Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Csehországban sincs céldátuma az euró bevezetésének

A cseh ügyvezető kormány feladta az euróövezeti csatlakozás 2010-es céldátumát, és nem jelölt meg új, más dátumot a csatlakozásra, közölte a cseh kormány szóvivője.
A hivatalos döntést már szeptember elején megelőlegezte Mirek Topolanek miniszterelnök, amikor egy tévényilatkozatában kijelentette: nem tervez hivatalos euró-bevezetési céldátumot, miután az előző kormány kijelölte 2010-et nem tartja elérhetőnek.

A deficites államháztartást és a rugalmatlan munkapiacot meg kell reformálni, mielőtt céldátumról határozni lehet, mondták a kormánydöntést kommentálva a cseh pénzügyminisztériumban és a Cseh Nemzeti Bankban.

A cseh pénzügyminisztérium javasolta a kormánynak, hogy Csehország adja fel a 2010-es euróbevezetés tervét, mivel annak teljesítése nem reális - közölte egy minisztériumi forrásra hivatkozva a Reuters.

A pénzügyi tárca egy elemzés alapján alakította ki azt az álláspontot, hogy a 2010-es euróbevezetés nem reális. A tanulmány szerzői szerint elkerülhetetlen, hogy az államháztartás idei hiánya túllépjen a belépés feltételéül szabott 3 százalékos küszöbön, ezért el kell halasztani a 2007-re tervezett ERM2-csatlakozást .

Az idézett minisztériumi tisztviselő szerint a kormány elé került javaslat még csak utalást sem tartalmaz valamilyen új céldátumra vonatkozóan. A tárcának készült tanulmány tartalmát tegnap megszellőztető Hospodárské Noviny cikkéből kiderül, hogy az elemzés szerzői szerint egy a költségvetés reformjára vonatkozó tervben kellene szerepelnie az új bevezetési időpontnak.

A befektetők vállrándításra sem méltatták a céldátum feladásáról kiszivárogtatott híreket. A cseh valuta tegnap tartotta az egy évvel ezelőttinél öt százalékkal magasabb, 28,36 koronás euróárfolyamát, mivel a piac a deficitprobléma miatt már egy ideje 2012-2013-as csatlakozással számol.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KÉSZ-hangverseny

Győr. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezete hagyományos hangversenyét a 250 éve… Tovább olvasom