Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Csak a pillanatnyi helyzetnek szól az MDF magatartása?

Rendkívül gyorsan megállapodott tegnap az MSZP és az SZDSZ a visszaléptetésekben: a választások második fordulójára a szocialisták 3, a szabad demokraták pedig 55 körzetben vonják vissza jelöltjüket. Dávid Ibolya ismét megerősítette: az MDF egyik nagy párt miniszterelnök-jelöltjét sem kívánja hatalomra segíteni. A két nagy párt nagyggyűléseket tartott tegnap.
Az MSZP Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnököt, Pető Iván ügyvivőt és Gegesy Ferenc ferencvárosi polgármestert engedi előre, az SZDSZ részéről pedig olyan politikus is visszalép, mint Magyar Bálint.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke ugyanakkor a jelek szerint hiába próbálja együttműködésre bírni az MDF-et. A választások első fordulója után egyértelművé vált, hogy az MSZP és az SZDSZ nem képes a mandátumok többségét megszerezni. "Az új polgári kormány megalakulása a Magyar Demokrata Fórumon múlik - ezt írta Orbán tegnap az MDF elnökének, Dávid Ibolyának, aki viszont több nyilatkozatában - egyebek között Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében is - megerősítette: pártja egyik nagy párt miniszterelnök-jelöltjét sem kívánja hatalomra segíteni. Utalt a Fidesz velük szemben tanúsított tisztességtelen, gátlástalan, álságos politikájára, és közölte: az MDF nem akar egy halálos ölelés részesévé lenni. Ezen az álláspontján az sem változtatna, ha felajánlanák neki a miniszterelnöki posztot - mondta. Orbán végül csak tegnap délelőtt tudta elérni Dávid Ibolyát.

Az MDF elnöksége közben zárt ülésén Csapody Miklós indítványára óriási többséggel azt javasolta a fórum képviselőinek, ne lépjenek vissza a Fidesz javára. A Népszabadság úgy tudja, Szőke László tartózkodott, Gémesi György pedig amellett szállt síkra, hogy fontolják meg a politikai alku lehetőségét. A politikus este nyilatkozatot is kiadott: szerinte meg kell adni az esélyt az MDF képviselő-jelöltjeinek, hogy helyben állapodjanak meg az esetleges visszalépésekről.

A Fideszben egyébként állítólag komolyan mérlegelték, hogy felajánlják a kormányfői posztot Dávid Ibolyának, és azt, hogy Tamásiban visszaléptetik az első helyen álló Hirt Ferencet a politikus asszony javára. Ez az elképzelés a hírek szerint nemcsak a Fidesz-elnökség ülésén vetődött fel, hanem a választókerületek elnökeinek értekezletén is, amelyen Orbán Viktor azt mondta, bármire kész az MDF-fel való megállapodásért. Az, hogy az MDF elnöksége kategorikus nemet mondott, meglepte a Fideszt.

A Magyar Hírlapnak nevük mellőzését kérő fórumosok azonban azt mondták, ez az állásfoglalás a pillanatnyi helyzetnek szól, és nem kizárt, hogy változik a felállás, ha a miniszterelnöki poszt átengedésére hivatalos ajánlatot is kapnak.

Orbán: reális esély a győzelemre

Most 28, négy éve csak 20 helyen nyertünk, így reális esélyünk van a győzelemre - mondta a Várban tartott Fidesz-nagygyűlésen Orbán Viktor pártelnök.

A politikus mindenkinek megköszönte, hogy részt vett a választáson vasárnap, pláne úgy - tette hozzá -, hogy riogatták az embereket. Kijelentette, könnyebb győzelmet akartak, vezetni akartak, de reményteli a helyzet és reális esélyük a győzelemre. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy mivel az MSZP s az SZDSZ már megállapodott, a Fidesz és az MDF is akkor győzhet, ha szintén képes megegyezni. A Fidesz elnöke megjelölte a második fordulóra mozgósítandó tartalékot is: azokat a csoportokat, amelyeknél alacsony volt a részvételi arány, vagyis a vidéken élőket és az első választókat. Úgy vélekedett, nincs hova hátrálniuk, hiába jön az ellen agresszióval. Kijelentette, ő sem hátrál, vállalja a próbatételt, akár fent, akár lent, maradni fog, mert ez csak hűség kérdése.

A nagygyűlés többi szónoka főleg a választásokon vezető koalíciót bírálta. Martonyi János volt külügyminiszter például arról beszélt, hogy Magyarországnak nem kell agresszió, durvaság és korrupció, amit a kormánypártok képviselnek, kell viszont a polgári Magyarország. Áder János, aki már mandátumot szerzett sorolta, miért nem kérnek az emberek a Gyurcsány-kormányból, és a kabinet bűneit listázta Pokorni Zoltán is, és ő is megegyezésre szólította fel az MDF-et, mondván: vannak pillanatok, amikor háttérbe kell szorítani a hiúságot, becsvágyat és karriert. Kósa Lajos, az ugyancsak az első körben mandátumhoz jutott debreceni polgármester szintén azt hangoztatta, hogy ha a jobboldali szavazók összefognak, akkor nem lehet gond.

Gyurcsány: nyerni fogunk

A Batthyány Lajos örökmécsesnél tartott tegnap délután nagygyűlést az MSZP. Kettős győzelem született, az MSZP legyőzte a Fideszt, az SZDSZ pedig növelte támogatottságát - mondta Hiller István. Nagy tapsvihar követte az MSZP elnökének bejelentését, hogy megállapodtak a liberálisokkal a közös visszaléptetésekben.

Kuncze Gábor azt mondta: sokan voltunk, és elegen leszünk, de arra is figyelmeztetett, hogy a két forduló között nem engedhetik meg maguknak a lazaságot. Hozzátette: a következő négy évben is folytatni kell a megkezdett munkát. Ez nem a demagógia és a populizmus ideje, és a többség bölcsen döntött. Jut eszembe, Kovács Pisti mindenkit üdvözöl! - zárta beszédét a liberálisok elnöke.

Tegnap győztünk, és a jövő héten nyerni fogunk! - ezzel nyitotta mondandóját a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc azt mondta: olyan országot ígér, melyben jó és könnyebb magyarnak lenni, mert erősebbek vagyunk, mint a gondok és a kishitűség. Fel fogjuk emelni ezt az országot, megőrizve a nyugdíjrendszert, a családtámogatást, és az útépítések programját - fogalmazott Gyurcsány, majd Martin Luther Kinget idézve hozzátette: van egy álma, amelyben lehet sokféleképpen gondolkodni, és különböző módokon is, de ugyanazt akarjuk. A tömeg ezt követően hosszan skandálta a miniszterelnök webnaplójából szállóigévé lett felszólítást: Húzzunk bele! A tribünön állók pedig azt ígérték a tömegnek: két hét múlva bebiztosítják a győzelmet.

Változatok egy témára

A vasárnapi első fordulóban az MSZP és az SZDSZ összesen 113, a Fidesz-KDNP pedig 97, míg az MDF 2 mandátumhoz jutott. A kormányalakításhoz 194 képviselői helyre van szükség, vagyis a koalíciós pártoknak még legalább 81-et kell szerezniük. A Népszabadság elemzése szerint a 110, még függőben lévő egyéni választókerületből 54-ben a koalíciós pártok együtt a voksok több mint feléhez jutottak, így ott jó esélyük van a végső győzelemre is, ami már 164 parlamenti helyet jelentene, míg a Fidesz a maradék egyéni körzetek elhódításával 152-ig jutna. A kompenzációs mandátumokból az SZDSZ 13-14, az MSZP pedig - ha a Fidesz több egyéni választókerületben győz - 20-22-re, míg az MDF 11-re számíthat, vagyis a koalíció 6-8 fős többséggel alakíthat kormányt. Nem zárható ki persze, hogy a Fidesz a négy évvel ezelőttihez hasonló hajrába kezd, és felborul ez a hipotézis. Önállóan csak akkor alakíthat kormányt, ha 75 körzetben győzni tud, de a koalíciót már akkor is megfoszthatja a többségtől, ha 66-67-nél több helyen lesz sikeres. Ennek az a feltétele, hogy a polgári szövetség legalább 181 mandátumot szerezzen. Ebben az esetben a legnagyobb frakcióval rendelkező pártként szintén a Fidesz kaphatna kormányalakítási megbízást. Más elemzések szerint a 110 még nyitott körzetből mintegy 40-40-et nyerhet mindkét oldal, míg 30 sorsa bizonytalan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi lapok a választás eredményéről

Az osztrák APA az MDF „lélegzetelállító" hajráját emelte ki, az AFP és a Reuters… Tovább olvasom