Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Csattanó maszlagot ettek - hazamehettek a kórházból

Már nincsenek kórházban azok a győri diákok, akik csattanó maszlagtól lettek rosszul. Az orvos szerint a fiataloknak szerencséjük volt, mert a csattanó maszlag az egyik legmérgezőbb hazai gyomnövény, fogyasztása akár halálos is lehet.
Hét fiút és egy lányt vittek kórházba, pénteken engedték ki őket, már jól vannak. A diákok ellen az iskolájuk fegyelmi eljárást indít.

A diákok egy mezőgazdasági szakközépiskolába járnak, ott ették meg csütörtökön a csattanó maszlag magját. Közepesen súlyos mérgezést szenvedtek a magtól, illetve annak hatóanyagától, az atropintól. Gyomrukat azonnal kimosták, infúziós illetve injekciós kezelést kaptak, és megfigyelésre éjszakára bent tartották őket - mondta a Független Hírügynökségnek Niederland Tamás, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főorvosa.

A mérgezésről a kórház a rendőrséget is értesítette, így az ügyben eljárás indult ismeretlen tettes ellen súlyos testi sértés kísérlete miatt

Közben a tizenévesek iskolájában különórát tartottak a többi tanulónak a hazai gyomnövényekről, és felhívták a figyelmüket a kábítószerek veszélyeire. A csattanó maszlagot fogyasztó diákok - szüleik bevonásával - fegyelmi eljárásra számíthatnak - mondta Szabóné Gazdag Andrea iskolaigazgató.

Olvasóink írták

 • 5. No.6-Sy 2008. november 29. 11:07
  „4: A példa szemléletes, csakhogy nem jó, többek között azért sem, mert a példa alanya gyerek. Ha óvodáskorú volna, és az asztalon felejett gyógyszert megeszi az óviban, akkor is az elsődleges felelősség azé, akinek ÉPPEN a nevelése-gondozása alatt áll, tehát az óvónőé vagy a dadusé, de nem a szülőé, végképp nem a bútorgyártóé.

  Iskolában pedig a pedagógus az, aki elsődlegesen felel a gyerekért. Az más kérdés, hogy a szülő hogyan nevelte a gyereket, és megint más, hogy egy kamaszkorú kezét már nem foghatja örökkön a szülője.(Addig kell az alapkat letenni, amire aztán támaszkodhatik a gyerek: pl. hogy nem eszünk meg válogtás nélkül akármit, nem bízunk meg vakon mindenkiben stb.) Ha hülyeséget csinál, akkor a maga bőrén tapasztalja meg annak hatását. Mint itt is.”
 • 4. zoltanz 2008. november 29. 10:03
  „Tisztázzunk valamit! A csattanó maszlag egy gyakori, mutatós növény. A 3 éves (HÁROM ÉVES!) gyermeknek már tudnia kell, főképp azért, mert, mint írtam, mutatós növény, ne nyúljon hozzá, ne vegye a szájába. A 3 éves kor még gyeses időszak. Tehát szülői felelősség. Nehogy a pedagógust szedjük elő ezért is! Van annak is felelőssége, nem kevés, de tegye oda mindenki a sajátját, akkor majd sokkal jobban mennek a dolgok. Ez olyan, mintha a bútoripart tennénk felelőssé azért, mert a gyerek az asztalon felejtett gyógyszert bezabálta.”
 • 3. No.6-Sy 2008. november 29. 08:01
  „Okos felvetés: a felelősség elsősorban a pedagőgé, aztán a szülőé - legalábbis ebben a korban még -, bár elég furcsa, hogy már óvodás korukban nem magyarázta meg nekik a jó szülő, hogy nem eszünk össze minden vackot, ami a szájunk elé kerül. Pláne nem csattanó maszlagot. Ezzel az erővel gombászhatnának is, és mivel az oktatási rendszer elhanygoló és ostoba - tisztelet a kevés kivételnek! - , a szüleik nem kevésbé, a deák pedig az önképzésre nem motivált, ezzel az erővel összeüthettek volna egy gyilkosgalócából rottyantott pörit is.”
 • 2. joy 2008. november 28. 22:59
  „"A diákok egy mezőgazdasági szakközépiskolába járnak, ott ették meg csütörtökön a csattanó maszlag magját."

  Pardon?
  Miért is a diákokat vonják felelősségre és nem az oktatás elhanyagoló pedagőgöket?
  Ha elmagyarázták volna nekik, mi a maszlag az, és hogy attól nem kicsattanó jókedvük lesz, hanem halálba vezethet az útjuk, biztosan nem kísérleteznek megevésével!”
 • 1. KukoricaJancsi 2008. november 28. 19:47
  „Lehet, hogy kevésbé mérgező lett volna, ha valami "normális" gyenge droggal próbálkoznak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lefényképezik az emberek szemetét Keszthelyen

Lefényképezik a rosszul szelektált szemetet a városüzemeltetés ellenőrei Keszthelyen a kertvárosban,… Tovább olvasom