Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Csaknem hárommillióan allergiások Magyarországon

Magyarországon 2 millióan szenvednek légúti allergiában, és más allergiásokkal együtt a hazai lakosságnak csaknem 30 százaléka szenved ebben a betegségben.
Közülük csaknem egymillió azoknak a száma, akik érzékenyek a parlagfűre, ami Nékám Kristóf allergológus szerint spaciális magyar probléma, ugyanis Európa több országában ismeretlen ez a növény. A hétfői "Mit tehetünk ha allergiában szenvedünk?" című konferencia többek között ezzel a speciális helyzettel is foglalkozott.

A nyári allergiások többsége a parlagfűtől szenved, amelynek évente szinte mindig augusztus 10-től október első napjaig tart a szezonja. Nékám Kristóf fontosnak tartja mindazokat az eszközöket, amelyekkell ezt a betegséget okozó növényt írtani lehet, azonban szerinte csak kaszával vagy gyomirtóval nem lehet megoldani a problémát.

Az orvos szerint a legfontosabb, hogy maguk a betegek éljenek egészségtudatosabb életet. Számos allergiás nem is tud arról, hogy mi a baja, illetve nem törődik vele. Hiába tüsszög és viszket a szeme az év azonos időszakában, nem fordul orvoshoz. Az orvostudomány egyre több olyan életmódbeli tényezőt mutat ki, amelyek befolyásolják az allergia kialakulását: a helytelen táplálkozás, a mozgáshiány, a testsúly, a lakáskörülmények, de még az is hozzájárulhat, ha valaki túl sokat ül a számítógép előtt. Ezért sok esetben az életmódváltás is segíthet a gyógyulásban és a megelőzésben - tette hozzá.

A 3 millió magyar allergiás nem kirívó példa, a fejlettebb országokban hasonló a betegek száma, sőt van, ahol ennél is több - mondta az allergológus. Az egyre magasabb pollenszennyezettség és a civilizáció káros hatásai miatt ráadásul évente 6-7 százalékkal nő a betegek száma, holott 50-100 évvel ezelőtt szinte teljesen ismeretlen volt ez a kór.

Olvasóink írták

  • 2. 49. 2008. április 23. 08:46
    „2002-ben allergia vizsgálaton kimutatták, hogy a virágporra 3, a parlagfűre 5 keresztes allergiám van. Végig gondoltam az elmúlt éveket, hogy milyen változás történt, ami ezt kiválthatta.
    Nem találtam semmi mást, csak azt, hogy munkakört váltottam, új főnök és kollágák (2000 december).
    Aztota nyugdíjba mentem, a munkahelyem megszünésével az allergiám is megszünt. két éve nem használok orrspray-t,és szemcseppet sem.”
  • 1. Attila. 2008. április 22. 18:27
    „Idén kegyes velem az allergia.Csak én érzek igy?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kuncze Gábor a piaci szférában folytatja tovább

Kuncze Gábor 2008. márciusától egy infrastruktúrafejlesztő vállalat, a BIA Zrt. felügyelő… Tovább olvasom