Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Csatáry-ügy: alaptalan a kamenyec-podolszkiji deportálásokról szóló állítás

Csatáry László ellen az 1944-es deportálások miatt tovább folyik a nyomozás.
Alaptalannak találta a Budapesti Nyomozó Főügyészség a nácivadász Efraim Zuroff állítását, miszerint a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry Lászlónak köze lehetett az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálásokhoz - értesült az MTI Hírcentrum.

A Kossuth Rádió Esti Krónika című műsorában hétfőn elhangzott: a kirendelt szaktanácsadó szerint Csatáry 1941-ben nem tartózkodott Kassán, és lehetősége sem lett volna beavatkozni a deportálásokba. Csatáry László ellen az 1944-es deportálások miatt tovább folyik a nyomozás.

A hírműsorban kitértek arra, hogy Csatáry Lászlót, a kassai internálótábor volt parancsnokát kétszer jelentette fel Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója. Először az 1944-es, majd később az 1941-es deportálások miatt.

Az 1944-es kassai eseményekkel kapcsolatban a Budapesti Nyomozó Ügyészség a múlt hónapban háborús bűntett miatt gyanúsítottként hallgatta ki a most 97 éves férfit. Az 1941-es kassai deportálásokkal, vagyis a munkaszolgálatból visszahívott, majd haláltáborokba küldött emberekkel kapcsolatban azonban a kirendelt történész szaktanácsadó tisztázta Csatáryt.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a műsorban elmondta: "A nyomozás során eddig beszerzett adatok szerint a feljelentő állításával szemben a gyanúsított a kamenyec-podolszkiji deportálásokkal nem hozható összefüggésbe."

A szóvivő rámutatott: a kirendelt szaktanácsadó szerint dokumentumok bizonyítják, hogy Csatáry László az 1941-es deportálások idején nem tartózkodott Kassán, ráadásul akkori beosztása miatt nem is tudta volna befolyásolni a háromszáz hontalan zsidó deportálását. A szaktanácsadó kiderítette azt is, hogy az akkor hatályos jogszabályok alapján hontalan zsidókat nem küldhettek munkaszolgálatra, így őket Csatáry nem is hívhatta vissza.

Az 1944-es deportálásokkal kapcsolatban azonban az ügyészség tovább vizsgálja Csatáry szerepét - tette hozzá.

Csatáryt - aki a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ szerint 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15.700 zsidó ember Auschwitzba deportálásában - július 18-án a nyomozó ügyészek háborús bűntettel gyanúsították meg, és őrizetbe vették, néhány órával később a Budai Központi Kerületi Bíróság házi őrizetbe helyezéséről döntött.

A kassai gyűjtőtábor egykori parancsnoka tagadja bűnösségét.

Olvasóink írták

 • 9. bánki 2012. augusztus 07. 22:34
  „8. Apátfalvi** 2012.08.07. 13:59

  Bocsánat ! Közünk nem volt hozzá, a németek sara !

  Lásd. Hirosima az amcsiké !

  Drezda meg az angoloké !

  A gulág meg a ,,felszabadító" örök és megbonthatatlan barátainké!

  Ehhez képest MI kiscserkészek vagyunk !”
 • 8. Apátfalvi** 2012. augusztus 07. 13:59
  „Bánki, van egy "apró" különbség:

  A mai illegális migránsokkal szemben nem hajtanak végre tömegkivégzést, főképp nem az asszonyokon és a gyermekeken...”
 • 7. bánki 2012. augusztus 07. 12:17
  „1941-ben az illegális migránsokra ugyan azon törvények vonatkoztak mint napjainkban a ,,Sengeni" előírások szerint.
  Azért arra befizetek amikor néhány évtized múlva ,,<moderálva>ják" a Röszkei határrendészeket !

  Nem mellesleg Csatáry nem is volt jelen ebben az időben!

  Palesztin és gettó határ azonos - van az az egzotikus nevű önkéntes láger Izrael ! Erre gondolok ! Ugyan ezt teszik !

  Csak a hülyék kedvéért említem !”
 • 6. történész 2012. augusztus 07. 08:45
  „Wass ,Nyírő után csoda lenne,ha ez az ember nem hős lenne.”
 • 5. deszkás 2012. augusztus 06. 23:15
  „Ketteske Hármaska! (MOZOMASINISZTA, ORSZÁGZÁSZLÓ36 ) A Kanadaiak is hülék voltak ugye? Jajjaj Sanyibácsi Lacibácsi. Fogadjátok örökbe.”
 • 4. Apátfalvi** 2012. augusztus 06. 22:49
  „2.

  Több történész is nyomatékosan kijelentette, hogy ez nem hasonlítható a Képíró-perhez (amelyet a legtöbb történész helytelennek minősített!). Képírót egyetlen (!) tanúvallomás alapján vádolták meg, Csatáry ellen többen is vallottak, ráadásul dokumentumok is vannak, melyek egy részét nem is igazán ismerjük mi, kívülállók.

  3. "sajnálkozzunk rajtuk" - neked nehezedre esik sajnálni több százezer ártatlan nőt, kisgyermeket, orvost, ügyvédet, művészt, sportolót, tudóst????”
 • 3. Mozimasiniszta 2012. augusztus 06. 22:33
  „Nna...és ha ez sem igaz , akkor a jövő hétre mit fognak még kitalálni zuroffék ?? Mindegy ! csak sajnálkozzunk rajtuk folyton-folyvást...”
 • 2. orszagzaszlo936 2012. augusztus 06. 22:25
  „A hazugságok kiderülnek! Ez is az! Be kell perelni Zuroffot. Így volt ez az előző magyar áldozatánál is, Képíró Sándornál, akit halálba üldözhetett büntetlenül!”
 • 1. Apátfalvi** 2012. augusztus 06. 21:21
  „Véleményem szerint Csatáryt "csak" egyetlen bűncselekménnyel lehet megvádolni, méghozzá a foglyokkal való kegyetlenkedéssel. Ezt több tanúvallomás bizonyítja (gyk.: nem, nem most rángatták elő őket, ezek a Deportáltakat Gondozó Bizottság dokumentumaiban már nagyon régóta fellelhetőek voltak), valamint töb, Csatáry kézjegyével ellátott dokumentum - tudtommal pl. az egyik jelenti, hogy a parancsa ellenére mégis vágtak nyílásokat a marhavagonok oldalába, hogy a deportálandó zsidók kapjanak egy kis levegőt. Mint ahogyan valószínűleg nem véletlenül utasították ki Kanadából sem.

  Azonban az a Zuroff-féle vád, miszerint ő részt vett 15 ezer ember deportálásában, nem egészen állja meg a helyét, hiszen bizonyosan részt vállalt a szervezésben, de -mint ahogyan Karsai László is állítja- azt ma már lehetetlen bebizonyítani, hogy Csatárynak volt-e tudomása az Auschwitzban zajló tevékenységről.

  Csatáry nagy valószínűséggel egy szadista, durva ember volt(?), azonban 15 ezer ember kvázi gyilkosának kikiáltani enyhén szólva is nagy csúsztatás. Látványos ítéletnek talán már annyira nem lenne értelme, viszont a jelképes jelentősége fontos az eljárásnak - megmutatja, hogy Magyarország végleg szakított az ilyen múlttal.

  Ez a véleményem az egészről. Ellenvéleményeket is szívesen olvasok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ hétfői nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az augusztus 6-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom