Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Családi adókedvezmény: a KDNP szerint a legnagyobb terhek viselőinek segít, az MSZP szerint nem is lesz

A kisebbik kormánypárt üdvözli a kormány határozatát, miszerint a jövőben a kiskeresetű gyermekes családok az eddiginél sokkal nagyobb mértékben tudják igénybe venni a családi adókedvezményt.
Jobbik: nem segíti a fiatalok családalapítását a javaslat

A Jobbik szerint a jövő évi adótörvények nem segítik azokat a fiatalokat, akik családalapításra vállalkoznának, hiszen a kilátásba helyezett járulékkedvezmény igénybevételéhez legalább két gyermek szükséges.

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta, a Fidesz abból csinál sikerpropagandát, hogy járulékkedvezménnyel igyekszik enyhíteni "a saját maga által bevezetett megszorító intézkedések" hatásait.

Példaként említette, hogy egy gyermektelen, bruttó 94 ezer forintot kereső 2010-ben még 72 825 forintot, 2013-ban pedig csupán 61 570 forintot kapott kézhez. "Az amúgy is arcpirítóan alacsony összeg több mint tizenegyezer forintos csökkenése pedig nem ösztönzi a gyermekvállalást" - írták.

A Jobbik szerint a családalapításra vágyó fiatalok helyzetét tovább nehezíti a Gyurcsány-Bajnai-kormányok által 20-ról 25-re, majd az Orbán-kormány által 27 százalékra növelt áfakulcs, a magyar családokra továbbhárított telefonadó, tranzakciós adó, a devizahitelek horribilis törlesztőrészletei, az "egekbe szökött" élelmiszer- és üzemanyagárak.

"A Jobbik kormányra kerülve termelést támogató adórendszert vezet be, mely a gazdagoktól nagyobb mértékű közteherviselést vár el" - írta Volner János, majd hozzátette: 5 százalékra csökkentik az alapvető élelmiszerek áfáját, szigorú ellenőrző és szankcionáló rendszerrel megakadályozzák, hogy a multinacionális vállalatok a rájuk kivetett adókat az emberekre terheljék.

Önkormányzatok szervezete: nincs pluszforrás a 2014-es kölcségvetésben

Az ideihez képest a 2014-es költségvetési törvényjavaslatban nincs pluszforrás az önkormányzatoknak, a többletként megjelenített mintegy 60 milliárd forint ugyanis egyes működési feladatokhoz kapcsolódó korrekció - közölte a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) pénteken az MTI-vel.

Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) csütörtökön a Belügyminisztériumban tartotta ülését, a fő napirendi pont a 2014-es költségvetési javaslat önkormányzatokat érintő kérdései volt. A ülés végén Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke átadta Tállai András önkormányzati államtitkárnak a négy szövetség (a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Magyar Faluszövetség, a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége, valamint a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége) észrevételeit tartalmazó közös állásfoglalást - tájékoztattak.

Az állásfoglalásban kiemelték: a 2013-hoz képest a 2014-es javaslatban nincsen pluszforrás, a többletként megjelenített mintegy 60 milliárd forint ugyanis döntő mértékben egyes működési feladatokhoz kapcsolódó korrekció, ami "végre szakít legalább azzal az eddigi gyakorlatokkal", hogy béremelés mellé nem kaptak finanszírozást, illetve fejlesztési célú támogatást.

A szervezetek egyebek mellett nem tartják elégségesnek a gyermekétkeztetés költségét, annak ellenére, hogy az erre fordítható állami támogatás összege növekszik, mivel a teljes díjat fizető szülők esetén csak a nyersanyagköltség érvényesíthető, a rezsi nem. Kifogásolják azt is, hogy a jövő évben a központi orvosi ügyelet megint nem kap támogatást, továbbá úgy vélik, hogy többet kellene fordítani a bölcsődei támogatásra.

A dokumentum szerint az értékelést segítette volna, ha az indoklásban bemutatják az önkormányzatok szempontjából jelentős, de más fejezetben található előirányzatok - például a közfoglalkoztatási programok, az EU-s támogatások, az ez évi intézkedések, így az adósságrendezés, a rezsicsökkentés - önkormányzatokra gyakorolt jövő évi hatásait.

A szervezetek szerint kedvező, hogy a törvényjavaslatban az előző évihez képest az önkormányzati szövetségek által kezdeményezett változtatások is történtek. Így a minimális adóbevétellel rendelkező kétezer lakos alatti települések működőképességét csekély mértékben segítő pozitív diszkriminációra tesznek javaslatot.

2014-ben a feladatalapú finanszírozás rendszerének átfogó, részletes és átlátható korrekciója nélkül továbbra sem lesz biztonságban az önkormányzati szféra pénzügyi helyzete - közölték.

Bajnai: a kormány három év után próbálja kezelni a maga által okozott problémát

Bajnai Gordon szerint az Orbán-kormány Európa talán legigazságtalanabb adórendszerét vezette be, és három évig tartott, mire belátta, hogy ezzel mekkora kárt okozott.

Az egykulcsos adóval a legjobban élők felső 10-12 százaléka jobban járt, a többiek, köztük a nehezebb sorban élők, pedig rosszul - közölte az Együtt-PM szövetség vezetője a kormány jövő évi adóterveire reagálva az MTI-vel.
A volt miniszterelnök szerint a kormány három év elteltével a családi adókedvezmények kiterjesztésével próbálja kisebbíteni a bajt, kezelni a saját maga által okozott szociális válságot.

A rossz adórendszer toldozgatása-foltozgatása azonban nem megoldás: új, igazságos, többkulcsos adórendszerre van szükség ahhoz, hogy Magyarországon nehezebb legyen leszakadni és könnyebb legyen felemelkedni - közölte Bajnai Gordon, hozzátéve, az Együtt-PM szövetség – a családi adókedvezmények megtartásán és kiterjesztésén túl – ilyen adórendszer bevezetését kínálja Magyarországnak.

Giró-Szász András kormányszóvivő pénteken jelentette be, hogy az eddigi családi adókedvezmény már az egyéni járulékok, azaz a 7 százalékos egészségbiztosítási és a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is igénybe vehető lesz. Az egyéni járulékokra kiterjesztett kedvezménnyel az adó-, illetve járulékmegtakarítás a kiskeresetűek esetében a bruttó bér 16 százalékáról annak 33 százalékára emelkedik, az intézkedés nagyjából 260 ezer családot érint.

MSZP: jövőre sem lesz adócsökkentés

A kormány jövő évi adótervei nem jelentenek adócsökkentést - közölte Józsa István szocialista frakcióvezető-helyettes pénteken. A családi adókedvezmény kiterjesztését a kiskeresetűekre helyeselte, de megkésettnek tartotta.

Az MSZP-s politikus azt mondta: Orbán Viktor nem tartotta be adócsökkentési ígéretét, három éve emeli az adókat, így a kormányváltás óta évente körülbelül 500 milliárd forinttal nőtt az adóterhelés. Az Orbán-kormány 12 új adót vezetett be és negyvenszer emelte az adókat - jelentette ki.

Véleménye szerint ez a politika elszegényedést hozott és nem segíti a gazdasági növekedést.

Jelezte, a szocialisták nem támogatják a kormány adócsomagját, noha annak egy elemét, a családi adókedvezmény kiterjesztését, helyeslik. Ám Józsa István szerint a kormány ezzel valójában az MSZP javaslatát fogadta el két év késéssel. Hozzátette: a körülbelül 50 milliárd forintos kedvezmény a tizede annak, amennyivel az Orbán-kormány évente növelte az adóterheket.

Bírálta azt is, hogy a kormány adójavaslatai között nem szerepel az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése. Szerinte az áfacsökkentés az emberek terheit is mérsékelné, annak elmaradásával viszont a kormány "kicsontozza a húsipart".

Összegezve azt mondta: a jövő adótörvényekkel a kormány konzerválja megszorító politikáját és fenntartja alapvetően igazságtalan adórendszerét.
Giró-Szász András kormányszóvivő pénteken jelentette be, hogy az eddigi családi adókedvezmény már az egyéni járulékok, azaz a 7 százalékos egészségbiztosítási és a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is igénybe vehető lesz. Az egyéni járulékokra kiterjesztett kedvezménnyel az adó-, illetve járulékmegtakarítás a kiskeresetűek esetében a bruttó bér 16 százalékáról annak 33 százalékára emelkedik, az intézkedés nagyjából 260 ezer családot érint.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azt közölte: a kiskeresetűek adótörvénye a kormány jövő évre vonatkozó jogszabálycsomagja, hiszen szinte csak adócsökkentés szerepel benne.

KDNP: a legnagyobb terheket viselőknek ad kapaszkodót a családi adókedvezmény

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a családi adókedvezmény kiszélesítése éppen azoknak ad kapaszkodót, akik a társadalom legnagyobb terheit viselik.

Ezt a kisebbik kormánypárt közölte pénteken az MTI-vel a vonatkozó kormánydöntésre reagálva.

A KDNP üdvözli a kormány határozatát, miszerint a jövőben a kiskeresetű gyermekes családok az eddiginél sokkal nagyobb mértékben tudják igénybe venni a családi adókedvezményt - írták közleményükben.

Véleményük szerint ezzzel megvalósul azon törekvésük, hogy a többgyerekes családok élete könnyebb legyen, és ne jelentsen potenciális elszegényedést a gyermekvállalás.

Kifejtették: a demográfiai válságból kivezető utat csak kiszámítható, és a családok helyzetén folyamatosan javító családpolitikával lehet kitaposni. Ezen az úton egy újabb lépés a családi adókedvezmény kiszélesítése.
Mint írták, hisznek abban, hogy jó úton halad a kormányzat, miközben a szolidaritás elve mentén segíti a rászorulókat, csökkenti a rezsiköltségeket és orvosolni kívánja a demográfiai válsághelyzetet is.

A kormányszóvivő a kabinet legutóbbi, a 2014-es adótörvényekkel kapcsolatos döntéséről pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón számolt be. Giró-Szász Andárs elmondta: jövőre már az egyéni járulékok, vagyis a 7 százalékos egészségbiztosítási és a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is igénybe vehető az eddigi családi adókedvezmény. Hangsúlyozta: ezzel az adó-, illetve járulékmegtakarítás a kiskeresetűek esetében a bruttó bér 16 százalékáról annak 33 százalékára emelkedik. Közölte azt is: az intézkedés mintegy 260 ezer családot érint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: leszámolási kísérlet az újabb vád Molnár Gyula ellen

A Fővárosi Ítélőtábla szerint nem csupán a vádbeli hivatali visszaélés, hanem a jóval súlyosabban… Tovább olvasom