Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Csak a T-Mobile hálózatából hívható a 1752

A Telenor és a Vodafone hálózatából nem tudják hívni a felhasználók a 1752-es számot, mert az csak a T-Mobile hálózatából érhető el.
A felek egymásra mutogatnak, miért nem sikerült megegyezniük az elmúlt hónapokban - olvasható az Index oldalán. Közben él egy másik szám, a 1749-es, mely minden szolgáltatóval elérhető.

A Telenor és a Vodafone hálózatából nem érhető el a Nemzeti Segélyvonal száma, az 1752. A telefonszámot hívók 250 forintot juttatnak minden hívással az árvíz károsultjainak. Illetve ennél néhány forinttal kevesebbet, mert – mint a honlapon olvaható – "ebből néhány forint kapcsolási díj a telefonszolgáltatóké, feltöltős telefonoknál pedig 50 forint áfaként a költségvetést illeti".

Ha tehát valaki ezektől a szolgáltatóktól hívja a számot, azt hallja, hogy a szám nem létezik.

Az NSV ügyvivője szerint ezzel "fogyatékos szolgáltatást nyújtanak előfizetőiknek és korlátozzák őket a saját pénzeszközeik feletti döntés és a társadalmi szolidaritás szabad érvényesítésében". Enyedi Nagy Mihály úgy gondolja hogy a telefon közmű, és a kapcsolási díj megfizetése esetén nem tagadható meg közcélú használata. Ha ez történik, akkor az alkotmányellenes állapot, amely akadályozza az árvíz áldozatainak megsegítését.

Csak a T-Mobile hálózatából hívható a 1752-es szám. Fotó: internet
Csak a T-Mobile hálózatából hívható a 1752-es szám. Fotó: internet

Az adatok szerint 18 nap alatt majdnem négyszázezer hívást indítottak eredményesen a 1752-re. De legalább 300 ezer hívás kudarcba fulladt – áll az NSV lapunknak eljuttatott közleményében.

Megkerestük az érintett szolgáltatókat a témában. A Telenor arra hivatkozott, hogy hat hónappal ezelőtt a Vodafone, a Telenor, a T-Home és a T-Mobile által létrehozott 1749 segélyvonalra 80,5 millió forint érkezett a Haiti mentési munkálatok támogatására. A szolgáltatók májusban is összefogtak, ítéletidő károsultjainak megsegítésére és az árvíz elleni védekezés támogatására. A hívásokból és sms-ekből eddig közel 50 millió forint gyűlt össze, mellyel a Magyar Vöröskeresztet támogatják.

A Telenor szerint ez a fajta összefogás hatékonyabb, mint az NSV megoldása. A 1749 adományvonalon az ügyfelek által adományozott teljes összeg eljut a címzetthez. Eddig nem jutottak közös megegyezésre a Nemzeti Segélyvonallal és "agresszív megközelítésüket" elfogadhatatlannak tartják – válaszolták megkeresésünkre a szolgáltatónál.

Információink szerint a legfőbb problémát az jelenti, hogy a kimaradt szolgáltatók nem tartják elfogadhatónak, hogy nem a teljes összeget utalják a károsultaknak. Mivel az NSV-nek távközlési szolgáltatási szerződése van a Magyar Telekommal, a fent említett néhány forintos kapcsolási díj a T-Mobile-é lesz. A kimaradt szolgáltatók azt tartanák szerencsésnek, ha senki nem keresne a segélyszám működtetése miatt. A T-Mobile azonban úgy fogalmaz, hogy mivel szolgáltatást nyújt harmadik szereplőnek, természetes, hogy ezért díjat számol fel.

A Telenor (akkor még Pannon) és a Vodafone még 2009-ben jelezte csatlakozási szándékát a Nemzeti Segélyvonalhoz, de az azóta eltelt időben nem sikerült megállapodniuk.

Olvasóink írták

 • 4. Őszödi 2010. június 05. 17:46
  „A Nemzeti Segélyvonal jelenleg nem elérhető. Gratulálok a szervezőknek.”
 • 3. mikkviktor 2010. június 05. 16:10
  „Tréééééééééééééééééééééééééééééééééééééééé!Alig várom, hogy leteljen a két évem...”
 • 2. exchange 2010. június 05. 14:20
  „kitap észrevétele jogos”
 • 1. kitap 2010. június 04. 22:05
  „Csak gratulálni tudok a nagy T-nek, hogy ebből is hasznot húz. Bezzeg a hihetetlen magas színvonalú focit tudja támogatni...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionnal ütközött egy személygépkocsi

Kamionnal ütközött egy személygépkocsi a 2/A úton Vác környékén péntek délután, a balesetben egy… Tovább olvasom