Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Cséfalvay: a kormány politikájának sarokköve a rezsicsökkentés

Magyarországon a rezsiköltségek a jövedelemhez viszonyítva Európában a legmagasabbak közé tartoznak - mondta a politikus.
A kormány politikájának sarokköve, hogy tartós és kiszámítható legyen a rezsicsökkentés - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Baján.

Magyarországon a rezsiköltségek a jövedelemhez viszonyítva Európában a legmagasabbak közé tartoznak - indokolta a rezsicsökkentés szükségességét a gazdaságstratégiáért felelős államtitkár.

Hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány erre vonatkozó politikája három lépésre épül, ezek közül az első a rezsitételek csökkentése, amibe az energiaárak tartoznak alapvetően. Ebben a körben egy 10 százalékos csökkentés már megtörtént, ami önmagában is jelentős tehercsökkentést jelentett a háztartásoknak - fűzte hozzá.

A második lépésnek a tartós és fenntartható rendszer kiépítését nevezte az államtitkár, ezért egy közmű-szolgáltatási törvényjavaslatot készítenek elő.

A harmadik lépés szintén a fenntarthatóság irányába mutat: a hatékony energetikai beruházások elősegítése, a lakások energiahatékonyságának a javítása - ismertette Cséfalvay Zoltán.

A gazdaságstratégiáért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy az ő felelősségi körébe tartozik az Európai Unióból 2014-2020 között érkező források koordinációja. Terveik szerint jelentős energiahatékonysági beruházásokat lehet megvalósítani az Európai Unió következő költségvetési ciklusában érkező támogatásokból - mondta.

Cséfalvay Zoltán fontosnak nevezte, hogy éves szinten megközelítőleg százezer lakás energetikai hatékonyságát javító beruházásokat tudnak majd segíteni, ha a tárgyalások sikeresen zárulnak le az Európai Unió illetékeseivel.

Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője a magyarországi politikatörténet egyik legsikeresebb akciójának nevezte az Orbán-kormány rezsicsökkentés érdekében hozott intézkedéseit támogató aláírásgyűjtést, amelynek során az íveket 2,2 millió ember látta el kézjegyével. Baja körzetében több mint 20 ezer ember támogatta aláírásával a rezsicsökkentést – tette hozzá.

A sajtótájékoztató után fórum kezdődött, amelyet a Duna Szállóban akartak megrendezni, de az óriási érdeklődés miatt a közeli Bácskai Kultúrpalotába kellett átirányítani az embereket. A rendezvény kezdetére a több száz ember befogadására alkalmas kultúrpalota is megtelt.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypárti frakciószövetség szeptemberi évadnyitó ülésén tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a fűtési szezon kezdetével 11,1 százalékkal csökken a villamos energia, a gáz és a távfűtés ára. A politikus a 11,1 százalékos mértéket azzal magyarázta, hogy így csökkenhet a tavaly decemberi árakhoz képest az áram, a gáz és a távhő ára összesen 20 százalékkal idén decemberre.

2013. január 1-jével már 10 százalékkal csökkent az említett három közszolgáltatás ára.

Olvasóink írták

 • 5. x 2013. szeptember 19. 12:36
  „http://www.delmagyar.hu/auto/a_tizezredik_alkalmazott_allt_munkaba_a_gyori_audi-gyarban/2350013/
  3. csonakos
  "... A gyárak, beruházások és a bankok mennek így is a kiszámíthatatlan zsaroló kormány miatt! ..."
  - Majd a Sólyom!
  http://www.vg.hu/vallalatok/kereskedelem/a-solyom-ujrainditja-a-magyar-gyarakat-es-beszall-az-exportpiacra-411998”
 • 4. x 2013. szeptember 19. 11:59
  „3. csonakos, vagdalózol a "narancsszemüveg"-gel, talán mert vörös-rózsaszínű hályogod van. Azt írod, hogy "ez a három és fél év komoly visszalépés volt az államszocializmus felé", szemrehányóan. Először is nem úgy van, másodszor pedig, ha úgy lenne, egész Tápét meg kellene hívnod egy örömünnepre, mert "abban nőttél föl", tehát ok lenne az ivásra.
  - Valóban nem közmunkabérem van és nem is minimálbérem. Szenvedéseik elismerése mellett az említetteknek azt üzenem: Ha nem lennének már azzal is túlfizetve, akkor kitalálnának valamit - akármit - a helyzetük változtatására.”
 • 3. csonakos 2013. szeptember 19. 06:17
  „2. x 2013.09.19. 01:16
  Hiába véded a védhetetlent! Neked lehet nem közmunkabéred van és nem is minimálbér hisz ha az lenne nem jönnél ezekkel a rossz példákkal! A lényeg nem halat kell adni! Ezt nem értitek meg a narncsszemüveg mögé bújva! A gyárak, beruházások és a bankok mennek így is a kiszámíthatatlan zsaroló kormány miatt! Lassan nem lesz aki hitelezzen! Még szerencse, a nép rájött ha ezeket a csúnya bankokat kiebrudaljuk az országból nem lesz aki hitelezzen! A tartalék is kifogy a nemzeti bankból szép lassan, a tervezett adósságcsökkentés, ... hol van az már! Az igéretek lenyúlások ellenére további hiteleket vesznek föl dollárkötvény formájában! Miről is beszélsz te nekem akkor? Tudomásul kell venned ez a három és fél év komoly visszalépés volt az államszocializmus felé! Hisz ezt tanúlták ezek a mostani vezetők abban nőttek föl!”
 • 2. x 2013. szeptember 19. 01:16
  „1. csonakos, hasonlóan hozzád, minden nap mantrázni fogják. Neked is annyit ér az, mint a falra hányt borsó.
  http://www.delmagyar.hu/forum/mit_kaptal_ma_orban_viktortol/32/2003671/?action=kifejt
  #18288.
  Unalmas az állandó ismétlése általad annak, hogy "képtelenek a fizetéseket európai szintre vinni".
  Bulgária és Románia EU-tagok, akarod a fizetéseket a szintjükre vinni? Magyarországról elküldenéd az autógyárakat még messzebbre azzal, hogy a cégek anyaországbeli fizetési szintjét "kiharcolod" ebben az országban?
  Olyan gyorsan kiürítenék az itteni gyáraikat, mint a szovjet katonáid a valamikori öthalmi komplexumukat.”
 • 1. csonakos 2013. szeptember 18. 20:14
  „Ezt mostantól minden nap mantrázni fogják? Miért nem azt ismerik be, hogy képtelenek a fizetéseket európai szintre vinni így a szolgáltatók kényszerítésével a "rezsiárakat" süllyesztik a bérekhez! Közben az árak (élelmiszer stb) elszabadultak és hetek alatt 40-50%-os emelkedést mutatnak! Csak jelezném ezt nem a kormány adja hanem a megfélemlített szolgáltatók! Az elbocsájtott emberek árán (százak, ezrek?) akik mindenüket elveszíthetik mert munkahely és befektető nincs ma nagyon hazánkban. Közben több ezer ember az utcára kerül? Kit érdekel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben az M3-as autópályán ˝zsebre bírságoló˝ rendőrök

Az Egri Járásbíróság elrendelte mindkét gyanúsított előzetes letartóztatását. A döntés nem jogerős,… Tovább olvasom