Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Csaknem 86 ezer embert érint az idei egészségügyi alapbéremelés

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter szerint a fizetések emelése az egészségügy sorsfordító kérdése.
Az egészségügyi ágazatban dolgozók közül csaknem 86 ezer ember alapbérét emelik meg az idén - jelentette be Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A miniszter kifejtette: ebben a körben érintett 16 ezer 520, járó- és fekvőbeteg-ellátásban dolgozó orvos, a betegellátásban közvetlenül közreműködő 67 ezer 978 szakdolgozó, továbbá 1380 dolgozó, akik nem orvosi vagy ápolói végzettséggel dolgoznak az egészségügyben, például vegyészek, pszichológusok, biológusok, fizikusok.

Réthelyi Miklós szerint a fizetések emelése az egészségügy sorsfordító kérdése, ugyanakkor hangsúlyozta: a dolgozók körülményeinek javítása sokrétű munka. Ennek egy másik fontos eleme a képzési és szakképzési rendszer átalakítása, amelyhez már ugyancsak hozzálátott az egészségügyi ágazat vezetése, szintén a szakmai szervezetek javaslatai alapján.

Giró-Szász András kormányszóvivő a sajtótájékoztatón kiemelte: a magyar kormány vállalta, hogy a rossz, fenntarthatatlan, államadósságot generáló rendszereket, mint a nyugdíjrendszer, az oktatás, a közösségi közlekedés és az egészségügy, átszervezi, átalakítja. Mint mondta, a kormány lepusztult, eladósodott egészségügyet, kórházakat örökölt. Mindemellett a szférában lényegében 2002 óta nem volt központi béremelés. Az emberi erőforrás krízist pedig a nehéz gazdasági körülmények ellenére is kezelniük kell. Az ehhez szükséges fizetésemelést pedig most a rendszer átalakításából származó megtakarítások teszik lehetővé - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár elmondta: azon orvosoknak, akik - ügyeleti díjazás nélkül - jelenleg bruttó 350 ezer forint alatt keresnek, bruttó 65 ezer 823 forinttal emelik a bérét. Hozzátette: ez a béremelésben érintett orvosok mintegy nyolcvan százalékát jelenti. A 350 ezer forintos határ felett 10 ezer forintos sávonként ötezer forinttal csökkenő mértékű lesz a béremelés.

Az egészségügyi szakdolgozóknak új bértáblát dolgoztak ki, amelynek révén 22 ezer embernek 20 ezer forint feletti, további 32 ezer 300 embernek pedig 15 ezer forint feletti lesz az emelés mértéke - mondta az államtitkár.

Szócska Miklós azt mondta: az érintettek egy összegben januárig visszamenőleg megkapják az emelést, az új alapbérről szóló jogszabály pedig reményeik szerint a nyárra elkészül majd.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az idei béremelés csak egy első lépés. Ezt abból a 30 milliárd 550 millió forintos forrásból tudják végrehajtani, amelyből 15 milliárdot a népegészségügyi termékadóból, valamint a rendszeren belüli átcsoportosításokból nyernek.

A Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen folyamatosan dolgoznak egy hosszú távú forrásteremtési stratégián - tette hozzá Szócska Miklós.

Az államtitkár azt mondta, bízik benne, hogy a szakma pozitívan fogadja javaslatukat. A rezidenseknek az államtitkár még az iratmegsemmisítőjét is felajánlotta, hogy együtt darálhassák be a rezidensszövetség által kezdeményezett akcióban összegyűjtött felmondóleveleket.

Olvasóink írták

 • 7. kopkop 2012. március 21. 13:37
  „Olvasva az eddigi hozzászólásokat, az is baj ha kapnak az egészségügyiek alapbéremelést?”
 • 6. babeli 2012. március 21. 09:17
  „Ha az egészségünk az első, és ha következetesek akarunk maradni, akkor azokat kell/ene először, legjobban megfizetni, akik erről gondoskodnak. Tehát ennél sokkal többet kellene emelni, de persze azt mondják nincs miből. Sok százmilliárd megy el a katonák külföldi szerepvállalására, a semmiért, idegen érdekekért. Ünnepeljük Március 15.-ikét de nem tartjuk be a 12 pontot, amiért őseink az életüket adták.
  Van pénz csak rossz helyre teszik. Új futball stadionra biztosan lesz, ami nem lesz kihasználva, mert a focink a béka alatt van, de a miniszterelnök focista, meg kell a cirkusz a népnek.
  Azért nyugati bérről nem kell ábrándozni, de ennél tisztességesebb bér viszont egyértelműen jogos az egészségügyieknek.
  Fontos: nem terheljék túl az egészségügyieket sok munkaórával, mert az is a mi egészségünk rovására megy. A túl óra korlátokat úgy kerülik ki, hogy a rendes munkaidőt, és a túlórát külön jogalapról számolják el (a túlóra vállalkozásban megy, ami jogilag már nem túlóraként jelenik meg). A valóságban viszont akármennyit dolgozhat, és hót fáradt lehet az egészségügyis.”
 • 5. Yucca 2012. március 20. 21:51
  „Etetés.”
 • 4. TELSTAR 2012. március 20. 20:35
  „Nyugi, nem kell irigykedni. Az ügyeleti díjak csökkenni fognak, úgyhogy alig lesz ebből a béremelésből tapasztalható haszon.”
 • 3. dusi 2012. március 20. 19:49
  „Valóban vicc, de legalább valami. És mi a helyzet a többi közalkalmazottal, tanárok, könyvtárosok, múzeumi dolgozók stb., nekik nem jár semmi? Tovább kell növelni a bérfeszültséget? Vagy nekik is sztrájkolni kellene?”
 • 2. X_Y 2012. március 20. 18:35
  „Ja, emelik, bruttó 13 Ft-tal...az is emelés :)”
 • 1. hahaha62 2012. március 20. 16:54
  „hahahahahahahahahaha...viccország...így már lassan eléri a nyugati bérek tizedét....van itt még orvos egyáltalán::::::SZERINTEM NEM SOKÁIG!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlamenti pártok az egészségügyi béremelésről

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető szerint a kabinet szándéka az időnyerés lehetett. Tovább olvasom