Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Csak minden 12. kórházi ágy van légkondicionált kórteremben

A betegágyak kevesebb, mint kilenc százaléka (8,4) van olyan kórteremben, ahol működik légkondicionáló berendezés - áll az Egészségbiztosítási Felügyelet (EbF) hétfői közleményében.
Ez azt jelenti, hogy csak minden 12 kórházi ágy van légkondicionált kórteremben. A Felügyelet munkatársai idén februárban megkérdezték a kórházakat a klimatizált kórtermekről. A megkeresésre 124 válasz érkezett. A felmérésben szereplő intézményeknél a több mint hetvenezer kórházi ágy 90 százaléka található.

A magyarországi kórházakban nem kötelező előírás, hogy a kórtermeket szereljék fel légkondicionáló berendezésekkel. A hőség azonban jobban megviseli a beteg emberek szervezetét, mint az egészségesekét, ezért egyre több intézmény dönt úgy, hogy megpróbál javítani az ellátás színvonalán.

A februárban megkérdezett intézmények között nagy különbségek vannak: a tizenhat legjobb mutatóval rendelkező intézményben található a légkondicionált ágyak majdnem háromnegyede. A legjobban felszerelt intézmény a Várpalotai Városi Kórház, ahol a kórtermek több mint 71 százalékában működik klímaberendezés.

Az EbF listát készített a kórtermeken kívüli területek (várók, folyosók, vizsgálók stb.) klimatizáltságáról is. A Semmelweis Egyetem, Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fogászati Klinikáján 100 százalékos a kórtermeken kívüli helyiségek klimatizáltsága. A többi kórházban ez az arány sehol sem éri el a 70 százalékot.

Az újonnan létrehozott Állami Egészségügyi Központ, a Budai Egészségközpont Kft., az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet és a Várpalotai Városi Kórház a két táblázat összesítése alapján a klimatizáltság területén az élmezőnyhöz tartozik. A kórházi "klímahelyzetről" bővebb információk a www.ebf.hu oldalon találhatók - zárul a Felügyelet közleménye.

Olvasóink írták

  • 2. domokos 2008. augusztus 04. 14:10
    „Csak azt nem értem, hogy amikor még nem volt légkondi, hogyan bírták ki a betegek a meleget? Persze ha majd lesz péz légkondira, szereljék fel, bár attól meg sokan gyógyíthatatlan allergiát kapnak. Szóval most légy okos domokos!”
  • 1. Nem baj, majd hajtogatjuk hogy az egészségügy nem üzlet oszt jó lesz 2008. augusztus 04. 11:17
    „Nem üzlet, na persze. Csak pénzbe kerül, pénz meg az üzletből van VAGY magasabb adókból és járulékokból.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant mentőhelikopter: meghalt a pilóta

Vasárnap éjjel meghalt a múlt hét csütörtöki helikopterbaleset pilótája, az OMSZ Légimentő Kht.… Tovább olvasom