi úton kátyúzás várható, de nehéz jó állapotban tartani ezeket az utakat, mivel alap nélkül, nem nehéz járművekre és traktorokra készültek. Az 1401-es út felújítására ez évre elkészült egy terv, de csak az állammal együtt lehet kivitelezni és a kerékpárúttal párhuzamosan. Az 1404-es útnak ellenben még csak a kátyúzását sem tudja elvégezni a közútkezelő: csak veszélyt jelző és sebességkorlátozó táblákat tesznek ki. Az önkormányzat próbálja ezt saját erőből úgy-ahogy rendben tartani, de az állami feladat ilyetén átvállalása nem tarthat sokáig. A községben nagy a kerékpár- és a kamionforgalom is. Dunakilitin a belterületre már az év elején elkészül egy ütemterv, de a falu idén nem nyert pályázatot. Egy tavaly elnyert – és ez évre szóló – pályázat alapján dolgozhatnak. Az önkormányzat saját erőből két rövidebb szakaszt tud felújítani. A terv alapján 2008–2009-re valamennyi utat rendbe teszik. A közúton az üzemek miatt jelentős a forgalom, az 1408-as út egyre inkább leromlik, a közút kht. pedig csak kátyúzni tud. Mosonszentmiklóson a meglévő koncepció alapján minden évben egy-két út kap teljesen új burkolatot. 2003 és 2005 között évente egy utat sikerült felújítani, idén kettőt: egyet regionális pályázatból, egyet saját erőből. A kavicsos és murvás utakat önerőből tették rendbe. A két közúton kátyúzás történt. A településen sérelmezik azt a módszert, hogy az erre az évre elnyert pályázati pénz több mint 90 százalékát a kiírással ellentétben csak jövőre kaphatja meg a falu, de a munkát addig is fizetni kell.

Fontos lenne a határig

Mosonmagyaróváron az önkormányzat hitelből és lakossági pénzből költ az utakra. Négy utca: a Kállai Éva, a Móra Ferenc, az Ujhelyi és a Béke felújítása a napokban kezdődik meg, de több helyen is folyamatosan zajlik a gyalogátkelők, járdák, parkolók építése. Az állami utak nincsenek jó állapotban: a hatalmas átmenő forgalom és a kamionok miatt igen gyakran kellene javítani őket. A közútkezelővel – mivel az a 150-es út átmenő szakaszát az út szintjének megemelésével javítaná ki, ezt azonban a város nem engedheti – nem tudnak megállapodni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londonban utcát neveztek el Kapuvárról

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom