Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Csehországi magyar szervezetek állásfoglalása Magyarország mellett

Közös nyilatkozatban álltak ki Magyarország mellett és bírálták a Magyarországot érő külföldi politikusi és sajtótámadásokat a csehországi magyar szervezetek.

A Cseh Köztársasában élő magyarokat tömörítő érdekvédelmi és képviseleti szervezetek "nagy aggodalommal követik az utóbbi időben Magyarország ellen irányuló bírálatokat az Európai Bizottság és egyes EU-tagországok politikusai, illetve bizonyos érdekkörök részéről, valamint az azokat tetőző, sok esetben teljesen megalapozatlanul elmarasztaló, elfogult támadásokat a hírközlő szervek részéről" - áll a nyilatkozatban, amelyet Kocsis László, az Együttélés politikai mozgalom magyar tagozatának elnöke juttatott el az MTI tudósítójához csütörtökön.

"Sajnálatunkat fejezzük ki amiatt, hogy anyaországunk, Magyarország Alaptörvénye és az azt részletező néhány sarkalatos törvény értékelésében az elvárt objektivitás helyett az az eszmei és politikai megosztottság tükröződik, amely az Európai Unió egyes csúcsszerveiben - az Európai Bizottságban és az Európai Parlamentben, valamint egyes tagországaiban alakult ki az ott végbemenő állandó pártpolitikai küzdelem következtében" - olvasható a dokumentumban.

A szervezetek kifogásolják "az egyoldalú értékelést, épp úgy a kettős mérce alkalmazását" is. Ugyanakkor bíznak abban, hogy "a Magyarország és az Európai Bizottság közötti vitás kérdések mielőbb rendeződnek oly módon, hogy nem lesz kétség afelől, hogy Magyarország ne teljesítené teljes mértékben az EU-val szembeni kötelezettségeit".

"Kiállunk anyaországunk mellett és támogatjuk igyekezetét továbbra is hozzájárulni a sokkal erősebb és mélyebb európai integrációhoz. A hírközlő szervektől pedig elvárjuk, hogy elfogulatlanul, teljes objektivitással tájékoztassák a nyilvánosságot" - zárul a nyilatkozat.

A dokumentumot a Coexistentia - Együttélés Politikai Mozgalom Magyar Nemzeti Tagozata, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége, a Cseh-Magyar Kereskedelmi Kamara, a Csehországi Magyar Orvosok Társulata, a Prágai Református Missziói Gyülekezet és a Görgey Artúr Társaság közösen jegyzik.

A Cseh Köztársaságban mintegy 15 ezer magyar él. Legnagyobb szervezetük az 1990-ben alakult Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége (CSMMSZ), amely kiadója az évente öt alkalommal megjelenő Prágai Tükör című kulturális és társadalmi folyóiratnak.

Olvasóink írták

  • 2. csafe 2012. január 26. 14:14
    „1. kontrapista
    Tán hiányzik hogy nincs mire kontr(pista)ázni? Nem tudod teljesíteni a kiszabott feladatodat?”
  • 1. kontrapista 2012. január 26. 14:01
    „A hazai szoclibisek nem eléggé éberek, mivel késnek a "lefideszbérencezéssel "!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A villamosmegállóban gázolt el egy nőt az autós Budapesten

Elgázolt egy nőt a fővárosi Rákóczi téri villamosmegálló járdájára felhajtva egy autós csütörtök… Tovább olvasom