Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Csépánál kétezer katona és tűzoltó a gáton

Csépa fölött az egyik közel százméteres leszakadt gátrésznek már csak mintegy 30 centiméter széles ép szakasza maradt a töltésből, a teljes gátszakadást kedd délután kétezer katona és tűzoltó homokzsákokkal próbálja megelőzni.
A gátrészen két egymáshoz közeli helyen is gátsuvadás történt, a leszakadt földtömeget homokzsákokkal töltötték ki. A töltéskoronától számítva az egyik 100 méteres szakaszon a leszakadt rész legkeskenyebb pontja mintegy 30 centiméter, de a legszélesebb sem éri el a másfél métert, ennek ellenére a szakemberek gátszakadástól nem tartanak.
A sajtó elől teljesen elzárt területen a védekezésben részt vevő katonák 50–60 méter hosszú csatárláncban adogatják a homokzsákokat egymásnak és pakolják a nyolcméternyi mélységű leszakadt gátrészbe. A gát víz felőli oldalán katonai pontonokkal szállítják a homokkal töltött zsákokat, tapasztalta az MTI helyszíni tudósítója. A másik oldalon két katonai kétéltű viszi a megtöltött zsákokat, a védvonalakat egy köbméter vízzel megtöltött ballonokkal is erősítik, ezek súlya egyenként eléri az egy tonnát. A tűzoltók a víz felőli oldalon az uszályra egyszerre háromezer homokzsákot tudnak felpakolni.
Az ország területéről összesen 532 tűzoltót vezényeltek ide, 37 motorcsónakot és 23 tűzoltócsónakot vittek a térségbe. Délután a fővárosból 52 fővel erősítették a védekezést. Csongrád és Csépa között a tiszai árterületen a közút teljesen víz alatt van, a pontonhidat csak csónakkal lehet megközelíteni.
A kormány a Tiszán a Kisköre és Szolnok közötti 69 kilométer hosszú szakaszon kedden feloldotta a veszélyhelyzetet. A rendkívüli árvízvédelmi készültségi fokozat a Tiszán, a Zagyván, a Maros-torkolatnál, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán összesen 724 kilométerre mérséklődött tegnap. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesznek megszorító intézkedések?

Tovább olvasom