Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Cséfalvay: Magyarország kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól

Magyarországnak azt is be kell mutatnia, hogyan tudja tartósan 3 százalék alatt tartani a hiányt - mondta az államtitkár.
"Amennyiben Brüsszelben csak a számokat nézik", akkor Magyarországnak az idén ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiáért felelős államtitkára szerdán az M1 Ma reggel című műsorában.

Cséfalvay Zoltán emlékeztetett arra, hogy a kormányzati szektor hiánya az Európai Unió túlzottdeficit-eljárásban figyelembe vett módszertana szerint 566,7 milliárd forint, azaz a bruttó hazai termék 2 százaléka volt 2012-ben.

Magyarországnak azt is be kell mutatnia, hogyan tudja tartósan 3 százalék alatt tartani a hiányt - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság 2013-ra 3,4 százalékos deficitet vár Magyarországon, szemben a kormány 2,7 százalékos előrejelzésével.

Cséfalvay Zoltán jelezte: a különbség abból adódik, hogy a kormány az idén a bruttó hazai termék (GDP) 0,9 százalékos növekedéssel számol, míg a bizottság ennél alacsonyabb bővülést, és így kisebb bevételt vár.

Vitapontként említette az államtitkár az elektronikus útdíjból, valamint a pénztárgépek adóhivatalhoz való bekötéséből származó bevételeket is, kiemelve, hogy a kormány már mindkettőnél megtette a szükséges lépéseket, így a bizottság által említett kockázatok kezelhetők.

Szólt arról is, hogy az utóbbi két és fél évben lezajlott reformsorozat elhozza azt a stabilizációt és konszolidációt, ami segíti a befektetéseket.

Olvasóink írták

  • 2. Mozimasiniszta 2013. április 03. 19:16
    „1#-es ! ha nem lennél együgyű, (finoman szólva) tudhatnád hogy kik kényszerítették áldozatvállalásra a lakosságot a hiánycél tartása miatt ! kapis ?”
  • 1. Együgyű 2013. április 03. 10:41
    „,,Cséfalvay: Magyarország kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól"
    Dr. Prof. Cséfalvay Zoltán stratégiai államtitkár szokásához híven kábít, süketel, félrebeszél, másokat kioktat! Csak azt felejti el megemlíteni, hogy a 3 százalék alatti a hiány tartásáért kik vállalnak egységesen áldozatot. Vélelmezem, hogy az átlag alatt keresők! A kedvezményezettek meg az egészen vígan és egységesen nevetnek és gyarapodnak! Igaz, hogy a széthúzó, egységes magyar nemzeti nép fél, tűr, és még nem mer feltámadni, mint a tenger! Most még nem érvényes az, hogy ,,Örök tanúságúl: Habár fölűl a gálya, S alúl a víznek árja, Azért a víz az úr!"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőig lehet jelentkezni az Erzsébet-táborokba

Jövő hétfőig lehet jelentkezni az Erzsébet-program keretében meghirdetett kedvezményes árú… Tovább olvasom