Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Családi csődvédelem bevezetését javasolja a KDNP

Családi csődvédelem bevezetését javasolja a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), a kisebbik kormánypárt elképzelései szerint ezzel azok élhetnének, akiknek van esélyük segítséggel kilábalni nehéz helyzetükből.
Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a családi csődvédelem azoknak jelenthetne segítséget, akik törleszteni már nem tudnak, de otthonuk elvesztése, vagy teljes ellehetetlenülésük még megelőzhető vagyongondnok közreműködésével.

A frakcióvezető felidézte az eddigi kormányzati lépéseket az eladósodás csökkentése érdekében, így a kilakoltatási moratórium bevezetését, az eszközkezelő létrehozását, a végtörlesztés, az árfolyamgát lehetőségét, valamint a kormány és a bankszövetség megállapodását.

Rámutatott: a törlesztések komoly gondot jelentenek napjainkban, és sok család kerül csődközeli helyzetbe, vagy jut csődbe.

Kitért arra, hogy az Országgyűlés április 2-án elfogadott egy határozatot, amelyben felkéri a kormányt, vizsgálja meg a magáncsőd bevezetésének lehetőségét. A KDNP ugyanakkor családi csődvédelmet javasol, ami "talán több a magáncsődnél" - jelezte.

Bagdy Gábor országgyűlési képviselő kiemelte: ezzel a megoldással évente 5-15 ezer családon lehetne segíteni. Elképzeléseik szerint többféle opció állna rendelkezésre, és ha a felek nem tudnak megállapodni, bírósághoz lehetne fordulni. Emellett családi csődgondnok, vagyongondnok is segítené az érintett családokat, akik lehetnének szociális munkások, családvédők, vagy érkezhetnének a pénzügyi szférából.

Ez több éves együttműködést is feltételezhet a helyzet rendezéséig - jelezte, megjegyezve: a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, egy ilyen intézményi háttér kidolgozása akár öt-tíz évet is igénybe vehet.

Kiemelte: a kormány számos lépést tett már a nehéz helyzetbe kerülők megsegítésére, de a KDNP úgy látja, hogy itt az ideje az olyan hosszú távú lépéseknek is, amelyeknek az eredménye esetleg csak később jelentkezik.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2012. június 27. 16:45
    „A kormány és a bankszövetség közötti megállapodás ugyanúgy a bankok előnyét biztosítja, hiszen az árfolyamgáttal és az 5 évig tartó gyűjtőszámlás rendszerrel a bankoknak biztosítanak további 1,5-2 millió forint többletbevételt "devizahiteles" ügyfelenként! Bizony sokkal jobb és hatásosabb lenne a Parlament részéről - ebben Dr. Harrach Péter úr is sokat tudna segíteni! -a banki indexálási trükk visszamenőleges megszüntetése és a hitel károsultak kártalanítása! Ténykérdés: országunkban a banki indexálási trükk következtében váltak nagyon, de nagyon sokan fizetésképtelenné,hiszen olyan forinthitelt neveztek el a bankok "svájci frank alapú"-nak, mely mögött nem is volt deviza!Ezt már nagyon sok neves közgazdász elmondta, leírta, de még mindig nem oldódik meg kormányzati és törvényhozás szintjén ez a súlyos, banki csalásnak is beillő tisztességtelen magatartás következménye! Milyen háttérműveletek húzódhatnak meg ez ügyben, pedig nem oly bonyolult ez a kérdés, csupán a fiskális spekulációt és a multikulturális simlit kellene végleg megszüntetni!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költségvetés: Matolcsy a beruházásokra épít, a Költségvetési Tanács figyelmeztet

A jövő évi költségvetés beruházási fordulatra épít - mondta Matolcsy György. Az MSZP szerint nem… Tovább olvasom