Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Cséfalvay: hamarosan indulhatnak a tárgyalások az EU-val és az IMF-fel

Cséfalvay Zoltán szerint az EU-val és az IMF-fel hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások, amelyek március végén vagy áprilisban le is zárulhatnak egy biztonsági védőhálóról.
A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárával a magyar gazdaság helyzetéről és a bevezetett átalakításokról közölt interjút a két vezető lengyel napilap hétfői száma: a baloldali liberális Gazeta Wyborcza és a konzervatív Rzeczpospolita.

A Gazeta Wyborcza-interjúban Cséfalvay Zoltán az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárásokkal összefüggésben hangsúlyozta: "nem célja a kormánynak a központi bank függetlenségének korlátozása", "a jegybank független, az volt és az is marad".

Az Európai Bizottságnak küldött válaszlevéllel kapcsolatban elmondta, hogy remélhetőleg "most már megkezdődhetnek a tárgyalások az IMF-fel és az EU-val". Hangsúlyozta, hogy hasonló pénzügyi biztosítékkal egyebek közt Lengyelország is rendelkezik.

Az államtitkár elmondta, hogy a bankadó és más válságadók bevezetésére a magyar gazdaság versenyképességét növelő reformok véghezviteléhez volt szükség. Az átalakításokat részletezve elsősorban a munkaerő-piac rugalmassá tételét említette.

Az egykulcsos adóról elmondta, hogy a legális munkát hivatott támogatni, így az állami bevételek is várhatóan nőni fognak.

A Rzeczpospolita napilapnak adott interjúban az államtitkár azt mondta, hogy várhatóan március végén vagy áprilisban megköthető a megállapodás az EU-val és az IMF-fel, ami egy "biztonsági hálót" hozna létre a magyar gazdaság számára, és csökkentené a kötvények hozamát.
A forint erősödésével kapcsolatos kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy azt nemcsak a kormány retorikájának módosítása eredményezte, hanem a bevezetett átalakítások is.

Véleménye szerint Görögország példája azt bizonyítja, hogy a reformok hiányának recesszió a következménye, ezért Magyarország "nemcsak a költségvetés stabilitására, hanem a gazdasági növekedésre is épít", támogatja a vállalkozókat és csökkenti a bürokráciát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelemfelkeltés: magyarul is beolvasták az utastájékoztatót Szlovákiában

Magyarul is beolvasták az utastájékoztató szövegét a Szlovákián át közlekedő egyik gyorsvonat… Tovább olvasom