Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Csaknem félmilliárd forintos iskolafelújítás kezdődött

A napokban megkezdődött a kunszentmártoni városi általános iskola Deák Ferenc utcai intézményrészének átfogó felújítása – közölte a város polgármestere szerdán.
Czuczi Mihály elmondta: az építési terület ünnepélyes átadását követően azonnal munkához láttak a kivitelezéssel megbízott Bau-Vertikál Építőipari Kft. szakemberei, akik elsőként a régi ingatlan egy részét bontják el. A rendkívül rossz állapotú, felvizesedett, salétromos falak között korábban egyebek mellett konyha és ebédlő működött.

Ennek helyén teljesen új szárnyat alakít ki, míg az iskola többi részét felújítja és korszerűsíti a fővállalkozó – tette hozzá a polgármester.

A több mint egy évtizedes előkészítő munka után megkezdett beruházás költségei összességében meghaladják a 450 millió forintot. Ebből mintegy 430 millió forint uniós és állami támogatást korábban az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül az Észak-Alföldi Operatív Program pályázatán nyert az önkormányzat. Ehhez Kunszentmárton további 20 millió forintot meghaladó összegű önerővel saját költségvetéséből járul hozzá – mondta Czuczi Mihály.

A polgármester szólt arról is, hogy az új létesítményben 14 tanterem, 2 foglalkoztató, valamint könyvtár, kézműves terem, a funkciónak megfelelő méretű tornaszoba, tanári és kiszolgáló helyiség kap majd helyet.

Az új létesítmény átadását 2011. május végére tervezik. A jövő évi vakáció idején a komplexumot szeretnék újonnan beszerzett, korszerű eszközökkel berendezni, hogy a 2011-2012-es tanévet már európai színvonalú körülmények között kezdhesse meg az oda járó több mint háromszáz alsó tagozatos kisdiák – mondta a polgármester.

Az átalakítás alatt álló Deák Ferenc utcai központi iskolaépület egyébként történelmi múltra tekint vissza. Bő 170 esztendővel ezelőtt megépült falai között az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc során hadikórházat rendeztek be a cibakházi és szolnoki csatában megsebesült honvédek ápolására.

A patinás ingatlan állaga az elmúlt időszakban komolyan megnehezítette az oktatási intézmény működését, ezért a város forráshiánnyal küszködő helyhatósága – elegendő saját erő híján - immár bő egy évtizede minden lehetőséget igyekezett megragadni a felújításhoz szükséges pénz pályázati úton történő előteremtésére. Ez végül, számos sikertelen próbálkozást követően, 2008-ban járt eredménnyel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatmillió forintért árverezték el Schmitt Pál motorját

Hatmillió forintért kelt el Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke, megválasztott köztársasági elnök motorja egy jótékonysági árverésen. Tovább olvasom