Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Cselekvési program készül, sokrétqek a lehetőségek

Idén harmincezer felajánló adójának egy százalékából összesen kétszázmillió forint áll rendelkezésre bqnmegelőzési pályázatokra – nyilatkozta Gönczöl Katalin, az Országos Bqnmegelőzési Bizottság (OBmB) elnöke.
Gönczöl Katalin emlékeztetett: a társadalmi bqnmegelőzés nemzeti stratégiáját 2003-ban fogadta el az Országgyqlés. Az ebben megfogalmazott célok elérése érdekében a kormány cselekvési programot készít.

Új jelenségek

A 2007. évi cselekvési terv fenntartja a stratégia prioritásait, így a gyermek- és fiatalkorúak bqnelkövetővé válásának megelőzését, a városok biztonságának fokozását, a családon belüli erőszak visszaszorítását, az áldozattá válás és a bqnismétlés megelőzését. Emellett figyelembe veszi a korábbi évek tapasztalatait és a bqnözési helyzet alakulásában érzékelhető változásokat.
A bqnözés új jelenségeire reflektálnak például azok a kezdeményezések, amelyek az iskolai erőszak megelőzésével vagy a lakóhelyi szegregációval összefüggő bqncselekmények visszaszorítását célozzák.

Nem javult a biztonság

A cselekvési terv kiemelt feladatként kezeli a közterületek biztonságát. Évek óta tapasztalható, hogy a közterületeken viszonylag nő a vagyonbiztonság, de nem javul a biztonság a közterületeken elkövetett erőszakot illetően.
Ugyancsak kiemelte a programok közül az emberkereskedelem és az azokhoz kapcsolódó, például a prostitúció visszaszorítását célzókat. Megjegyezte, ezek tárcaközi programok, emellett a rendőrök, határőrök is részt vesznek bennük.
Az OBmB elnöke a programok egyik főcsapásának nevezte a környezet- és természetkárosító bqncselekmények megakadályozását. Ezzel kapcsolatban külön cselekvési tervet dolgoznak ki az év folyamán és a megelőzést pályázatokkal kívánják elősegíteni.
Gönczöl Katalin véleménye szerint nem a környezetkárosító bqncselekményekkel kapcsolatos büntetési gyakorlat szigorítása lenne a cél, hanem az, hogy egyre hatékonyabb legyen a felderítés. Felhívta a figyelmet arra, hogy az európai joggyakorlatban nem példa nélküli, hogy ezeknél a bqncselekményeknél az elkövetőnek akár pénzbüntetéssel is ki kell engesztelnie azt a közösséget, amelyiknek a közvetlen környezetét megsértették, illetve helyre kell állítani az eredeti környezetet.

Kísérlet településekkel

A cselekvési terv tartalmazza az illegális fakitermelés visszaszorítását is a természetvédelmi őrszolgálatok megerősítésével, külön foglalkoznak az uzsorakölcsönnel, illetve az ingatlannal kapcsolatos visszaélésekkel.
Gönczöl Katalin lelhívta a figyelmet arra is, hogy elindult egy kísérleti program arról, hogyan tudnák érdekeltté tenni a települési önkormányzatokat a büntetés-végrehajtásban. Ezt a programot folytatni kívánják és minél több önkormányzatot szeretnének bevonni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb „Vörös kakas”-t keresnek

Lángba borul időnként Sopron zöldövezetében egy-egy fából épült házikó, tároló vagy épp… Tovább olvasom