Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Csak egy napra jön a külföldiek háromnegyede

Az idén az első félévben 16,5 millió külföldi látogató érkezett Magyarországra, 75 százalékuk egy napra jött - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
A magyar lakosság több mint 7,6 millió alkalommal utazott külföldre, a külföldre utazások 63 százalék egynapos volt. A külföldi látogatók 2006 I. félévében 394 milliárd forintot költöttek el Magyarországon. A KSH tájékoztatása szerint 2006 I. félévében az előző év azonos időszakához képest 17 százalékkal nőtt az egy napra Magyarországra látogatók száma. Az 1-3 napra látogatók száma 5 százalékkal nőtt, a négy vagy annál több napra érkezőké 26 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A külföldi látogatók által eltöltött összes idő 2006 I. félévben, 2005 azonos időszakához képest 7 százalékkal, 42,2 millió napra emelkedett. Az egy napra ide látogatók több mint kétötöde csupán átutazik az országon. A szomszédos országok közül túlnyomórészt az előző időszakhoz hasonlóan Románia, valamint Szerbia és Montenegró állampolgárai voltak a legfőbb tranzitutazók. Az egy napra beutazók többsége Szlovákiából, Ausztriából és Romániából érkezett.

A turisztikai céllal érkezők aránya 18 százalék, egytizedük üzleti céllal tartózkodott Magyarországon. A külföldiek által a leglátogatottabb turisztikai régió 2006 I. félévében Budapest és a Nyugat-Dunántúl volt. A több napra ide látogatók 286 milliárd forint értékben vettek igénybe turisztikai szolgáltatásokat, kiadásaik nagy része, 61 százaléka a szabadidős utakhoz, 24 százaléka pedig az üzleti utakhoz kötődött. A külföldiek kiadásaiban a legnagyobb tétel a szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások, valamint a különböző termékek és szolgáltatások vásárlása volt.

A magyar állampolgárok 2006 első felében 7,6 millió alkalommal utaztak külföldre. Tavalyhoz képest kismértékben növekedett az egynapos utazások száma, míg a többnapos látogatások esetében visszaesés tapasztalható. Az egynapos utazások majdnem felét, 47 százalékát vásárlási céllal tették. A turisztikai motivációjú utazások az egynapos utazásoknak csak 34 százalékát képviselték, míg a többnapos utazásoknál - 81 százalékkal - ezek alkották a túlnyomó többséget.

Jelentős volt a munkavégzés célú kiutazások aránya. Ezen utak az egynapos utazásoknál 15 százalékot, a többnaposoknál 12 százalékot jelentettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felcsút

1 (0) Gyirmót 2 (0)

Felcsút, 700 néző V.: Solymosi. Tovább olvasom