Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Csehország

Csehországban hétre emelkedett az idei áradások halálos áldozatainak a száma, s tartani lehet attól, hogy egy vasárnap este a megáradt folyóba esett s egyelőre hiába keresett 6 éves kisfiú lesz a nyolcadik áldozat. A cseh kormány hét körzetben rendkívüli állapotot rendelt el. A hétfő reggeli jelentések szerint Észak-Csehországban kritikus helyzet alakult ki, miután az Elba és számos kisebb helyi patak és folyó vízszintje továbbra is emelkedik. A Morva, a Dyje és a Jevisovka folyók vízállásának emelkedése miatt nem kevésbé súlyos a helyzet a délkeleti országrészben.

Ukrajna

Az árvíz halálos áldozatokat szedett Ukrajnában is; Kárpátalján, a Perecsenyi járás Poroskő (Poroskovo) falujában egy ötéves kislány és egy nyolcéves kisfiú vízbe fulladt, mert egy hegyi patak kilépett a medréből és az ár magával ragadta őket. Kárpátalján több kisebb folyó és patak kiöntött, az árvíz számos kárpáti falut elvágott a külvilágtól.

Szerbia

Szerbiában a Duna áradása nem fenyeget egyelőre lakott területeket, de a folyó menti észak-bácskai üdülőfalvak már víz alatt vannak. A tetőzést ezen a szakaszon április 5–6-ra, Belgrádnál április 10-re várják.

Szlovákia

Szlovákiában a hét végén valamelyest javult az árvízhelyzet, helyenként azonban továbbra is súlyos az árveszély. A legrosszabb helyzet a döntően magyarok lakta Bodrogközben és az egyik, Mátyusföld peremén fekvő nagyközségben, Nádszegen alakult ki. A bodrogközi folyók közül – noha több folyón van harmadfokú készültség – hétfőn délelőtt a Latorca jelentette a legnagyobb veszélyt. A folyón vasárnap 1983 óta példátlanul magas, 936 centiméteres vízállást mértek.

Románia

Romániában az Al-Duna menti településeket fenyegeti árhullám, s árvizek pusztítanak számos erdélyi megyében. A legfrissebb jelentések szerint a Maros, a Szamos, valamint a Körösök erdélyi vízgyűjtő medencéiben lehullott esők és a hegyekben gyorsan olvadó hó miatt sok patak, helyi jelentőségű folyó és több helyen a nagyobb folyók is kiléptek medrükből. Lakott települések, nagy kiterjedésű termőföldek kerültek víz alá, az ár falvakat zárt el a külvilágtól és gondokat okoz a közlekedésben.

Ausztria

Gátszakadás történt hétfő hajnalban a Morva alsó-ausztriai szakaszán a 2100 lakosú Dürnkrutnál, a település egy része víz alá került, 250 épületből, köztük számos hétvégi házból kellett kiköltöztetni a lakókat – közölte az alsó-ausztriai tűzoltóság. A kényszerintézkedés 300–400 embert érint.

Németország

Óránként egy centiméterrel emelkedett hétfőn az Elba vízszintje a folyó németországi szakaszán, a tetőzést mára várják. Hétfő reggel Drezdánál – ahol rendes körülmények között 200 centiméteres a vízmagasság – 738 centiméter magas vízállást mértek. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz százalékkal nőttek a nettó bérek

Tovább csökkent a megyei élelmiszeripar teljesítménye, folytatódott az ipar létszámvesztése. A… Tovább olvasom