Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Csányi: elszabadulhatnak a kamatok

Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint a forint árfolyama jelentősen gyengülni fog, így aki devizában marad, annak ez még nagyobb teher lesz.
Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgatója szerint, ha teljesül a kormány szándéka, és legyőzi a bankokat, akkor a magyar kormány legyőzi saját magát. Elszabadulnak a kamatok, forint árfolyama jelentősen gyengülni fog, aki devizában marad, annak ez még nagyobb teher lesz.

Aki átmegy forinthitelbe vagy már ilyen adóssága van, annak nő a kamata - idézte a Privátbankár internetes hírportál az OTP vezetőjének a budapesti Corvinus Egyetemen tartott hétfői előadását. Ám ha a devizahiteleket csak nagyon kevesen váltják át, akkor nem lesz nagyobb megrázkódtatás - tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Csányi Sándor a rendezvényen beszélt arról, hogy a hazai piacra bejövő külföldi bankok nem rendelkeztek megfelelő forintlikviditással, az addig kissé pangó adósságpiacot célozták meg, ahol bőven volt üzleti potenciál. A forinthitelek kamatai magasak voltak, a külföldi bankoknak nem maradt más bejárat a piacra, mint a devizahitelezés.

Tíz évvel ezelőtt az MKB indult el ezen a vonalon úttörőként euró alapú hiteleivel, 2004-ben pedig a CIB és a K&H indult a CHF alapú hitelekkel, de az OTP ekkor még mindig nem kapcsolódott be ebbe - emlékezett vissza Csányi.

Csányi azt is felvetette, hogy a bajban lévő adósok nagy része nem az árfolyamok miatt van bajban, hanem azért, mert nincs munkája, ám erről mindenki hallgat.

Csányi Sándor a tudósítás szerint úgy nyilatkozott, hogy kockázatosnak ítélték meg a deviza alapú hiteleket, sőt, mindent megtett, hogy lobbizzon a devizahitelek ellen.

Az is megoldás lehetett volna, ha a Magyar Nemzeti Bank hedgelte volna az ország devizakockázatát, ezt neki kellett volna megtennie, így amit most buktak az adósok, azt megnyerhette volna a hedgelési technikán a jegybank - a kettő kiütné egymást. A hazai bankok ugyanis CHF-hiteleket vettek fel és adtak tovább, a kockázatot pedig az adósok vállaltak egyedül.

Bár ezzel a kreatív megoldással az MNB nem élt, 2003 óta folyamatosan felhívta jelentéseiben az adott kormány figyelmét arra, hogy a devizahitelezés, milyen kockázatokat rejt magában - írja a Privátbankár.

Az OTP elnök-vezérigazgatója arról is beszélt, hogy a devizaadósok jelentős része szabad felhasználású devizahitelt vett fel, ami azt jelentette, hogy felvette a hitelt, fedezetül adta az ingatlanát, a hitelt pedig betétekbe fektette, kihasználva a kamatok közti különbséget, magyarul, ezek a hitelesek kifejezetten spekulatív céllal vették fel a kölcsönt.

Ez nagyjából a fele a devizahiteleseknek, "ők valószínűleg sejtették, hogy mi a különbség a forint- és a devizahitel között, hiszen ebből akartak megélni" - mondta Csányi Sándor.

Az elnök-vezérigazgató szerint a legbosszantóbb az, hogy ezeknek az adósok nagy részét a hitelközvetítők beszélték rá a devizahitelre. "A hitelközvetítők a szegénység vámszedői" - mondta Csányi.

Mint leszögezte, "nem a bankszektor vezette meg ezeket az embereket, hanem a hitelközvetítők". Csányi szerint 2008-at megelőzően a hitelesek 60-70 százaléka a közvetítők útján vett fel deviza alapú jelzálogkölcsönt. "És most ezek a hitelközvetítők forinthitelek kiajánlására készülnek" - mondta az OTP első embere. Csányi szerint alaposan át kellene gondolni, hogy a hitelközvetítők folytathassák-e tovább ténykedésüket az országban.

Olvasóink írták

  • 1. Power 2011. szeptember 27. 15:10
    „Vajon Csányi úrnak, vagy Soros úrnak eszükbe jut-e kárpótolni az OTP betétesek 2008-as veszteségeit?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: engedélyt hamisíthatott a Holcim Zrt.

A Jobbik szerint a Dabason cementelosztó és logisztikai központot építeni tervező Holcim Zrt. nem… Tovább olvasom