Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Csepeli kettős gyilkosság - nincs bizonyíték Deme ellen?

Ügyvédje szerint nincs bizonyíték Deme Gábor, a január eleji csepeli kettős gyilkosság egyik gyanúsítottjának bűnösségére.
Az ügyvéd ezért azt kérte hétfőn a fővárosi főügyészségtől, szüntessék meg az iskola gazdasági igazgatóhelyettesének előzetes letartóztatását. Deme Gáborannak alapos gyanúja alapján került előzetesbe harminc napra, hogy ő lőtt a csepeli iskolában. Az ügyvéd szerint az azóta az ügyben kialakult fejlemények bizonyosan mutatják, hogy a ravaszt a másik férfi, a biztonsági őrként is dolgozó másik férfi húzta meg - mondta az ügyvéd.

A gyilkosságok január 7-én este történtek a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában. Aznap ugyanis sikkasztás miatt elküldték az intézmény gazdasági igazgató-helyettesét és a biztonsági őrként is dolgozó pedellust, a gyanú szerint 3-4 millió forintot tüntettek el. Emiatt az esti órákra találkozót beszéltek meg Takács Józseffel, aki az alapítványi iskola vezetője, egyúttal a csepeli önkormányzat MSZP-frakciójának helyettes vezetője is volt. Egyik tanár kollégája is elkísérte a megbeszélésére. A négy férfi csaknem fél órát beszélgetett, majd gyanú szerint a biztonsági őr lelőtte az igazgatót és a tanárt, végül belelőtt saját tenyerébe, hogy alibit igazoljon. Az igazgatóhelyettes közben elvitte magával a biztonsági kamerák felvételeit tároló szervert és állítása szerint a Dunába dobta. A gyilkosságot az igazgató zsebében lévő diktafon hangfelvételen rögzítette.

Ruttner György, a gyilkosságban gyanúsítottként szereplő Deme Gábor ügyvédje a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az iskola volt gazdasági igazgatóhelyettese már lassan egy hónapja van előzetes letartóztatásban. Azóta olyan információk derültek ki, "amelyek alapján nem állnak fenn az előzetes letartóztatás feltételei"- mondta az ügyvéd. Ezért hétfőn kérte a Fővárosi Főügyészséget és a Fővárosi Bíróságot is, hogy szüntessék meg ügyfele előzetes letartóztatását.

Ruttner György szerint a gyilkosság idején készült hanganyag azt bizonyítja, hogy nem Deme lőtt, és a lövések idején már nem is volt a szobában, ahol a gyilkosság történt. Igaz, a hangfelvételt nem hallotta, de erre lehet következtetni a rendőrség ezzel kapcsolatos megnyilatkozásaiból. A lőporvizsgálat szintén azt bizonyítja, hogy a másik férfi lőtt. Ekkor azonban Deme már elköszönt és elhagyta a szobát.

Mivel azért került előzetesbe, mert az alapos gyanú szerint ő adta le a lövéseket, ezért az ügyvéd véleménye szerint el kell engedni. Az eddigi három kihallgatásán konzekvensen tagadta, hogy felbujtó, vagy bűnsegéd lett volna a gyilkosságban. Mivel a másik férfi nem szólal meg, ezért Deme állításait nem cáfolja semmi.

Rosszat tett viszont saját ügyének az elfogása utáni magatartása: félelmében először nem akarta megmondani pontosan, hová tette az iskola biztonsági kamerájának felvételeit tartalmazó számítógépet. Ruttner György szerint, mikor a rendőrök a gyilkosság utáni hajnalon Demét meghallgatták, még annyira felt, hogy nem merte megmondani, mi történt a szerverrel. Valójában az történt, hogy a lakásán szétszedte és két kukába dobta. A rendőröket el is vezette az egyik kukához, de ott csak a számítógép háza volt. ezután indultak a Duna felé, mert azt mondta, ott az adathordozó. Mikor odaértek, a rendőrök megnyugtatták, hogy a másik férfit a kórházban öt rendőr őrzi, elvezette őket a másik kukához, ahová valójában dobta a szerver alkatrészeit.

Ott végül ezek nem kerültek elő. Ám mivel várhatóan Deme ártatlanságát bizonyítják majd a felvételek, ezért a szülei félmilliós nyomravezetői díjat ajánlottak fel. Így sem került elő az eszköz, ezért magánnyomozókat fogadtak fel az előkerítésére.

Az ügyvéd meglátása szerint Deme ügyében már csak az a kérdés, hogy a bíróság a szerverrel kapcsolatos tevékenységét bűnsegédletnek minősíti-e. Ehhez azonban Ruttner szerint nem kell előzetesben tartani ügyfelét.

Az ügyészség dönthet, hogy ezek alapján megszünteti az előzetes letartóztatást, vagy a bíróságnak továbbítja, ahol legkésőbb február 9-ig kell döntenie, mivel az előzetes akkor jár le. A meghosszabbításról, vagy megváltoztatásáról csak a bíróság, megszüntetéséről azonban az ügyészség is dönthet.

Olvasóink írták

 • 4. flexsnake 2009. február 02. 20:09
  „Kevés az információ....”
 • 3. Mathiasking 2009. február 02. 18:43
  „Mór 2! A rendőrség csak hibázik, hibázik, hibázik... A tettesek meg röhögnek, és szabadulnak, majd perelnek és kártérítésre kötelezik az államot. Jó kis mese, nem mondom. A bankokat meg csak rabolják, fosztogatják! A szegény rendőrök meg nem tudják hova is legyenek örömükben, hogy legalább nekik van munkahelyük és munkájuk!”
 • 2. comet 2009. február 02. 18:31
  „Ilyen sincs máshol a világon. A vádlott által hivatkozott bizonyítékot ő maga tüntette el. Ennyire hülyének lehet nézni az igazságszolgáltatásunkat. És nem kizárt hogy bejön neki.
  A ráutaló magatartás egyértelműen utal a gyilkosságban való közreműködésre. Ott van a másik elkövető is. Lesittelni le lehet mindkét gazembert. Meg kéne kínálni őket tizenöt évvel, amiből együttmőködés esetén pár év lejöhet. Meg olyan helyen pihentetni őket addig is hogy legyen egy kis fogalmuk, hogy mi vár rájuk.”
 • 1. meska 2009. február 02. 18:19
  „Mivel az elmúlt hetekben minden gúnyos poénomból valóság lett, ezért merészelem bedobni: Fizessen neki, szegénynek a magyar állam 26 milliós kártérítést. A többit majd Ruttner úr kitalálja. Ahogy így elolvasgattam az álláspontját, neki is van humorérzéke. Elég bicskanyitógató, de humorérzék.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas rendőr gázolt Nógrád megyében

Egy ittas fővárosi rendőr gázolt el két gyalogost még január végén, Nógrád megyében,… Tovább olvasom