Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Csak gyarapodnak Simon bankszámlái: Grazban is Zürichben is találtak

A szombaton nyilvánosságra jutott salzburgi számla mellett a nyomozó hatóságok szerint másik kettőt is felfedeztek, ezzel már öt eltitkolt bankszámláról tudnak.
mno.hu: feleségének ajándékozta ingatlanjait a volt szocialista képviselő

Feleségének ajándékozta a XVIII. kerületi családi házát Simon Gábor volt szocialista politikus, akinek a XII. kerületi lakására is széljegyen rákerült felesének tulajdonjogi bejegyzési kérelme aznap, amikor Simon Gábort letartóztatták - számolt be hétfőn az mno.hu.

A portál közli az ezt tartalmazó tulajdoni lapot, amely szerint az Attila utcai családi ház tulajdoni jogát március 10-én jegyezték be Horváth Tünde Márta nevére, Simon Gábor pedig az eddigi tulajdoni jog helyett haszonélvezeti jogot kapott.

A másik ingatlan esetében ugyancsak március 10-én került széljegyre Simon Gábor feleségének tulajdonjog-bejegyzési kérelme, Simon Gábor haszonélvezeti jog iránti bejegyzési kérelmével együtt.

A portál szerint ez utóbbinál a tulajdonszerzés jogcíme nincs feltüntetve a széljegyen.

Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes eltitkolt, több százmilliós bécsi számlán tartott vagyonáról február elején jelentek meg sajtóhírek. Az azután elindult vagyonvizsgálati eljárás során a képviselő ugyan pontosította vagyonnyilatkozatát, de a bécsi számlát nem tüntette fel, mondván, nincs a nyomtatványon olyan rész, ahova be lehetne írni.

A politikus február 6-án jelentette be, hogy minden, a szocialista pártban viselt tisztségéről lemond, kilép az MSZP-ből, visszalép a képviselőjelöltségtől és február 12-i hatállyal lemond parlamenti képviselői mandátumáról. Ezt meg is tette ugyanaznap, amikor a parlament kimondta volna az összeférhetetlenséget.

Simon Gábort március 10-én őrizetbe vették, jelenleg előzetes letartóztatásban van, csalással, magánokirat-hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség. A politikus a gyanú szerint egy afrikai ország hamis útlevelét is megszerezte, amellyel egy ismerőse révén egy magyar banknál bankszámlát nyitott.

A hétfői sajtóhírek szerint Simon Gábor öt eltitkolt bankszámlával rendelkezik Magyarország mellett Ausztriában és Svájcban. Azokon több száz millió forintos forgalom bonyolódott 2008-tól kezdve.

MSZP: az ügyészség vizsgálja ki, mi a sajtóinformációk forrása!

A szocialista Szanyi Tibor felszólította Polt Péter legfőbb ügyészt, vizsgálja ki, hogyan kerülhettek nyomozati anyagok a sajtóhoz a Simon-ügyben. Az MSZP európai parlamenti listavezetője ennek érdekében feljelentést tesz.

Szanyi Tibor hétfői sajtótájékoztatóján hozzátette: ha nem történt ilyesmi - hiszen Polt Péter egy írásbeli kérdésére azt közölte: a megjelent sajtóinformációk forrása nem a Központi Nyomozó Főügyészség - akkor elvárják a legfőbb ügyésztől, hogy cáfolja meg az ellenőrizetlen értesüléseket.

Az MSZP-s politikus kitért arra, ha mégis kiderül, hogy a jobboldali sajtóban megjelent információk az ügyészségtől származnak, akkor Polt Péternek le kell vonnia a személyi következményeket, "ha nem képes munkatársait a törvényeknek megfelelő munkára bírni", akkor le kell mondania.

Szanyi Tibor az MSZP korábbi közleményével egyezően felszólította a hatóságokat, haladéktalanul tegyék közzé az összes szakértői jelentést, amely tisztázhatja Welsz Tamás halálának körülményeit. Ezt azzal egészítette ki: a Simon-ügy koronatanújaként megnevezett vállalkozó halála óta 11 nap telt el, azóta meg kellett születnie a vizsgálati eredményeknek, mégis "titkolják" őket.

A Magyar Nemzet hétfőn arról írt, újabb, Simon Gábor volt szocialista elnökhelyetteshez tartozó külföldi bankszámlát azonosítottak a hatóságok házkutatások és banki információk alapján. A lap hétfői számában közölt cikk szerint a grazi Bankhaus Krentschkernél és a zürichi UBS AG Banknál is voltak számlái a volt MSZP-s képviselőnek.

Szanyi Tibor az ezzel kapcsolatos kérdésre elmondta: mivel Polt Péter cáfolta, hogy az ügyészségről szivárognak ki információk, más pedig nem lehet banktitkok birtokában, nem tekintik hitelesnek a sajtóban megjelenő információkat.

Azt is közölte, nem tartja életszerűnek, hogy egy magyar képviselő éveken át "hülyét csináljon" az európai hatóságokból és bankfelügyeletekből, ha ugyanis valóban százmilliós tranzakciók történtek, azokról a bankoknak értesíteniük kellett a hatóságokat.

Schiffer: vagyonosodási vizsgálat kellene a politikai elittel

Az LMP frakcióvezetője szerint jogállami keretek között nincs lehetőség arra, hogy az Országgyűlés visszakövetelje a Simon Gábor volt szocialista politikusnak a képviselősége alatt kifizetett juttatásokat.

Schiffer András hétfőn Budapesten újságírók előtt az ügy tanulságának azt nevezte, hogy a politikai elittel szemben vagyonosodási vizsgálatot kellene folytatni.

Az Országgyűlés mentelmi bizottságának LMP-s tagja a testület zárt ülése után elmondta, hogy tartózkodott az üggyel kapcsolatos bizottsági jelentés elfogadásakor, azzal főbb vonalakban egyetért, de két alapvető aggálya is van.

Kijelentette: a kampány sem jogosíthat fel senkit arra, hogy bűncselekmény elkövetésével vádolja meg ellenfelét bizonyítékok nélkül. A pénzek forrását illetően a bizottságnak semmiféle olyan adat nem jutott a tudomására, ami azt valószínűsítené, hogy az MSZP-nek köze van azokhoz a pénzekhez, amelyeket Simon Gábor "itt, ott, amott parkolgat" - fogalmazott.

Schiffer András kritizálta, hogy a szocialista képviselők és Mesterházy Attila pártelnök nem jelent meg a bizottsági üléseken, ugyanakkor úgy értékeli, hogy ez a magatartás semmilyen gyanút nem alapoz meg.

Elítélendő, hogy valaki "egy trükkel" megússza az összeférhetetlenséget kimondó országgyűlési határozatot, így a jövedelmet elteheti - mondta a frakcióvezető, aki ugyanakkor vitatta, hogy a jövedelmet jogállami keretek között vissza lehet követelni.

Schiffer András jogalkotói hibának tartja, hogy a képviselői jogállásról szóló törvényben kizárólag az összeférhetetlenség kimondása esetén van lehetőség a jövedelem visszakövetelésére. Ha ezt nem szabályozná a törvény, akkor lehetne mindenféle polgári jogi furfanggal előjönni - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus szerint a törvényt módosítani kellene - nem visszamenőlegesen - , hogy ha valakiről kiderül, hogy a mandátumának ideje alatt összeférhetetlen volt, akkor is vissza lehessen követelni a juttatásokat.

Tanulság az - hangsúlyozta -, hogy az ilyen ügyek kezelésére nem elég a vagyonnyilatkozat-tételi eljárás, a politikai elittel szemben meghatározott esetekben vagyonosodási vizsgálatot kell folytatni.

Fidesz: ideje, hogy Mesterházy Attila válaszoljon

A Fidesz szerint ideje, hogy Mesterházy Atilla MSZP-s pártelnök 55 nap után választ adjon 5 kérdésre Simon Gábor eltitkolt bankszámlái ügyében.

Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a szocialisták "ki sem látszanak a bűntényekből". Vajon Mesterházy Attila még mindig úgy gondolja, hogy elmenekülhet a felelősség elől? - tette fel a kérdést. A Fidesz választ vár arra, hogy a szocialista pártelnök mint tud ezekről a 100 milliókról, tudott-e róla, hogy nemcsak egy számla van, hanem több, kinek a pénze ez valójában, s még hány szocialista politikusnak vannak titkos bankszámlái.

A szóvivő szerint Mesterházy Attilának ideje színt vallani a közvélemény és a nemzetbiztonsági bizottság előtt, amely csütörtökön ülésezik.

Mint fogalmazott, a "szocialista bűnregény" 55. napja tart, s ahogy telik az idő, egyre több a bűncselekmény. A Magyar Nemzetre hivatkozva azt mondta: egymás után nőnek ki a földből a titkos szocialista bankszámlák, amelyeken újabb 100 milliókra bukkannak a nyomozóhatóságok.

Selmeczi Gabriella kifejtette: 5 titkos számláról hallani, Simon Gábor, Mesterházy Attila volt helyettese négyet Ausztriában, egyet Magyarországon nyitott,a pénzmozgás pedig meghaladhatta az 1 milliárd forintot. Hozzátette: a volt MSZP-s elnökhelyettes 100 milliókat mozgatott Grazban, Zürichben, Bécsben, Salzburgban és Budapesten. Szavai szerint az osztrák számlákon több 100 ezer euró és dollár ki- és befizetések voltak, esetenként készpénzben is. A legintenzívebb pénzmozgások 2008 és 2010 között, a szocialisták kormányzása idején voltak - mutatott rá.

Jobbik: Mesterházy Attila végre valljon színt!

A Jobbik szerint Mesterházy Attila MSZP-elnöknek végre színt kell vallania Simon Gábor ügyében, hiszen a legfrissebb sajtóhírek egyértelműen cáfolják azt, hogy a több száz millió forint a volt szocialista képviselő politika előtti életéből származik. Ezt az ellenzéki párt szóvivője közölte hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Mirkóczki Ádám felhívta arra a figyelmet, hogy sajtóinformációk szerint a külföldi számlákat pontosan az MSZP kormányzati időszaka alatt nyitották. A szinte napi rendszerességű ki- és befizetések pedig arra engednek következtetni, hogy ezek a számlák egyfajta "feketekasszaként" működtek - tette hozzá.

Úgy folytatta, tekintve a számlanyitás időpontját, 2008-at, világos, hogy ezek a pénzek nem Simon Gábor előző életéből származnak. A szóvivő szerint mindaz, ami eddig kiderült, szoros összefüggést mutat a Zuschlag János által elmondottakkal, hogy volt egy kassza az MSZP-székházban.
Szerinte a nyilvánosságra került információk azt a gyanút támasztják alá, hogy egy bűnszervezetben elkövetett csalás- és bűnténysorozatról van szó, ezért követelik, hogy Mesterházy Attila, a "bűnszervezetként működő MSZP" vezetője valljon színt.

Mirkóczki Ádám közölte, a Jobbik arra kéri az ügyészséget és a hatóságokat, hogy hozzanak nyilvánosságra minden információt az afrikai útlevelek ügyében.

A Magyar Nemzet hétfőn írt arról, hogy öt eltitkolt számlája van Simon Gábornak, az MSZP volt elnökhelyettesének. A külföldi számlákat Bécsben, Grazban, Salzburgban és Zürichben nyitotta, azokon nagy összegű, esetenként akár az egymillió eurót is elérő készpénzes be- és kifizetéseket bonyolított le. Több ausztriai számláját is 2008 januárjában nyitotta. Házkutatások és banki információk beszerzése során a pénzügyi és nyomozó hatóságok olyan pénzintézeti dokumentumokat és tárgyi bizonyítékokat foglaltak le, amelyek révén azonosítani tudták bankszámlákat - írta a napilap.

Grazban is Zürichben is találtak Simon-bankszámlát

A Magyar Nemzet szerint további újabb, Simon Gábor volt szocialista elnökhelyetteshez tartozó külföldi bankszámlát azonosítottak a hatóságok a Simon-ügyben végrehajtott házkutatások és banki információk alapján.

A lap hétfői számában megjelent cikk szerint a grazi Bankhaus Krentschkernél és a zürichi UBS AG Banknál is voltak számlái a volt országgyűlési képviselőnek.

Rubovszky: a mentelmi bizottság elfogadta a jelentést

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága lezárta a maga részéről a Simon-ügyet, elfogadta az azzal kapcsolatos jelentést - jelentette be a bizottság KDNP-s elnöke a testület zárt ülése után hétfőn Budapesten újságíróknak.

Rubovszky György részletekbe nem bocsátkozott, mondván, a dokumentum akkor lesz nyilvános, ha azt elküldte az Országgyűlés elnökének.
Kérdésre válaszolva közölte, a jelentésben összegezték a bizottság által elvégzett munkát és megtették javaslataikat.

Megismételte, találtak arra módot, hogy Simon Gábor volt szocialista országgyűlési képviselővel visszafizetessék a számára képviselősége alatt kifizetett juttatásokat.

A Magyar Nemzet hírportálján, az mno.hu oldalon vasárnap írtak arról, hogy a hatóságok által talált egyik számlát a salzburgi Bankhaus Carl Spängler Ú Co. AG-nál vezették, egyenlege 2014. január 23-án 199 977 euró volt. A lefoglalt banki iratok szerint a Simon Gábor nevére szóló számlát 2008. január 28-án nyitották meg a salzburgi pénzintézetnél.
A lap hétfői számában megjelent cikk szerint Simon Gábor az ugyancsak osztrák Bankhaus Krentschker grazi kirendeltségénél is vezetett bank- és értékpapírszámlát. "Itt is nagy összegű pénzforgalmat bonyolított le, jellemzően szintén készpénzes be- és kifizetésekkel, amelyek esetenként több százezer eurót tettek ki" - írták.

Mint a cikkben olvasható, Simon Gábornak a zürichi UBS AG Banknál is volt számlája. Ezen a számlán 2011. március 30-án az egyenlegközlő bizonylat alapján több mint 347 ezer euró volt.

A lap szerint az említett számlákon "esetenként akár egymillió eurót is elérő készpénzes be- és kifizetéseket bonyolítottak le".

A Központi Nyomozó Főügyészség az MTI érdeklődésre azt közölte, hogy a nyomozás érdekeire való tekintettel nem adhatnak információt.
Simon Gábort, az MSZP volt elnökhelyettesét költségvetési csalással, magánokirat-hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják, március 10-én őrizetbe vették, jelenleg előzetes letartóztatásban van. Először a Magyar Nemzet február 4-én írt arról, hogy Simon Gábornak egy bécsi számlán több száz millió forintja van, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában.

Újabb, Simon Gáborhoz tartozó külföldi bankszámlákat találtak a nyomozók

Az mno.hu értesülése szerint több újabb, Simon Gábor volt szocialista elnökhelyetteshez tartozó bankszámlát azonosítottak a hatóságok a Simon-ügyben végrehajtott házkutatások és banki információk alapján. A portál szerint az egyik számlán idén januárban kétszázezer euró (62 millió forint) volt, de korábban egymillió eurót meghaladó ki- és befizetések is történtek.

A Magyar Nemzet hírportálja úgy tudja, hogy a hatóságok által talált egyik számlát a salzburgi Bankhaus Carl Spängler & Co. AG-nál vezették, egyenlege 2014. január 23-án 199 977 euró volt. A lefoglalt banki iratok szerint a Simon Gábor nevére szóló számlát 2008. január 28-án nyitották meg a salzburgi pénzintézetnél.

Az mno.hu azt írta, hogy a számla forgalma a 2008 és 2010 közötti időszakban volt a legsűrűbb, előfordult, hogy néhány naponta regisztrált a bank rendkívül nagy összegű, esetenként az egymillió eurót is elérő készpénzes be- és kifizetéseket, és ennek a számlának a terhére tőzsdén kívüli értékpapír-vásárlásokat is végeztek. A bizonylatok tanúsága szerint 2011. április 4-én a számla egyenlege például 762 346 euró volt - írta a portál.

Simon Gábort, az MSZP volt elnökhelyettesét költségvetési csalással, magánokirat-hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják, március 10-én őrizetbe vették, jelenleg előzetes letartóztatásban van. Először a Magyar Nemzet február 4-én írt arról, hogy Simon Gábornak egy bécsi számlán több száz millió forintja van, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a viharjelzés négy tónál

Továbbra is első- és másodfokú viharjelzések figyelmeztetik a fürdőzőket, hajósokat az erős szélre,… Tovább olvasom