Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 21°C Még több cikk.

Cséfalvay: az IMF-fel való megállapodás védőhálót jelent majd az ország finanszírozása során

Magyarország számára a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tervezett megállapodás védőhálót jelent majd ahhoz, hogy a nemzetközi pénzpiacokon, a magánpiacokon alacsonyabb hozamszintek, felárak mellett biztosítsa a finanszírozást - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára hétfőn a Budapesti Corvinus Egyetemen.

Cséfalvay Zoltán kiemelte: a nemzetközi pénzpiacok türelmetlenebb lettek, ez a bizonytalanabb nemzetközi piaci helyzet is mutatja, hogy az országnak szüksége van egyfajta védőhálóra, amit az IMF-fel való megállapodás jelenthet az országnak.

Csaba László, a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora ennek kapcsán arra mutatott rá, hogy az IMF-fel későbbiekben megkezdődő tárgyalásoknak nem az a lényege, hogy mekkora összeget veszünk fel a nemzetközi intézménytől, hanem az, hogy a megállapodással vissza tudjunk térni a magánpiacokra az ország finanszírozása során.

Cséfalvay Zoltán szerint mindhárom fél érdeke, így az IMF-é, az EU-é és Magyarországé is, hogy még az első negyedévben megszülessen a megállapodás a hitelkeretről.

Az államtitkár megjegyezte: a világgazdaság bizonytalanságait mutatja az is, hogy az egyes nemzetközi pénzintézetek egymásnak ellentmondó gazdasági bővülést jósolnak mind az eurózónának, mind például Magyarországnak.

A mostani válság az egész eurózóna válsága, és a nemzetközi pénzpiacok már nagyon türelmetlenek abban a tekintetben, hogy az unió csúcsról csúcsra igyekszik kezelni a válságot, de nagyon lassú az előrelépés - elemezte a helyzetet.

A magyar kormánynak a válságadókkal az volt a célja, hogy időt nyerjen, a válságadók ki fognak kerülni az adórendszerből, a Széll Kálmán Tervben tervezett lépéseket végig kell vinni - mutatott rá.

Az államtitkár, úgy vélte, az a felvetés, miszerint a pénzügyi tranzakciókra egyfajta a tranzakciós adót vezessenek be, jelentős mértékben gátolná a bankrendszer működését, akár világméretekben is.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2012. február 14. 14:01
    „Most akkor kipateroltuk őket vagy az analingust gyakorolta rajtuk Orbán?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra fagyott egy hajléktalan Várpalotán

Megfagyott egy 57 éves hajléktalan férfi Várpalota külterületén - közölte a Veszprém Megyei… Tovább olvasom