Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Csáky: megteremtődött az áttörés esélye

Csáky Pál szerint nagyon pozitív előrelépés, hogy Robert Fico szlovák kormányfő megígérte: mindenki számára megfelelő módon rendezik a szlovákiai magyar tankönyvek földrajzinév-használati ügyét.
A magyar párt nemrégiben az oktatási törvény módosítását kezdeményezte azért, hogy a jogszabály szavatolja a kisebbségek jogát az anyanyelvű tankönyvi földrajznév-használathoz. A módosító javaslat második olvasatba kerülését Fico pártja, a Smer-Szociáldemokrácia is támogatta - a Ján Slota vezette koalíció Szlovák Nemzeti Párt nagy meglepetésére.

Csáky reméli, a parlament plenáris ülésén sikerül megállapodni a tervezet pontos szövegezését illetően. Ennek érdekében Ján Slota pártján kívül minden szlovákiai parlamenti erővel készek egyeztetni, sőt a Szlovák Nemzeti Párttal is, ha kész változtatni az álláspontján, vagyis elfogadja a magyar javaslatot.

A szlovákiai magyar párt vezetője szerint "olyan megoldást kell találni, amely szakmailag, a nyelvészek és a pedagógusok szempontjából elfogadható". "Mi erre készek vagyunk, s ha ezt megtaláljuk, úgy gondoljuk, a mai találkozónak volt eredménye" - mondta.

Csáky kér mindenkit, hogy a szlovák-magyar viszony kapcsán ne beszéljen engedményekről, győztesekről, legyőzöttekről vagy valamilyen túlzó javaslatokról. "Ennek most nincs értelme - jegyezte meg. - Nincs értelme arról beszélni, hogy például ki kinek akart fölébe kerekedni valamilyen párviadalban. Mindkét államnak és nemzetnek közös érdeke, hogy közös megoldásokat kínáljunk."

Meglátása szerint Fico és Gyurcsány találkozójával megteremtődött az áttörés esélye. "Most valóban a találkozó utóélete lesz nagyon fontos, és úgy gondolom, hogy picit mindannyiunknak meg kell várnia, milyen konkrét lépések következnek be, tehát nem szabad semmit sem elhamarkodni a következő napokban - sem Magyarországon, sem Szlovákiában."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négypontos nyilatkozatot adott ki a két kormányfő

Négypontos nyilatkozatban ítéli el a szlovák és a magyar kormányfő a mindkét oldalon megnyilvánuló… Tovább olvasom