Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Csehországban a jobboldali párt nyert, de nincs többsége

A Polgári Demokratikus Párt (ODS) megnyerte a cseh képviselőházi választást, de a jobboldalnak és a baloldalnak egyaránt 100-100 képviselője lesz a parlament alsóházában - állítja a cseh közszolgálati média.
Vaclav Klaus cseh államfő
A Polgári Demokratikus Párt 81, a Cseh Szociáldemokrata Párt 74, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja 26, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt 13, a Zöldek Pártja pedig 6 mandátumot szerzett. A rendszerváltás után 1993-ban megalakult Csehország történetében most először alakult ki patthelyzet, s ha ez marad a hivatalos végeredmény, akkor egyik oldal sem tud többségi támogatást élvező kormányt alakítani.

A leadott szavazatok 35,38 százalékával az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) nyerte meg a hétvégi képviselőházi választást Csehországban a szombat éjjel kihirdetett végleges eredmények szerint. A nemzeti statisztikai hivatal (CSU) által kihirdetett végeredmény szerint a Jirí Paroubek vezette, nyolc éve kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) végzett a második helyen a voksok 32,32 százalékával. Az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) a vártnál szerényebb támogatottsággal, 12,81 százalékkal így is a harmadik helyen jutott be a képviselőházba. A Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) 7,22 százalékos eredménnyel a negyedik helyet szerezte meg, míg a Zöldek Pártja (SZ) a szavazatok 6,29 százalékával Csehország történelmében először, ugyancsak bejutott a parlament alsóházába.

A részvételi arány 64,47 százalék volt, ami jóval meghaladta az előző, 2002-es választáson regisztrált 58 százalékos arányt.

A jobboldali liberális ODS 81 képviselőt delegálhat a 200 fős alsóházba, ami mindazonáltal nem teszi lehetővé számára a kívánt többség megszerzését még akkor sem, ha eredményes koalíciós tárgyalást folytat a kereszténydemokratákkal (13 képviselő) és a zöldekkel (6 képviselő). A szociáldemokraták ugyanis 74, a kommunisták pedig 26 mandátumot kapnak, ami azt jelenti, hogy a jobb- és a baloldalnak egyaránt 100-100 képviselője lesz a képviselőházban.

Václav Klaus cseh államfő már bejelentette, hogy hétfőn tárgyalásokat kezd a képviselőházi választás győztesével, a Polgári Demokratikus Párttal az új kormány megalakításáról. Így az ODS elnökére, Miroslav Topolánekre hárul az a feladat, hogy megoldást keressen a választási eredmény következtében kialakult patthelyzetre. Paroubek kormányfő ugyanakkor éles hangú beszédben a kommunisták 1948-as hatalomátvételéhez hasonlította azt, ahogyan a jobboldal most a hatalmat készül megszervezni. A baloldali politikus bejelentette, megkeresik a jogi lehetőségét annak, hogy megsemmmisítsék a választások eredményét.

(Forrás: MTI, Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged tizenhét testvérre talált

Három kontinensen tizenhét várossal kötött megállapodást Szeged. Az első szignót 1937-ben… Tovább olvasom