Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Családregény

Szenzációnak ígérkezik a József Attila-emlékév gazdag termésén belül is kuriózumnak számító életregény, Asperján György kötete.
A költő elsősorban nem versíró, hanem ember. József Attila, ősei és ismerősei emberi arcát mutatja meg az új életregény, Asperján György kötete. A proletárcsaládból a huszadik század szellemi magaslataira vergődő-törődő József Attila életrajzát teljes összetettségében tárja föl a szerző – gazdag tárgyismeretről és érzelemgazdagságról is számot adva. Életszerű képet kapunk a mamáról, a testvérekről, a társról és a be nem teljesült szerelmekről.

A tizenegy stációra osztott életregény betartja József Attila életrajzának kronológiáját, ugyanakkor a Ferencvárostól induló, Öcsödön, Makón, Szegeden, Bécsen, Párizson és Budapesten át Balatonszárszón záruló út állomásait érzékletes adalékokkal hozza megélhető közelségbe. A múlt század első felének életformái közül fölvillan például az ágyrajáróé, azé a színésznőé, aki verselve a költészet magasságaira irányította a gyerek Attila figyelmét.

Az árva zsenit a korabeli irodalmi élet nagyságai támogatták. Például Juhász Gyula a költői pályájának 25 éves jubileumi ünnepén bemutatta Kosztolányinak, Babitsnak is.

A könyv alapján akár egy József Attila-film is készülhetne. De e részletes tabló sem ad választ a kérdésre: az életében szánakozva gyámolított költő korszakos szellemi nagyságát miért csak halála után fedezi föl a család, a baráti kör és a magyarság?!

(Asperján György: Fogadj szívedbe. József Attila életregénye. ASPY Stúdió Kiadó. 787 oldal, 3990 forint)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A konzervatív síita lista győzött az iraki választásokon

A konzervatív síita lista győzött az iraki parlamenti választásokon, de abszolút többséget nem ért… Tovább olvasom