Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Csáky legyőzte Bugárt

Csáky Pált  választotta a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) új elnökévé szombaton  révkomáromi tisztújító közgyűlésén az egyetlen szlovákiai magyar  politikai párt, amelynek eddigi elnöke, Bugár Béla a jövőben nem  vállal politikai tisztséget, de jelenlegi parlamenti képviselői  megbízatását mandátuma lejártáig ki akarja tölteni. 
Csáky kezdetektől, a három magyar párt egyesülése nyomán 1998-ban létrejött MKP alelnöke, a párt nyolcéves kormányzati  szerepe alatt miniszterelnök-helyettes volt. Ugyanezen idő alatt, az  MKP megalakulása óta Bugár volt az MKP elnöke. Tíz nappal a tisztújítás előtt Bugárnak még nem volt kihívója,  mikor Csáky váratlanul bejelentette, hogy ő  is indul.

A tisztújítást megelőző héten a két jelölt között éles,  már-már eldurvult sajtópolémia gerjedt, mert Csáky azt állította,  hogy Bugárt megengedhetetlen módon egy gazdasági lobbi irányítja a  hátországból, amelynek megszemélyesítője a leggazdagabb szlovákiai  magyar, Világi Oszkár, a Mol tulajdonában levő pozsonyi  olajfinomító, a Slovnaft vezérigazgatója. Bugár a gyanúsítgatást  tagadta. Elemzők szerint Csáky győzelmének és Bugár bukásának több  összetevője van. A folytonosságot ígérő új elnök  mindenképpen nyert, a bizonyítatlan vádaknak kitett Bugár veszített,  elsődlegesen a kampányban elhangzottak miatt. A pártot azonban a  változás nem fogja megrázkódtatni, s csak remélni lehet, hogy Csáky  tizenöt pontban megfogalmazott forgatókönyve a párt megújulásához  vezet. Csáky 14 szavazattal kapott többet Bugárnál, pártelnök-megbízatása négy évre szól. 

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom