Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Csak az MSZP-vel köt együttműködési megállapodást az MSZOSZ

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége csak a szocialista párttal köt együttműködési megállapodást a választásokig - derült ki az együttműködési megállapodás aláírásakor.
50 ezer ember számára ígért közmunkát, ezen kívül ötéves adócsökkentési programot már a második Gyurcsány-kormányt említve a szocialista párt miniszterelnök-jelöltje, akivel tízpontos megállapodást írt alá az MSZOSZ 38 tagszervezete. Büszkén mondta, ez hattal több, mint 2002-ben, bár rögtön elismerte, a Medgyessy Péter ígérte 38 órás munkahely nem valósult meg.

A mostani megegyezésből fontosnak nevezte, hogy a megszűnő, vagy bajba került cégeknél ne a béreket fizessék ki utoljára, viszont kérte a közszférában szükséges változások elfogadtatását.

- Magyarországon csak olyan politika lehet sikeres, amely egyszerre munkásbarát és vállalkozó párti – mondta Gyurcsány Ferenc. Nem radikális és egyoldalú, hanem olyan mérsékelt politikák sikeresek, amelyek megtalálják az arany középutat. A konzervatív jobboldal, újra úgy látom, hogy a legavíttabb eszméket képviseli, és úgy gondolja, hogy lehet erős munkásképviselet anélkül, hogy gondoskodnánk az ország fejlesztéséről. De vitatkoznom kell a liberálisokkal is, akik úgy gondolják, hogy a tőke érdekéből automatikusan munkás érdek lesz – mondta a miniszterelnök.

Wittich Tamás, az MSZOSZ elnöke azt mondta: a négy évvel ezelőtti megállapodás hasznos volt, ha nem is minden és nem is úgy teljesült. A munkahelyeken ma is nagy a félelem, a magyar munkavállalók sok gondja abból fakad, hogy nem ismerik eléggé jogaikat. Nem is titkolta, ez bírálat, amiért Gyurcsány Ferenc a kongresszuson azt mondta: nem kell annyi jogász.

A következő Nemzeti Fejlesztési Tervben a béreket közelíteni kell az uniósokhoz, a verseny nem áll meg a határoknál, ezért a mindenkori kormányok feladata, hogy minket, munkavállalókat tegyen versenyképessé.

A Magyar Rádió kérdésére, hogy más miniszterelnök-jelöltekkel is készek lennének megállapodni, Wittich Tamás azt válaszolta, hogy az előkészítő munka az MSZP miniszterelnökével zajlott, más miniszterelnök-jelölttel nem tartanak ilyen stádiumban, így ennek nem látja realitását. Hozzátette: az MSZP-é hiteles program, úgyhogy a miniszterelnök-jelölt személye lehet más, de a program alapú együttműködés Gyurcsány Ferenccel lett egyeztetve. Ezt úgy kell értelmezni, hogy a választásokig mással nem tárgyalnak.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás előtt a labdarúgók

Mandátumának lejárta előtti utolsó ülését tartotta a megyei labdarúgó-szövetség elnöksége, amelyen… Tovább olvasom