Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Csattogott az Aranyolló

A hozzáértők is elámultak, milyen ruhakölteményekben léptek színpadra az idei Aranyolló modellverseny résztvevői. A név csalóka, a hangsúly ugyanis itt nem (csak) a hús-vér modelleken, hanem a ruhákon volt.
Hatalmas lelkesedéssel készülnek minden évben a győri Kossuth Lajos-középiskola diákjai az Aranyolló versenyre, ahol az általuk megálmodott ruhák mérettetnek meg egy rendhagyó divatbemutató keretében. A modelleket az első gondolattól az utolsó öltésig a diákok készítik, minden évben három – alkalmi, hétköznapi és fantázia – kategóriában. Idén ötvenen pályáztak, s nemcsak a Kossuth-iskolából, hiszen a szakmai megmérettetés tíz év alatt egyszerq háziversenyből régiós eseménnyé nőtte ki magát. A szakmai zsqri előtt maguk a pályázók mutatták be a ruhákat, de persze a győzelemhez nem volt elég végiglejteni a rögtönzött kifutón: a zsqri még a kezdés előtt kívül-belül alaposan szemügyre vette a benevezett ruhákat.
– Az anyag kiválasztása és a technológia mellett értékeltük a külső-belső esztétikát, a kreativitást, valamint a színpadi megjelenést is, vagyis hogy hogyan tudja viselni az illető a mqvét, illetve jók-e a ruha méretei, szabása – mondta Oláhné Médl Gizella, a verseny főszervezője.
Az iskola nagytermében igazi divatbemutató zajlott, domináltak a szezon divatszínei, a szürke és a lila, valamint alkalmi viseletként a fqzős felsőrész, amely annyira kedvelt az iskola diákjai között, hogy idén a ballagó lányok is ezt a szabást választották a szalagavatójukra. A leglátványosabb alkotások azonban kétségkívül a fantázia kategóriában bemutatott ruhák voltak, amelyek alapanyagukkal és megvalósításukkal is felhívták magukra a figyelmet.
– Tavaly csak heten indultak ebben a kategóriában, idén legnagyobb örömömre kétszer ennyien. Kezdetben ódzkodtak a diákok tőle, mondván, hogy ezek tulajdonképpen jelmezek, azaz később nem tudják viselni őket, az elkészítés költségeit pedig mindenki maga állja. Mi-

után azonban összedugtuk a fejünket, milyen olcsó, minden családban megtalálható anyagból lehetne különleges viseletet készíteni, jobbnál jobb ötletek születtek: volt, aki Tesco gazdaságos nejlontáskákból varrt „báli ruhát”, más a plüssállatgyqjteményét használta fel a célra – mondta Oláhné Médl Gizella.
Az Aranyolló verseny győztesei ruhaanyagokat, szakkönyveket, illetve a szabás-varráshoz felhasználható eszközöket kaptak. Az egyes kategóriák győztesei: Simon Ágnes (alkalmi ruha, Zalaegerszeg), Kőhalmi Réka (hétköznapi viselet, Kossuth-iskola), Kocsis Zsuzsanna (fantázia, Zalaegerszeg). A legsikeresebb felkészítő tanár díját Simon Gáborné „kossuthos” kolléga vehette át, aki a bemutatott 67 ruha közül 22 megszületésénél segédkezett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három százalékkal nő a GDP

Az idén 3 százalékkal nő a GDP, a lakossági fogyasztás stagnál, a beruházások 4 százalékkal bővülnek… Tovább olvasom