Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Cséfalvay Londonban: a kormány nem készül választási költségvetésre

A magyar kormány nem készül "választási költségvetés" összeállítására - mondta csütörtökön Londonban Cséfalvay Zoltán, leszögezve azt is, hogy a kormánynak nem érdeke a gyenge forint.
A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a nap folyamán a londoni befektetői és elemzői közösség tagjaival találkozott. Megbeszélései után tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a befektetők részéről visszatérő kérdésként merül fel a "választási költségvetés" lehetősége.

Határozottan leszögezte, hogy a magyar kormány kitart a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alatti államháztartási hiánycél mellett. "Pontosan tudjuk, hogy milyen fájdalmas folyamat volt a költségvetés konszolidációja, amely áldozatokkal járt az üzleti szféra és a lakosság részéről is" - mondta az államtitkár. Cséfalvay Zoltán szerint politikai felelősség is a költségvetési fegyelem fenntartása, és ez is egyértelműen azt jelenti, hogy nem lesz választási költségvetés a jövő évre sem.

A forintárfolyammal kapcsolatban az államtitkár kijelentette: a kormánynak nem érdeke a gyenge forint, ez nem a gazdaságpolitika része. Hozzátette: személyesen sem tartja jó eszköznek a gyenge forintot az export támogatására. A versenyképesség javítása összetett gazdaságpolitikát igényel, amelynek része a rugalmas munkapiac, a beruházások, a kutatás-fejlesztési tevékenység, a bürokrácia csökkentése, az alacsony adók, a vállalkozói szellem és a feldolgozóipari tevékenység. "A gyenge valuta nem lehet jó eszköze a versenyképesség erősítésének" - ismételte meg londoni tájékoztatóján Cséfalvay Zoltán.

A devizaalapú ingatlanhitelekkel kapcsolatban az államtitkár azt mondta, hogy amit ebben a kérdésben meg lehetett tenni, azt a kormány megtette, jelenleg nincsenek újabb intézkedések tervbe véve. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bármilyen további lépést ebben a kérdésben a kormány a bankszektorral folytatott konzultáció után tesz meg.

Kijelentette azt is, hogy véleménye szerint Brüsszelben nem kapcsolódnak össze az alaptörvény módosításával összefüggő kérdések a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről szóló döntéssel. Két különböző kérdésről van szó: az egyik politikai jellegű, a másik pedig gazdasági adatok és tények függvénye - tette hozzá.

Cséfalvay Zoltán csütörtökön a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays által rendezett zártkörű befektetői fórumon vett részt. Az MTI kérdésére, hogy a rendezvényen jelenlévők a magyar gazdaság mely jelenségei iránt érdeklődtek leginkább, a nemzetgazdasági államtitkár elmondta, hogy főleg a növekedési kilátásokat firtatták, és azt, hogy mi lehet a növekedés forrása Magyarországon. Cséfalvay Zoltán szerint a kormány mezőgazdasági szempontból legalább átlagos évben reménykedik az idén, mivel a magyar gazdaság tavalyi egész évi 1,7 százalékos visszaesésének csaknem a felét az agrárszektor gyenge teljesítménye okozta, ennek oka pedig a kedvezőtlen időjárás volt.

"A jó időt várni azonban önmagában még nem gazdaságpolitika", és a kormány arra is számít, hogy az autóiparban végbement legutóbbi beruházások nyomán e szektor kibocsátása is növekszik az idén, hozzájárulva a hazai össztermékhez - tette hozzá.

Az MTI felvetésére, hogy eltérnek a magyar gazdaság növekedésével kapcsolatos hivatalos várakozások és az ezeknél borúlátóbb elemzői előrejelzések, Cséfalvay Zoltán kijelentette: a magyar gazdaság idei teljesítménye valóban az év legfontosabb kérdése, de a kilátások pontosabb megítéléséhez meg kell várni az idei első negyedéves GDP-adatokat. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy - az általa már említett növekedéstámogató tényezők mellett - a csökkenő infláció nyomán az idén a reálbérek növekedése is várható, és ez erősítheti a hazai keresletet.

Olvasóink írták

 • 3. Együgyű 2013. március 16. 09:40
  „,,Cséfalvay Londonban: a kormány nem készül választási költségvetésre"
  Prof. Dr. Cséfalvay Zoltán okoska botocska mindent megmondócska (félremagyarázócska) szerint akkor mi is a jelenlegi rezsicsökkentés? Vélelmezem, hogy akik eddig vitték valamire azok jól járnak vele, és akik még nem azoknak is csurran cseppen most valami. A 2o14-es választások után, de lehet, hogy már ebben az évben azoktól, akik még nem vitték semmire triplán behajtják a népnek tett jótéteményeiket. Az anyagi felelősség nélküli kormányunk úgy játszik a hárfa húrjain, ahogyan eddig is akarta? Bizonyára 2014 után is a világ, EU, MSZMP, MSZP, az elmúlt 22-év, elmúlt 8 év, Gyurcsány, a mostani fő ellenség: Bajnai lesznek felelősök a kialakult helyzetért! Az ország többsége meg várhat 2030-ig a Kánaánra? Sőt ezt követően a további tündérmesékre? Cséfalvay úr is Londonban egy pávatáncot járt? Esetleg, nem azt kell figyelembe venni, amit mondanak, hanem azt, amit tesznek?”
 • 2. nagyen 2013. március 15. 12:02
  „Az igéret szép szó, ha megtartják úgy jó!
  A jelenlegi kormányban ANNYI MELLÉBESZÉLŐ SZEREPEL, HOGY DRASZTIKUS ÁTALAKÍTÁSOKRA LENNE SZÜKSÉG!
  ha valamelyik nagyokos megszólal, a forint árfolyama drasztikusan emelkedik a külföldi valutákhoz képest ! Erre megjelenik az összes médiában és a köztévében bármelyik szóvivő és az elcsépelt elmult 8 évet és Gyurcsány- Bajnait emlegeti. A szavahihető közgazdászok és gazdasági elemzők ehhez képest homlokegyenest mást mondanak. Az összes világsajtó és mérvadó gazdasági elemző szintén .Az egyszerű halandó kapkodja a fejét, hogy az egész világ összesesküdött ellenünk. Vajon miért a fehérorosz kormányfőhöz ( Lukasenko ) , hasonlítják szeretett - meg nem értett - vezérünket és csaholó parlementi követőt.4 millió koldus országa lettünk, de 2020-tól elérjük a kánaánt! Aki nem hiszi az menjen külföldre, aki elhiszi az nem biztos , hogy megéri. Azok fiai és unokái legfeljebb virágot sem visznek a jelenlegi megélhetési politikusok sírhaantjára.”
 • 1. papika56 2013. március 14. 17:05
  „A külföldi befektetők--nagyívben elkerülik Magyarországot ! orbán stílusa kiverte a biztosítékot az EU ban, az USÁ ban !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az állampárti múlt is kockázati tényező lehet a nemzetbiztonsági ellenőrzésen

Két fideszes képviselő bővítené azt a kérdőívet, amelyet a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső személyeknek kell kitölteniük. Tovább olvasom