Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Csak az elvekeben egyeztek meg az új biztosítási rendszerről

Elvben megállapodtak a koalíciós pártok a vegyes egészségbiztosítási rendszerről, a megvalósítás részletkérdései azonban továbbra is bizonytalanok. Az Államreform Bizottságnak van konkrét javaslata: e szerint az állami alap pénzét osztanák ki a magánbiztosítóknak.
A kormánypártok abban is egyetértenek, hogy gazdasági társaságokká alakítsák a kórházakat. Egyetértettek a koalíciós pártok abban, hogy a jövőben úgynevezett vegyes egészségbiztosítási rendszert kívánnak létrehozni, amelyben az állami és a magántőke egymás mellett működik - derült ki a hétvégi lovasberényi koalíciós egyeztető tárgyalások után Gyurcsány Ferenc kormányfő és MSZP-elnök, valamint Kóka János, az SZDSZ elnöke közleményéből. Arról azonban, hogy pontosan milyen megoldást választanak, nem született döntés.

Az egyeztetésen Draskovics Tibor, az Államreform Bizottság elnöke 16 pontos tervet mutatott be. Ennek lényege a lap szerint, hogy létrehoznák a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapot, amelybe az állam által kirótt és az adóhivatal által beszedett járulékok és a rászorulók után befizetett állami támogatások folynának.

Az alap közvetlenül finanszírozna bizonyos, nagyon drága beavatkozásokat (például szervátültetés), a többi pénzt pedig a magánbiztosítók közt osztanák fel - ügyfeleik korának és egészségi állapotának megfelelő arányban. A magán egészségbiztosítók ebből a pénzből vásárolhatnák meg az egészségügyi szolgáltatásokat. Az jelentené számukra a nyereséget, ha a rendelkezésükre álló összegnél kevesebbet költenének, míg a túlköltést veszteségként kellene elkönyvelniük.

A pártelnökök közleménye szerint a vegyes biztosítási rendszer részleteiről további szakmai egyeztetések kezdődnek. A törvénytervezetet a jelenlegi tervek szerint ősszel nyújtanák be az Országgyűlésnek, így az 2008. január 1-én életbe is léphetne, az üzleti biztosítók pedig 2009-től kezdhetnék meg a működésüket. A koalíciós pártok egyetértettek abban is, hogy az egészségügyi intézményeket gazdasági társaságokká kívánják alakítani.

Az egyeztetés helyszínén vasárnap a több-biztosítós egészségügyi modell ellen tiltakoztak a Fidesz aktivistái. Gál J. Zoltán, a miniszterelnök kabinetfőnöke megkérte a demonstráló Pelczné Gáll Ildikót, a fidesz elnökét, hogy menjen be vele az egyeztetésre, az alelnök nem élt a lehetőséggel, mivel szerinte a vitát a parlamentben kell lefolytatni.

A koalíciós vitában az SZDSZ olyan - a liberális párthoz közel álló - szakértőkkel vett részt, mint Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, Csillag István egykori gazdasági és Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter. Az MSZP is vitt szakértőket az egyeztetésre, többek között a korábban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnél (OECD) dolgozó Orosz Évát.

A lovasberényi egyeztetésen a koalíciós pártok arról is döntöttek, hogy módosítani kívánják a választási és a pártfinanszírozási törvényt, hogy átláthatóbb legyen a kampányban elköltött pénz eredete és felhasználása. Az MSZP és az SZDSZ tervei szerint a 2010-es választásokon már az új szabályok lennének érvényesek. A pártfinanszírozási törvény egyébként tavaly nyár óta van a parlament előtt, de az általános vita után nem vették ismét napirendre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredmény: Az előzetes adatok szerint 53 százalékkal nyert a konzervatív UMP jelöltje Nicolas Sarkozy lesz az új francia elnök

Párizs MTI Tovább olvasom