Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Csendes éjszaka

a budapesti Kossuth téren

Körülbelül két-háromszáz ember gyűlt össze kisebb csoportokba verődve a budapesti Kossuth téren szerdán este, ahol az 50 évvel ezelőtti sortűz áldozataira emlékezve mécseseket gyújtottak és virágokat helyeztek el a Parlament előtti területet elzáró kordonnál. Atrocitás nem történt, a rendőrség folyamatosan igazoltatott, a tömeg lapzártánkig fokozatosan csökkent.
Pénteken este fél tízkor a tömeg miatt zárva volt Budapesten az Alkotmány utca torkolata, nem járt a 2-es villamos, nem jártak az autók. Az emberek megtöltötték a földművelésügyi minisztérium előtt a járdát, az úttestet, a villamossíneken álltak. A Parlament épülete köré húzott kettős kordon mellett számtalan mécses égett, az emberek csoportokban állva beszélgettek, egy-egy ember, közülük több volt Kossuth téri tüntető beszédet mondott, de ezt csak a szónokok körül állók hallották, mivel nem volt hangosítás.
A megemlékezők között elterjedt a hír, hogy hárman bemehetnek a kordon mögé, hogy virágot helyezzenek el az 1956-os emlékművön. Mint kiderült, Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány ezt valóban engedélyezte.
Az emberek egy része délután a Kossuth tértől néhány lépésre lévő Vértanúk teréről érkezett, ahol este hat órától a Nagy Imre-emlékműnél tartottak megemlékezést és koszorúzást. A tömegben néhány nemzetiszínű lobogót és lyukas zászlót lehetett látni. A Kossuth téren lévő kettős kordonnál, az 1956-os emlékműhöz közel fiatalok és öregek, az 50 évvel ezelőtti sortűzre emlékezők számtalan mécsest és virágot helyeztek el.
A környéken közlekedési rendőröket lehetett látni, akik lezárták a tér egy részét, így leállt a villamos- és autóforgalom, a trolibuszok azonban este fél nyolckor még jártak a földművelésügyi minisztérium épülete előtt. Nem volt látható erős rendőri készültség. A térbe torkolló utcában azonban egy vízágyú parkolt, mögötte pedig egy rendőrökkel teli teherautó állt.
A Deák Ferenc téren folytatódhatnak a demonstrációk Budapesten, ha a tüntetőknek nem sikerül visszatérniük a Kossuth Lajos térre – mondta a demonstráció egyik vezéralakja, Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 alapítója még szerda délután. A képviselő közölte, hogy alternatív helyszíneket keresnek a kormányellenes tüntetés folytatásához. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KÉSZ-hangverseny

Győr. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezete hagyományos hangversenyét a 250 éve… Tovább olvasom