Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Csak középső szakaszán apad a Tisza

A Tiszán levonuló árhullám jelenleg Martfűnél tetőzik, alatta a folyó árad.
Az enyhe időjárás miatt a hegyekben folytatódott a hó olvadása, ez a folyó felső szelvényeiben is folyamatos vízszintemelkedést okoz - közölte a Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövízig) védelemvezetője szombaton az MTI-vel.

Az elmúlt 24 órában a Tisza vízgyűjtőin nem hullott jelentős mennyiségű csapadék, az enyhülés nyomán megindult olvadás azonban a folyó felső szakaszain újabb, jelentős vízszintemelkedéseket okozott. Emiatt Vásárosnamény és Tokaj térségében a Tisza ismét árad - tudatta Lovas Attila.

A Tiszán levonuló árhullám jelenleg Martfűnél tetőzik, alatta a folyó ugyancsak árad. A vízállás szombat reggel Szolnoknál 847 centiméter, lassan apadó volt. Tiszaugnál vasárnapig tetőzik a Tisza árhulláma 725-730 centiméteren. Az apadás várható napi üteme Tiszafüred és Szolnok között 5-14 centiméter.

A Zagyva és Tarna végig árad. A Hármas-Körös mellékágain is folyamatos vízszintemelkedés figyelhető meg. A Hortobágy-Berettyón elindult újabb árhullám miatt szombaton déltől ismét elsőfokú készültséget rendelt el az igazgatóság a folyó jobb partján, Mezőtúr és Túrkeve között.

A Köti-kövízig területén harmadfokú árvízvédelmi készültség 413, másodfokú 80 kilométeren, míg elsőfokú 67 kilométer hosszon van érvényben.

Pénteken lezárták a kiskörei hullámtéri duzzasztóművet. A lakott területek, illetve épületek védelméért több helyen is szivattyúznak: folytatódik a tiszaburai református templom közelében lévő drénaknában, valamint a szolnoki Gutenberg téri lakóház pincéjében felgyülemlett fakadóvíz szivattyúzása a Tiszába. Hasonló munka folyik Jászalsószentgyörgyön, a vadasi zsilipnél, ahol a záportározóban felgyülemlett vizet emelik át a Zagyvába. Szolnokon a belvárosi "százlábú" híd nyílásaiból pedig megkezdték a szakemberek az árhullámmal érkezett uszadék eltávolítását.

Az elmúlt napok enyhe időjárása és a lehullott csapadék hatására az igazgatóság területén tovább nőtt a belvízzel elöntött terület, jelenleg 466 négyzetkilométer van víz alatt. Ebből Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 405 négyzetkilométert borít belvíz.

Szombat déltől másodfokú készültséget rendeltek el a mezőtúri belvízvédelmi szakaszon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szén-monoxid-mérgezés Csóron

Három embert szállítottak kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával szombat délelőtt Csórról -… Tovább olvasom